✔Cuvântul cardio este probabil primul pe care îl auzi atunci când cineva îți recomandă să faci mai multă mișcare.
✔Indiferent că vrei să slăbești sau să îți îmbunătățești condiția fizică, exercițiile cardio sunt esențiale pentru atingerea rezultatelor dorite.
✔Medicii recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții cardio pe zi pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

Indiferent de obiectivele pe care ți le-ai stabilit (să crești masa musculară, să slăbești, să te antrenezi pentru maraton, etc.), exercițiile cardio sunt, sau ar trebui să fie, nelipsite din programele tale de antrenament. Pentru a înțelege de ce sunt atât de importante trebuie să știi cât mai multe lucruri despre acest gen de activitate.

Iată, deci, în linii mari, tot ce ar trebui să știi despre exercițiile cardio:

Definiție

Antrenamentele cardio îți pun rezistența la încercare, dar contribuie și la ameliorarea capacităților cardio-vasculare și cardio-respiratorii, totul cu un consum caloric semnificativ. Ele constau în mișcări repetate timp de maximum o oră (de preferat), ce ridică pulsul și îl mențin așa pe toată durata antrenamentului, fără nicio pauză.

Așadar, dacă îți pui bazele în fotbal sau alte sporturi în care mișcarea nu este continuă (adică ai portițe în care te poți odihni), este posibil să nu te bucuri de rezultatele dorite.

Beneficii

Principalele beneficii ale exercițiilor cardio sunt:
- scăderea în greutate prin arderea grăsimilor și a caloriilor consumate;
- îmbunătățirea sănătății sistemului cardio-vascular;
- creșterea capacității pulmonare;
- reducerea riscului apariției unor probleme de sănătate precum: diabet, colesterol, hipertensiune arterială, atac de cord;
- îmbunătățirea sănătății mintale;
- reducerea stresului;
- îmbunătățirea vieții sexuale;
- combaterea insomniei;
- creșterea încrederii și a stimei de sine, etc.

Alegerea exercițiilor cardio potrivite

Primul pas pentru începerea unui antrenament cardio este să îți dai seama ce tip de exerciții ți se potrivește cel mai bine. Astfel, în funcție de posibilitățile pe care le ai la îndemână, poți opta pentru alergare, ciclism, mers pe jos, etc., sau pentru exercițiile specifice din sala de fitness: mers/alergat pe bandă, vâslit, bicicleta eliptică, etc. În afară de criteriul accesibilității, în alegerea exercițiilor cardio cele mai potrivite trebuie să primeze abilitățile tale fizice.

Iată și câteva ponturi pentru alegerea exercițiilor cardio cele mai potrivite:
1. Nu există ”cel mai bun” exercițiu cardio. Chiar dacă pritenul tău zice că alergatul este cel mai bun, asta depinde de fiecare persoană în parte. Pentru el poate fi perfect, însă nu și pentru tine dacă ai, de exemplu, probleme cu articulațiile.
2. Contează mai mult cât de mult lucrezi, nu neapărat exercițiul practicat. În cardio, totul este despre mișcarea continuă, susținută.
3. Optează pentru un tip de exercițiu care îți face plăcere. Astfel va fi mult mai probabil să te ții de planul propus și să nu renunți imediat cum ai dat de greu.
4. Fii flexibil. Nu este cazul să te ții cu dinții de același tip de mișcare. Dacă te-ai plictisit de alergat, de exemplu, poți oricând alterna cu mersul pe bicicletă, exercițiile de la sală și așa mai departe.

În final, totul ține de tine și de nevoile pe care le ai. Așadar, în funcție de programul și disponibilitatea fizică și psihică, poți alege un tip de exercițiu care să îți facă plăcere, să te scoată din rutină și, cel mai important, să te mențină sănătos.