✔Este mai ușor ca niciodată să ne antrenăm acasă, ghidându-ne după videoclipuri de fitness ce pot fi găsite rapid online.
✔Abundența de videoclipuri fitness înseamnă și că nu toate oferă informații de calitate sau antrenamente potrivite tuturor și, de aceea, este nevoie să ne ghidăm după anumite detalii în alegerea lor.

Astăzi, un antrenament fitness complet este mai ușor de obținut ca niciodată. O simplă căutare pe internet ne conduce la sute, dacă nu chiar mii de videoclipuri cu exerciții fizice explicate în detaliu, pentru a fi urmate acasă de persoane cu orice nivel de fitness și minime cunoștințe despre fitness.

Însă abundența de videoclipuri cu antrenamente nu este un lucru pozitiv în totalitate. Oricine poate încărca un videoclip online, chiar dacă nu este calificat, și nu toate exercițiile sunt potrivite sau sigure pentru cei care le urmăresc de acasă.

Pentru a face sport în siguranță atunci când ai nevoie de confortul unui antrenament de acasă, este nevoie să fii atent la câteva elemente când alegi videoclipurile de fitness pe care să le urmezi. Implicit, vei afla cum să eviți anumite aspecte care, deși nu perfect evidente la prima vedere, îți pot semnala că este bine să te reorientezi:

Alege un antrenor calificat

Pentru a te asigura de calitatea informațiilor din videoclip, informează-te despre persoana care l-a încărcat online. De obicei, antrenorii calificați listează pe canalul lor sau pe rețelele de socializare mai multe detalii despre calificările și experiența lor în fitness.

Dacă antrenorul nu are o calificare formală însă antrenamentul creat de acesta te atrage, citește secțiunea de comentarii, dacă există. Un antrenament problematic sigur va atrage atenția celor mai experimentați în fitness.


Acordă atenție structurii antrenamentului

Un antrenament complet constă din încălzire, antrenamentul propriu-zis, câteva minute de mișcare activă, și câteva mișcări de stretching pentru relaxare. Cu toate acestea, multe videoclipuri conțin doar antrenamentul și, poate, faza de încălzire, pentru a nu plictisi audiența sau pentru că există anumite restricții legate de durata unui videoclip. Însă asta nu înseamnă că și tu poți sări peste etapele clasice.

Încălzirea este foarte importantă și, chiar dacă alegi un videoclip care nu conține această fază, este recomandat să faci propria încălzire cu câteva exerciții ușoare. Același principiu este valabil și pentru faza de stretching, pe care va trebui să o adaptezi antrenamentului – spre exemplu, dacă ai făcut fandări și genuflexiuni, alege exerciții de stretching pentru glutei, cvadricepși, și mușchii hamstring.


Găsește videoclipuri care includ exerciții modificate

Un antrenor bun va include în antrenamentul pe care îl demonstrează și modificări ale exercițiilor propuse, destinate celor cărora abilitățile fizice nu le permit anumite mișcări.

Dacă ai un nivel de fitness mai scăzut decât cel cerut de exerciții, sau anumite afecțiuni care îți afectează mobilitatea sau echilibrul, este important să te orientezi către acest tip de videoclipuri pentru a evita riscul de accidentare. Acest risc este, oricum, ușor mai ridicat acasă decât la sală, unde poți fi ghidat de un antrenor, așa că este bine să îți iei toate precauțiile.


Fii atent la tonul antrenorului

Dacă modul în care antrenorul se adresează audienței (și, implicit, ție) nu te motivează, este prea agresiv sau, dimpotrivă, prea relaxat etc., alege alt videoclip. Pe lângă exercițiile pe care le propune, tonul și cuvintele antrenorului ar trebui să te facă să te simți bine în propria piele.

Mulți antrenori fac reclamă anumitor produse și te îndeamnă să achiziționezi accesorii de fitness sau abonamente la cursuri virtuale de fitness. Dacă un videoclip conține prea multe reclame pentru gustul tău, nu te forța să îl urmărești, pentru că va deveni o sursă de disconfort care te va distrage de la antrenament.

Nu în ultimul rând, ia-ți puțin timp și creează-ți, înainte de antrenament, o listă cu videoclipurile pe care vrei să le încerci. Este posibil să nu îți placă primul, sau nici chiar al doilea videoclip vizionat dar, având la îndemână lista, vei trece rapid la următorul și nu vei pierde din timpul rezervat antrenamentului.