✔Multe persoane fac fitness fără a folosi vreun tip de echipament însă, pentru cei care vor să își atingă obiectivele de fitness mai ușor, achiziționarea unor accesorii fitness este o alegere înțeleaptă.
✔Fie că vrei un workout mai confortabil și mai sigur, să îți urmărești evoluția și să îți îmbunătățești performanța, sau să obții rezultate mai rapide, pe piață există o multitudine de accesorii fitness care te pot ajuta, însă poate fi dificil să îți dai seama care sunt accesoriile de care ai nevoie.
✔Accesoriile precum mingea de fitness, banda de rezistență sau coarda de sărit nu sunt costisitoare, nu ocupă mult loc, sunt versatile și vor adăuga varietate workout-ului tău atât la sală cât și acasă.

Cu toții cunoaștem importanța unui stil de viață activ, însă adevărul este că poate fi destul de dificil să urmăm o rutină de sport în mod consecvent. Există o multitudine de situații care ne pot pune obstacole în cale atunci când vrem să facem mișcare. Disconfortul fizic precum și dificultatea de a ne urmări progresul și de a avea încredere că facem suficientă mișcare pentru a obține rezultatele dorite ne pot da suficiente bătăi de cap încât să vrem să renunțăm. Ideea – destul de răspândită – conform căreia trebuie să investim mulți bani pentru a fi în formă poate fi, de asemenea, demoralizantă.

Cu toate acestea, există diferite accesorii de fitness care ne pot veni în ajutor, fără a fi nevoie să investim prea mulți bani. O simplă sticlă pentru apă, spre exemplu, poate contribui semnificativ la sănătatea noastră atunci când facem sport.

O saltea și o cărămidă yoga vor asigura confortul necesar practicanților yoga, transformându-le workout-ul într-o activitate mai plăcută, lipsită de nemulțumiri legate de mobilitatea sau flexibilitatea reduse.

O husă cu banderolă și o brățară fitness pot îndepărta multiple surse de distragere și frustrare pentru alergători și cei care fac mișcare în aer liber, în general, pe când un simplu cilindru din spumă le poate grăbi recuperarea fizică.

Exemplele pot continua – citește mai jos pentru a afla mai multe detalii despre 20 de accesorii fitness deloc costisitoare, versatile și ușor de utilizat care te vor ajuta să ai un workout mai simplu și mai eficient, precum și o recuperare mai ușoară:


1. Sticla pentru apă

Deshidratarea scade performanța fizică și poate fi chiar periculoasă deoarece poate conduce la accidentări. Este vital să ai o sticlă cu apă alături atunci când faci sport și, de aceea, sticla pentru apă este primul accesoriu despre care vom vorbi.

În primul rând, este nevoie să îți cumperi o sticlă specială? Desigur, poți refolosi o sticlă din plastic PET însă, în timp, aceasta se degradează, eliberând chimicale periculoase în apă. Prin urmare, este mai bine atât pentru sănătatea ta cât și pentru mediul înconjurător să alegi o sticlă de apă reutilizabilă, fie din sticlă, din metal, sau din plastic fără BPA.

Aceste sticle au, de obicei, și marcaje speciale ce te vor ajuta să ai o percepție mai clară asupra cantității de apă băute. Cicliștii vor beneficia și de pe urma achiziționării unui suport pentru sticla de apă, ce poate fi montat pe rama bicicletei.

Dacă vrei să simți că investiția ta merită cu adevărat, alege o sticlă multifuncțională, dotată cu un compartiment special pentru pudre proteice, suplimente, sau o mică gustare.


2. Brățara fitness

Deși unora li se pare un moft, o brățară fitness reprezintă o investiție minimă pentru menținerea unui stil de viață activ. Cu ajutorul unei brățări fitness îți poți monitoriza, spre exemplu, pulsul, caloriile arse, precum și numărul de pași efectuați.

O brățară fitness cu o funcție GPS va fi foarte utilă mai ales alergătorilor și cicliștilor, deoarece îi va ajuta să determine distanța parcursă și ritmul în care au alergat sau au mers cu bicicleta.

Celor cărora le este dificil să urmeze un program strict de exerciții fizice, brățara fitness le poate veni în ajutor atunci când petrec prea mult timp sedentari, amintindu-le să facă mișcare.

Având la dispoziție date despre nivelul tău de fitness și activitatea ta fizică, îți va fi mai ușor să îți atingi obiectivele de fitness. În plus, pentru că brățara fitness te ajută să îți analizezi și ajustezi obiceiurile de zi cu zi și să vezi rezultate, te vei bucura și de mai multă motivație, un aspect foarte important atunci când vrei să atingi orice obiectiv.


