✔O recuperare mai rapidă după un antrenament înseamnă că te poți întoarce la exercițiile preferate mai repede.
✔Una dintre metodele prin care poți grăbi recuperarea este masajul.
✔Masajul are multiple beneficii pentru cei care fac sport în mod regulat, însă poate fi dificil să alegem cea mai potrivită tehnică de masaj pentru nevoile noastre.

Cauți o ameliorare a durerilor musculare după un antrenament? Un masaj te poate ajuta în acest sens și îți oferă multiple alte beneficii, printre care se numără:
- reducerea stresului și tensiunii musculare
- îmbunătățirea circulației
- menținerea mobilității articulațiilor
- stimularea regenerării celulare
- relaxarea generală.

În timp, masajul poate ajuta musculatura să se adapteze la mai mult efort fizic. Un masaj poate fi, de asemenea, foarte benefic pentru sănătatea ta mintală și bunăstarea generală.

Însă există multe tipuri de masaj, și poate fi dificil să îți dai seama care va fi cel mai eficient dar și plăcut pentru tine. Citește în continuare pentru a afla mai multe detalii despre 12 tipuri diferite de masaj, astfel încât să faci o alegere benefică pentru tine.

1. Masajul suedez

Masajul suedez presupune diferite tehnici ce folosesc vibrații, mișcări ferme și circulare, și chiar atingeri ritmice pentru ameliorarea durerii, în principal în zona spatelui. Reduce rigiditatea musculară și este utilizat și pentru tratarea osteoartritei. O ședință de masaj suedez poate dura între 30 și 90 de minute.

2. Masajul în profunzime (deep tissue)

Tehnica deep tissue presupune mișcări lente și ferme pe piele, folosind o presiune mai mare, deoarece se concentrează asupra țesuturilor mai profunde de sub piele pentru ameliorarea durerilor, inclusiv a celor cronice sau puternice. Dacă preferi presiunea fermă în timpul masajului, aceasta este tehnica potrivită pentru tine.

3. Masajul sportiv

Masajul sportiv se concentrează pe nevoia de relaxare completă a organismului. O sesiune de masaj sportiv poate pune accent pe o anumită zonă a corpului unde este resimțită durerea, sau poate presupune un masaj al întregului corp.

4. Masaj reflexologic

Masajul acționează asupra diferitelor puncte de pe tălpi și palme, despre care se consideră că sunt conectate cu zone specifice din corp. Este folosit pentru dureri de intensitate medie.

5. Masajul miofascial

Atunci când diferite părți ale corpului nostru sunt tensionate și rigide, cauza poate fi țesutul fascial contractat. Acest tip de masaj poate fi făcut chiar de tine, folosind un aparat sau o rolă pentru masaj pentru a rula fascia din zona dureroasă.

6. Masajul prin tehnica active release

Masajul prin această tehnică este destinat managementului durerii acute sau cronice. La origine, tehnica active release se adresa atleților, ajutându-i să se recupereze mai rapid după accidentări. Este un tip de masaj care se poate executa peste îmbrăcăminte.

7. Masajul Shiatsu

Este un tip de masaj care folosește mișcări blânde și diferite niveluri de presiune pentru a relaxa corpul și a reduce durerile. O sesiune poate dura între o oră și o oră jumătate.

8. Masajul prenatal

O sarcină poate aduce mult stres organismului, inclusiv mușchi rigizi, inflamație, și dureri. Masajul prenatal, care poate dura până la 60 de minute, este o modalitate sigură de relaxare special concepută pentru protecția mamei și a sarcinii.

9. Masajul cu pietre calde

Așa cum îi indică numele, acest tip de masaj folosește pietre ușor încălzite, plasate pe corp pentru relaxare. În combinație cu alte tehnici de masaj, această tehnică stimulează circulația și diminuează stresul.

10. Masajul cu aromaterapie

Acest masaj utilizează diferite uleiuri esențiale, care sunt aplicate pe corp cu mișcări ușoare pentru relaxarea corpului și a minții.

11. Masajul thailandez

În timpul unei sesiuni de masaj thailandez, maseurul folosește degetele și o piatră pentru a aplica presiune în diferite zone ale corpului. Pot fi utilizate și anumite mișcări de stretching pentru un plus de relaxare.

12. Masajul trigger point

În loc să se concentreze pe grupe de mușchi, masajul trigger point lucrează pe zonele specifice unde este resimțită cel mai intens durerea sau tensiunea.