✔Skateboardingul a luat naștere în 1950, în California, și a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe stiluri: downhill, slalom, freestyle, cruising, street, etc.
✔Acest sport poate fi practicat atât pe stradă cât și în locuri special amenajate, cum ar fi skatepark-urile (interioare sau exterioare).
✔Atunci când îți cumperi un skateboad trebuie să ții cont de stilul practicat, cele mai importante apecte fiind lățimea plăcii și calitatea roților și a rulmenților.

Skateboarding-ul este un sport iubit de către tinerii din întreaga lume, însă puțini sunt cei care îi cunosc cu adevărat istoria, beneficiile și cele mai ascunse secrete. Iată, așadar o incursiune, în trecutul acestuia, dar și câteva sfaturi tehnice care te vor ajuta să cunoști mai bine acest sport.

Începuturi

Potrivit wikipedia, skateboardingul a luat naștere în 1950 când, în California câțiva surferi au venit cu ideea de a încerca să practice surf pe stradă, deși nimeni nu știa cum să construiască o placă adecvată. Cu toate acestea, după ce mai mulți oameni și-au unit ideile și schițele, a luat naștere skateboardul. Deși invenția este proclamată de mai mulți oameni, nimeni nu poate dovedi foarte clar ca a fost inventatorul placii de skateboard.

Primele plăci

Primii skateri au început cu bucăți de lemn, cu role atașate sub ele. Din nefericire, însă, aranjamentul nu era unul foarte sigur și mulți tineri s-au accidentat încercând să controleze o astfel de placă.

Cu toate acestea, skateboarding-ul era destul de popular și practicanții acestuia încercau să îl îmbunătățească în mod constant. Astfel, acele lemne s-au transformat în curând în scânduri, iar în cele din urmă companiile au început să producă plăci din straturi presate de lemn, similare cu plăcile din zilele noastre.


De la glorie la decădere

În 1963, skateboardingul devenise deja foarte cunoscut, iar companii de renume precum Jack’s, Hobie și Makaha au început să organizeze diferite competiții de skateboarding. Stilurile principale practicate la acea vreme erau: downhill, slalom sau freestyle. Torger Johnson, Woody Woodward și Danny Berer erau unii dintre cei mai cunoscuți skateri ai vremii, dar ceea ce făceau aceștia arată complet diferit față de trick-urile practicate în zilele noastre.

Un alt aspect cu o importanță majoră în evoluția sketboardingului este inventarea roților din urethan, în 1972, de către Frank Nasworthy, roți asemenatoare cu cele de azi. Compania lui Nasworthy, Cadillac Wheels, și invenția acestuia au captat interesul tinerilor în ceea ce privește practicarea acestui sport, pe atunci doar la nivel de hobby. Însă acest lucru avea să se schimbe odată cu organizarea de noi concursuri de skateboarding care au dus această activitate la un alt nivel.

Din nefericire, la sfârșitul anilor 70 skateboardingul a cunoscut o nouă prăbușire în popularitate, în mare parte din cauza accidentărilor suferite de cei prea puțini antrenați sau experimentați. Astfel, deși au început să se construiască tot mai multe skate park-uri, practicanții erau din ce în ce mai puțini. În cele din urmă, multe dintre parcurile de skateboarding au fost închise.

Începând cu anii 80 însă, iubitorii acestui sport au început să își facă propriile rampe și să se dea pe orice puteau. În acest fel, skateboarding-ul a început să câștige iarăși adepți și să devină, în timp, sportul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi.


Principalele stiluri de skateboarding

Ca și în ciclism sau alte sporturi, și skateboarding-ul are mai multe stiluri din care îl poți alege pe cel mai potrivit pentru tine. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

1. Street skateboarding

Așa cum îi spune și numele, acest tip de skateboarding presupune performarea diversor trick-uri pe diferite obstacole întâlnite în mod normal pe străzile orașului: scări, bănci, borduri, sine de tren și tramvai, etc.

Un skateboard construit special pentru oraș va avea puntea și roțile mai mici comparativ cu ale celor folosite pentru slalomuri, de exemplu.

2. Freestyle skateboarding

În timp ce stilul de skateboarding urban presupune mai ales efectuarea de cascadorii pe diverse obstacole, în stilul liber se fac de obicei trick-uri pe suprafețe plane. În acest caz, efectul cascadoriilor este amplificat de coregrafii și muzică, deci are un caracter mai artistic față de street skateboarding, care este mai tehnic.

În plus, în acest stil skater-ul își efectuează schemele mai mult de pe loc, din poziție staționară.

3. Cruising

Așa cum sugerează și numele, acest stil presupune să mergi cât mai mult și cu o viteză cât mai mare. Deși cascadoriile nu sunt obligatorii, pot fi oricând adăugate elemente din alte stiluri, pentru mai multă distracție și adrenalină, evident.

Pentru acest tip de skateboarding poate fi utilizat orice tip de placă, deși cele cu o punte mai lată și roți mai mari pot asigura mai multă stabilitate și viteză.

4. Downhill

La fel că și în cazul de mai sus, și în acest stil totul ține de viteză. În afară de asta însă, în acest stil se obinuieste să se organizeze curse, deci viteză are un alt scop: acela de a ajunge primul la linia de finish. Pentru acest stil se folosește o placă mai lungă, mai lată și cu roțile mai mari decât cele ale skateboard-ului de stradă.

