✔Indiferent dacă practici fitness-ul, culturismul, fotbalul, ciclismul sau oricare alt sport, dacă nu îți asculți organismul și nu te odihnești suficient, riști să cazi pradă suprasolicitării.
✔Pentru a evita accidentările și alte situații neplăcute, este important să cunoști semnele suprasolicitării și să iei măsuri atunci când situația o impune.
✔Printre semnele suprasolicitării se numără insomniile, oboseala continuă, îmbolnăvirile repetate și durerile musculare frecvente.

Ți s-a întâmplat să nu te mai poți bucura de o tură liniștită cu bicicleta sau de un antrenament la sală din cauza oboselii sau a durerilor musculare? Începi să îți dorești să stai mai mult pe canapea decât să faci mișcare? Acesta nu este un semn că te-ai lenevit subit, ci că ești obosit și ai nevoie de odihnă.

Cum îți dai seama că ți-ai suprasolicitat organismul?

Uneori este clar că organismul tău dă semne de oboseală și suprasolicitare, alte ori trebuie să fii foarte atent pentru a observa unele semne în acest sens. Iată doar câteva la care să fii atent:

1.Insomnii

Dacă dintr-o dată începi să te confrunți cu insomnia sau alte tulburări de somn, este foarte probabil ca acest lucru să fie cauzat de deranjarea ritmului obișnuit al organismului. Asta se întâmplă și atunci când ești foarte obosit, dar nu poți adormi.

2. Oboseală continuă

Atunci când îți supui organismul la prea mult stres acesta începe să se resimtă și încearcă să se protejeze. Asta se traduce într-o stare continuă de oboseală, chiar și după ce ai dormit o noapte întreagă.

3. Îmbolnăviri și accidentări repetate

Dacă până acum ai avut o sănătate de fier și nicio răceală nu se prindea de tine, iar dintr-o dată pare că aduni toate virusurile din jur, poate fi un semn să organismul tău este suprasolicitat și nu se mai poate apăra așa cum trebuie.

De asemenea, dacă începi să devii din ce în ce mai neatent și neîndemânatic și să te accidentezi mai mult (și din motive mai puțin serioase ca în trecut) decât o făceai altădată, iarăși poate fi un semn de suprasolicitare.

4. Dureri musculare frecvente

Atunci când organismul tău este epuizat vei constata că vei duce mult mai greu la bun sfârșit un antrenament. Vei simți mai multe dureri musculare, ți se va părea dificil să rămâi concentrat și vei fi tentat să renunți.


Cum previi suprasolicitarea

Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, așa că nu aștepta ca epuizarea să se instaleze pentru a lua măsuri.

Încearcă să îți depășești limitele doar puțin câte puțin, nu te avânta în activități sportive prea dificile pentru nivelul tău de pregătire și nu încerca să demonstrezi nimic nimănui.

De asemenea, atunci când simți cel mai mic semn de oboseală, ia-ți timpul de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta forțele. În acest fel o poți lua de la capăt și îți poți atinge fără probleme obiectivele, indiferent care ar fi acestea.