✔Alergarea este una dintre cele mai accesibile și ieftine modalități de a face mișcare, cu beneficii demonstrate pentru sănătatea fizică și psihică.
✔Totodată, nu este cea mai ușoară activitate și, dacă nu cunoști anumite detalii importante despre alergare, motivația ta poate fi rapid înlocuită de confuzie.
✔Știai, spre exemplu, că este posibil să alergi prea mult, dar și să obții beneficii mai mari dacă alegi să alergi atât în aer liber, cât și pe banda de alergat? Pe scurt, există o serie de informații care îți vor fi de mare ajutor atunci când vrei să începi să alergi.

În ultimii ani, mulți dintre noi am fost nevoiți să găsim modalități noi de a face sport. Unii s-au orientat către alergare pentru a petrece timp în aer liber și a-și gestiona stresul. Pe lângă aceste beneficii, alergarea poate fi considerată, cu ușurință, printre cele mai ieftine și accesibile activități fizice.

În principiu, nu ai nevoie de abonament la sală sau echipamente complexe, ci doar de o pereche bună de adidași. Unii ar spune, însă, că accesul la o bandă de alergat îți va oferi anumite avantaje. De fapt, există și alte sfaturi de bază pe care, dacă le respecți, vei avea numai de câștigat. Iată care sunt acestea:

1. Începe încet

Dacă scopul tău este să alergi în mod regulat, cea mai bună metodă de a crea acest obicei este să utilizezi intervale, adică să alternezi mersul cu alergatul până când nu mai este nevoie să mergi la fiecare câteva minute pentru a te putea odihni.

Concentrează-te pe durata alergării, nu pe distanța parcursă. Aceasta este o modalitate sigură de a-ți îmbunătăți performanța fără a risca o accidentare.

2. Setează-ți obiective de scurtă și de lungă durată

Setarea unor obiective te ajută să îți găsești motivația (și să o regăsești, atunci când este cazul) dar și să îți urmărești progresul. Dacă scopul tău este să poți alerga la un semi-maraton în câteva luni, atunci este important să îți setezi câteva obiective mai mici pentru a-ți menține motivația. Obiectivele tale pot fi legate de durata, intensitatea sau frecvența antrenamentelor.

3. Alătură-te unei comunități de alergători

Fie că te înscrii într-un grup de alergători sau împărtășești experiența ta cu o comunitate online de pasionați, îți va fi mai ușor să creezi un obicei din alergat atunci când te înconjori cu oameni care au aceleași obiective.

4. Încearcă și o bandă de alergat

Alergatul în natură este extrem de benefic pentru corp și minte, însă utilizarea unei benzi de alergat îți poate aduce beneficii importante. Pe lângă faptul că îți oferă posibilitatea de a alerga, în siguranță, indiferent de oră și de starea vremii, te poate ajuta să ai antrenamente mai eficiente, mai ales dacă obiectivul tău este pierderea în greutate. De ce? Deoarece banda de alergat îți permite alergarea în plan înclinat și arderea mai multor calorii pentru o durată mai mare de timp comparativ cu alergatul în parc sau pe stradă.

5. Nu te suprasolicita

Pentru cei mai ambițioși, antrenamentele noi pot fi riscante, în sensul că vor tinde să se supraantreneze pentru a se obișnui mai rapid cu noile exerciții și a intra într-o rutină. Noii alergători, în general, sunt expuși la burnout dar și la accidentări. Pentru a evita aceste probleme, limitează-te la 3-4 sesiuni de alergat pe săptămână și combină-le cu exerciții de forță și alte forme de cardio. De asemenea, evită:
- să folosești pantofi de alergare ieftini sau care nu îți oferă confort la mers și alergare
- să crești prea rapid distanța parcursă în timpul unei sesiuni de alergat
- să ignori durerile fizice și nevoia de pauză
- să ții diete drastice sau să neglijezi hidratarea.