3. Mini-recipiente pentru pudra proteică

Dacă te-ai obișnuit să iei cu tine pudra proteică la sală în diferite pungi sau recipiente de la alte produse, însă stai mereu cu teama că pudra s-ar putea împrăștia peste tot, este cazul să îți achiziționezi un recipient special. Aceste recipiente, pe care le poți găsi inclusiv sub formă de breloc, îți pun la îndemână porția perfectă de pudră proteică, de care să te bucuri după fiecare antrenament.


4. Husa cu banderolă

Aceste huse îți permit depozitarea în siguranță a telefonului, cheilor, banilor etc. și plasarea lor pe braț prin utilizarea unei banderole ajustabile. Este un accesoriu necesar oricărui alergător sau persoane care face sport în aer liber (sau la sală), fiindcă puține lucruri sunt mai neplăcute decât să faci sport fără muzică, sau să asculți muzică dar să te încurci mereu în telefon, căști, sau chei care zornăie în buzunar.

Dacă îți place să faci sport când plouă sau vrei să fii pregătit pentru orice eventualitate, orientează-te către o husă rezistentă la apă.


5. Accesorii de compresie

Mânecile, genunchierele și șosetele de compresie ajută la îmbunătățirea circulației, creșterea performanței, prevenirea durerilor musculare și a accidentărilor precum și la grăbirea procesului de recuperare.

Poți alege dintr-o varietate de modele și materiale disponibile pe piață, însă este recomandat să oferi atenție sporită materialelor absorbante, care ajută pielea să „respire”. Spre exemplu, pentru a nu te supraîncălzi și a transpira excesiv, orientează-te către accesorii din lână Merino.


6. Banda de rezistență

Un accesoriu ideal pentru a introduce varietate în rutina ta de fitness și a-ți crește forța fizică și mobilitatea într-un mod simplu și ieftin.

Poți folosi mai multe benzi simultan pentru a crește nivelul de rezistență și a lucra toate grupele musculare, a face stretching, și a te recupera mai rapid după accidentări. O veste și mai bună este faptul că poți achiziționa seturi de benzi cu niveluri diferite de rezistență și care includ, adesea, mini-manuale cu exerciții, astfel încât să poți utiliza benzile imediat după ce le-ai cumpărat.


7. Mânerele pentru flotări

Dacă ești pasionat de flotări, introducerea mânerelor în rutina ta de exerciții va însemna o provocare în plus dar și rezultate mai rapide, deoarece utilizarea mânerelor va crește gama de mișcări pe care le poți face în timpul flotărilor. Rezultatele sunt mai multă forță fizică și o dezvoltare mai rapidă a musculaturii. Dacă optezi pentru mânere rotative, vei antrena și mai multe grupe de mușchi.

Mânerele pentru flotări vor funcționa la fel de bine și pentru cei ce nu sunt experți în flotări; beneficiile vor apărea, spre exemplu, inclusiv dacă faci flotările sprijinându-te în genunchi.

Mai mult, folosirea unor astfel de mânere îți protejează și încheieturile mâinii, care nu vor trebui să se îndoaie atât de mult cum ar face-o în timpul unei flotări clasice. Ai grijă, totuși, dacă ai dureri sau alte probleme în zona umerilor deoarece, atunci când folosești mânerele, umerii se mișcă mai mult, crescând riscul de accidentare.


8. Salteaua yoga

Așa cum îi sugerează și numele, o saltea yoga te va ajuta, în primul rând, la practicarea pozițiilor yoga, însă, de fapt, nu este destinată strict acestui mod de a face mișcare. Pe piață vei găsi o mulțime de modele de saltele, care variază în mărime, grosime, materialul din care sunt fabricate și în cât de prietenoase sunt cu mediul. Majoritatea saltelelor sunt fabricate din vinil sau cauciuc. Vinilul este mai rezistent decât cauciucul, pe când cauciucul este mai prietenos cu mediul, însă ușor mai dur.

În general, o saltea yoga de calitate îți va oferi mai mult confort și te va proteja împotriva alunecărilor. O saltea mai groasă îți va da un plus de confort și suport pentru spate atunci când îți lucrezi zona core și adopți diferite posturi care pun presiune pe oase și implică un contact puternic al acestora cu solul.

Pentru a nu aluneca pe saltea în sine, alege una ușor texturată. Dacă textura te deranjează, orientează-te către o saltea acoperită cu un material absorbant. Nu în ultimul rând, dacă ești un practicant avid de yoga sau de exerciții care necesită o saltea, află că te poți răsfăța, pentru un preț nu foarte mare, cu o saltea yoga care se rulează singură.


