✔Clasele de spinning încep să fie din ce în ce mai populare și la noi în țară.
✔Spre deosebire de ciclism, spinning-ul reprezintă un antrenament mai concentrat, care te ajută să îți tonifici corpul mult mai rapid.
✔Printre beneficiile spinning-ului se numără îmbunătățirea sănătății inimii și a plămânilor, arderea unui număr mare de calorii într-un timp scurt, creșterea rezistenței, etc.


Spinning-ul a fost inventat în anul 1987 de către un celebru ciclist și antrenor de fitness sud-african, Johnny Goldberg (cunoscut ca Johnny G). Această formă de antrenament, efectuat pe biciclete staționare, presupune pedalarea la intensitate mare pe parcurscul a 40-45 de minute (din care 10 minute de încălzire).

Foarte popular în Statele Unite ale Americii, dar și în alte state dezvoltate, spinning-ul este preferat de mulți pentru că dă rezultate bune într-un timp scurt.

Cum arată o clasă de spinning?

Cu siguranță ai văzut cel puțin un film sau videoclip american în care se prezintă un astfel de antrenament (sau cel puțin o parte din el). Astfel, în sala de spinning instructorul pedalează pe o bicicletă staționară în fața cursanților, astfel încât aceștia din urmă să îi poată imita mișcările. De cele mai multe ori, pentru a fi motivați să nu se oprească din pedalat, participanții la ora de spinning beneficiază de muzică dată la volum mare și de îndemnurile constante ale instructorului.

De asemenea, trebuie precizat că spinningul nu presupune simplul pedalat, ci și nenumărate alte mișcări ale corpului (bătut din palme, aplecări și ridicări ale trunchiului, etc.).

Principalele beneficii ale spinning-ului

Ciclismul, în toate formele lui, are nenumărate beneficii pentru sănătate, iar spinning-ul nu face excepție. Iată doar câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestuia:

1. Arde un număr mare de calorii

În aproximativ 45 minute de antrenament intens poți arde pană la 600 de calorii, în comparație cu înotul, alergatul sau dansul, de exemplu, care te ajută să consumi doar 300-500 de calorii în aceeași perioadă de timp.

Trebuie avut în vedere însă, că numărul caloriilor consumate depinde foarte mult de intensitatea antrenamentului și de rezistența folosită în timpul pedalării.

2. Îmbunătățește sănătatea inimii și a plămânilor

Ca oricare alt antrenament de tip cardio, și spinning-ul contribuie semnificativ la menținerea și îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular.

Trebuie avut grijă însă, căci persoanele care suferă deja de afecțiuni grave ale inimii, pot avea de suferit de pe urma intensității antrenamentelor. Cel mai bine este ca, cel puțin în cazul persoanelor mai în vârstă, să se consulte un medic înainte de începerea claselor de spinning.

3. Tonifică mușchii

Mersul pe bicicletă ajută la tonifierea mușchilor, însă acest lucru se întâmplă mult prea lent pentru cei care vor să se bucure de rezultate cât mai repede. În acest caz, se optează pentru antrenamentele de spinning ce contribuie din plin la tonifierea mușchilor picioarelor (bicepși femurali, cvadricepși, gambe, glutei), dar și ai trunchiului și brațelor.

4. Reduce stresul

Spinning-ul este o metodă foarte bună de a scăpa de stres și frustrări, la fel ca și box-ul. Bucură-te de muzica bună și pedalează până uiți de ce erai supărat. În plus, când vei vedea câte calorii ai consumat, vei fi și mai fericit.

5. Protejează articulațiile

Pedalatul este una dintre cele mai bune activități cardio pentru cei care au probleme cu articulațiile, spre deosebire de alergat, de exemplu. În cazul spinning-ului însă, te bucuri și de protejarea articulațiilor, dar și rezultate mai rapide, având în vedere intensitatea cu care se execută un astfel de antrenament.

În încheiere, în afară de beneficiile prezentate mai sus, trebuie menționat un alt mare atu al spinning-ului: îți crește voința. Încercând mereu să faci față antrenamentului dificil, vei găsi în tine resurse nebănuite pe care le poți direcționa ulterior și către alte aspecte ale vieții.