9. Cărămida yoga

Un accesoriu în formă de cărămidă, fabricat, de obicei, din spumă moale, din lemn sau din plută, cu mărimi variabile. Cărămida yoga este utilă, mai ales, pentru începătorii în yoga, persoanele în vârstă, și pentru cei care au suferit accidentări sau intervenții chirurgicale, cărora le poate lipsi flexibilitatea necesară anumitor poziții și care, prin urmare, au nevoie de un plus de suport.

Cărămida yoga din plută și lemn oferă un plus de echilibru și siguranță, pe când cea din spumă poate fi folosită și drept pernă pentru meditație.


10 Mingea fitness

Mingea fitness este un accesoriu ieftin și versatil, util atât celor care vor să o utilizeze pentru exerciții, cât și celor care s-au plictisit să stea pe scaun la birou și vor să își îmbunătățească postura și echilibrul.

Mingea fitness poate fi utilizată pentru a modifica aproape orice exercițiu, de la flotări, abdomene și genuflexiuni la ridicări de greutăți. Vei stimula, simultan, și zona core (formată din mușchii trunchiului, abdominali, și cei de susținere a coloanei), care este esențială pentru controlul mișcărilor, un bun simț al echilibrului, și o postură corespunzătoare.


11. Mingea Bosu

O vei găsi pe piață și sub denumirea de „balance trainer”, deoarece este un accesoriu fitness ce implică echilibrarea pe o minge semirotundă atașată unei baze solide și rigide, care ajută mingea să rămână stabilă pe sol. Deși poate necesita o investiție ușor mai ridicată, vestea bună este că poți utiliza ambele părți ale mingii, ceea ce o transformă într-un accesoriu 2-în-1.

Mingea Bosu este similară mingii fitness în sensul că, utilizând-o, îți pui la încercare echilibrul, activând zona core. Suprafața instabilă a mingii îți va solicita toți mușchii, într-un mod diferit de momentele când faci exerciții simple la sol.

Poți folosi mingea Bosu pentru flotări, plank, genuflexiuni, și aproape orice alt exercițiu. În timp, îți vei dezvolta atât echilibrul cât și forța fizică, și vei putea încorpora în rutina ta și exerciții ce implică mai multă mișcare.

În plus, menținerea echilibrului pe mingea Bosu îți va exersa mușchii mai mici, care joacă un rol în stabilitate. Prin urmare, când te vei întoarce la exercițiile la sol te vei bucura de și mai mult echilibru.


12. Inelul Pilates

Așa cum îi spune și numele, inelul Pilates este un accesoriu în formă de inel ce poate fi folosit în timpul exercițiilor Pilates pentru tonifierea zonei core, a abdomenului, a picioarelor și a brațelor. De obicei, inelul este dotat cu mânere din materiale mai moi, ce pot fi folosite și drept suporturi pentru picioare.

Fiind un accesoriu cu ajutorul căruia poți schimba forma anumitor exerciții, inelul Pilates îți oferă și mai multă varietate dar te ajută și să îți lucrezi mușchii la un nivel mai profund.


13. Salteaua pentru abdomene

Cu ajutorul unei astfel de saltele, pe care o vei plasa sub spate, vei evita durerile în zona spatelui și îți vei putea lucra în întregime mușchii abdominali, având un plus de stabilitate și mobilitate. La rândul ei, salteaua pentru abdomene este un accesoriu ce nu implică cheltuieli mari și este ușor de depozitat, ceea ce o face perfectă pentru practicarea sportului acasă.


14. Greutățile pentru încheieturi și glezne

Un alt accesoriu care să adauge o provocare în plus atunci când faci sport, greutățile pentru încheieturi sau glezne pot fi folosite, practic, în timpul majorității exercițiilor. În zilele când vrei să faci o pauză de la o rutină de fitness solicitantă, câteva exerciții ușoare folosind acest tip de greutăți te pot ajuta să îți menții flexibilitatea și să te recuperezi mai repede.


15. Roata pentru abdomene

Ideală pentru întărirea brațelor, umerilor, spatelui și abdomenului, dar și pentru arderea mai multor calorii, roata pentru abdomene este un accesoriu potrivit pentru toți cei care vor să își tonifieze corpul acasă. Însă datorită design-ului compact și a materialelor adesea ușoare din care o roată pentru abdomene este confecționată, nu ar trebui să ai probleme în a o lua cu tine și la sală.

Folosind o roată pentru abdomene, îți vei dezvolta zona core, ceea ce înseamnă că vei avea mai multă putere fizică, iar coloana ta vertebrală va fi mai protejată.


16. Coarda de sărit

Cu toate că popularitatea săritului cu coarda pentru obținerea unui nivel mai ridicat de fitness a crescut în ultimii ani, nu toți pasionații de mișcare sunt conștienți de beneficiile acestei activități.

Unul dintre avantajele majore ale săritului cu coarda este că poate fi practicat de majoritatea persoanelor, indiferent de nivelul de fitness. Mai mult, poate fi de ajutor în îndeplinirea aproape oricărui obiectiv, indiferent că este vorba de pierderea în greutate, creșterea anduranței, dezvoltarea forței fizice, sau îmbunătățirea performanței sportive.

Printre beneficiile săritului cu coarda se numără arderea unui număr ridicat de calorii, dezvoltarea mai multor grupe de mușchi simultan, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, precum și a coordonării și a conștientizării spațiale. În plus, săritul cu coarda are și un impact mai scăzut asupra articulațiilor decât alergatul.


17. Stepperul aerobic

Stepper-ul sau treapta pentru aerobic este, poate, unul dintre cele mai convenabile accesorii fitness dacă preferi să faci sport în confortul propriei case. Nu este costisitor și nici nu ocupă mult loc, iar suprafața anti-alunecare îl face potrivit pentru majoritatea suprafețelor. În plus, majoritatea treptelor pentru aerobic sunt ajustabile, oferindu-ți mai multe niveluri de înălțime pentru o provocare în plus.


18. Centura pentru ridicarea greutăților

Tot mai mulți pasionați de fitness se orientează către ridicarea de greutăți mari, datorită multiplelor beneficii oferite de această activitate, printre care se numără creșterea forței fizice, a anduranței, precum și a numărului de calorii arse post-antrenament.

Folosirea unei centuri poate ajuta începătorii să învețe cum să își folosească zona core pentru ridicări, însă acestora le este recomandat să învețe, mai întâi, utilizarea corectă a halterelor. Pentru cei mai experimentați, o centură îi poate ajuta să își crească forța fizică și să ridice greutăți mai mari. De asemenea, centura protejează spatele și ajută la stabilitate.


19. Mingea medicinală

Adesea folosită în recuperarea după accidentări, mingea medicinală poate fi folosită și ca un simplu accesoriu cu care să îți lucrezi zona core, precum și să îți îmbunătățești simțul echilibrului și al coordonării. Nu vei avea probleme în a găsi o minge medicinală care să se potrivească nevoilor și obiectivelor tale, deoarece poți alege dintre modele cu greutăți diferite.


20. Cilindrul din spumă

Cu ajutorul unui cilindru din spumă îți poți masa musculatura și țesutul conjunctiv pentru a-ți ameliora durerile musculare, a-ți îmbunătăți circulația, și a-ți crește elasticitatea musculară. Utilizarea cilindrului este recomandată, în general, pentru recuperarea post-efort, însă funcționează la fel de bine și pentru încălzirea mușchilor înainte de antrenament.

Îl vei găsi pe piață și sub alte denumiri precum „roller de spumă” sau „foam roller”. Un astfel de cilindru este, în mod tipic, creat din spumă de mare densitate și poate avea o suprafață fină sau cu diferite modele în relief, care ajută la un masaj mai profund. În alegerea unui astfel de accesoriu, încearcă să te orientezi către modelele rezistente la apă și fără substanțe chimice precum latexul și ftalații.

Ai grijă, însă, dacă ai suferit, recent, rupturi musculare, sau dacă ești însărcinată. În cazul femeilor însărcinate, se consideră că masarea anumitor zone poate induce contracții, de aceea este indicată precauția, mai ales în cel de-al treilea trimestru de sarcină. Masajul în profunzime poate, de asemenea, să afecteze recuperarea după anumite afecțiuni. Prin urmare, în aceste condiții, este mai bine să ceri sfatul medicului înainte de a utiliza cilindrul.

Acestea fiind spuse, iată că ai la dispoziție o mulțime de accesorii deloc costisitoare și ușor de utilizat, care te pot ajuta cu majoritatea problemelor pe care le poți întâlni atunci când faci fitness. Dacă încă eziți să apelezi la ele, este bine să îți aduci aminte că, de fapt, nu investești în obiecte, ci în propria sănătate. Cu ajutorul accesoriilor, vei avea mai multe șanse să continui să faci fitness, pentru că, pur și simplu, te vei bucura de mai multă claritate, de mai puțină durere, și de beneficii mai mari.