5. Park skateboarding

Dacă vrei să ai la dispoziție mai multe obstacole și posibilități nenumărate de antrenament, poți opta pentru parcurile special concepute pentru skateboarderi. Acestea sunt construite ținând cont de anumite măsuri de siguranță, deci ești mai ferit de accidente neplăcute aici decât ai fi pe stradă. În plus, datorită diversității de trasee și obstacole, poți practică fără probleme stilul de skateboarding preferat.


La ce să fii atent când cumperi un skateboard

Deși pare dificilă, la prima vedere, misiunea alegerii unui skateboard e mai ușoară decât pare. Lucrurile care te pot bulversa sunt diversitatea mare de modele, de roți și de plăci, însă dacă știi exact de îți trebuie nu vei avea bătăi de cap.

În ansamblu, ca să îți fie mai ușor să faci o alegere, ai în vedere următoarele îndrumări:
- Nu cheltui prea mult;
- Începe cu șasiu basic, care se potrivește cu placa ta;
- Optează pentru o placă cu dimensiuni cuprinse între 8 și 8.5 inch;
- Alege roțile nici prea soft, dar nici prea dure.

Și acum, iată și alte sfaturi, mai punctuale:

1. Lățimea plăcii

Pentru începători, este recomandată o placă de skateboard mai lată, de 8.5 inch, căci îți oferă o mai bună stabilitate. Pe măsură ce capeți experiență și încredere o poți schimbă cu una mai îngustă.

2. Lungimea plăcii

În ceea ce privește lungimea skateboardului, aceasta nu trebuie să te îngrijoreze prea mult. Alege pur și împlu o mărime potrivită, nici prea mică, precum cele de copii, dar nici prea mare, căci intri în aria longboard-urilor.

3. Roțile

Așa cum spuneam și mai sus, roțile nu trebuie să fie nici foarte dure, dar nici foarte moi. Deocamdată, ai nevoie de o duritate medie, căci abia începi să înveți, însă pe măsură ce capeți mai mult control asupra plăcii, vei putea să alegi niște roți mai dure sau mai moi, în funcție pe ce parte vrei să te axezi. Astfel, roțile mai mari și mai soft sunt pentru viteză, iar cele mai mici și mai tari sunt destinate abordării mai tehnice a skateboarding-ului, respectiv trick-uri, sărituri, etc.

4. Rulmenții

Nu trebuie să fie excesiv de scumpi și nici de o calitate de top. Pentru început te poți descurca cu unii de o calitate medie, deci nu îți bate prea mult capul cu acest aspect. Cu toate acestea, ai grijă la cele fabricate în China, căci pot fi de o calitate îndoielnică.

5. Distanțierele

La fel ca în cazul rulmenților, nici aici nu trebuie să scoți prea mulți bani de buzunar. De obicei, seturile de roți includ și aceste distanțiere, deci nu uita să verifici înainte de a cumpăra unele noi. Deși nu sunt scumpe, nu are rost să cheltuiești alți bani, degeaba.

6. Banda antialunecare

Aceasta te împiedică să aluneci de pe placă, deci are un rol practic, însă nu strică să fii un pic mai creativ la acest aspect. Astfel, poți alege o bandă intens colorată sau una care să te reprezinte. Ai o gama variată de modele din care poți alege.

7. Încălțămintea

Deși unii susțin contrariul, nu contează ce număr porți la încălțăminte atunci când te apuci de skateboarding și îți alegi dimensiunea plăcii. Mai important este să îți cumperi o pereche de încălțări special concepută pentru acest sport, căci îți va oferi un plus de confort și siguranță.


Ce echipament de protecție trebuie să porți în timp ce practici skateboarding

1. Cască

În primul rând ar trebui să cauți o cască special concepută pentru skateboarding și abia mai apoi să analizezi și restul de specificații. Este recomandat ca aceasta să fie făcută din materiale de bună calitate, să fie ușoară și confortabilă la purtare. De asemenea, este important că aceasta să se potrivească perfect pe cap, să nu fie nici prea largă, dar nici prea strâmtă.

În ceea ce privește culoarea, se recomandă ca aceasta să fie mai deschisă la culoare, astfel încât să fie mai ușor de reperat.

2. Legături pentru glezne

Aceste accesorii protejează împotriva entorselor, care sunt destul de frecvente având în vedere natura acestui sport. În funcție de producător și materiale, acestea pot fi mai bune sau mai ineficiente, așa că fii atent să alegi ce e mai bun.

3. Mănuși și protecție pentru încheieturi

Ca și în cazul de mai sus, aceste accesorii sunt indispensabile tocmai pentru riscul mare de căzături în cazul celor care merg pe skateboard. Trick-urile complicate și teribilsmul de care dau dovadă uneori practicanții ai acestui sport pot duce la accidentări serioase, cu consecințe grave pe termen scurt sau lung. Așadar, purtarea mănușilor și a legăturilor pentru încheieturi nu este opțională și nu ține doar de fițe, ci reprezintă o măsură eficientă de protecție.

4. Genunchiere și cotiere

Mai ales dacă se practică skateboarding la un nivel mai înalt și se fac cascadorii din cele mai complicate, atunci nu ar trebui să lipsească aceste accesorii din kitul de protecție al practicantului. Alegerea acestora nu este o misiune ușoară având în vedere că se găsesc într-o mare varietate de modele și materiale. Însă având în vedere că siguranța este cel mai important criteriu de luat în calcul atunci când cumperi astfel de echipament, lucrurile se pot simplifica semnificativ.


În ce locuri poți practica skateboarding-ul

Dacă ești un pasionat al acestui sport și nu știi unde ai putea să îți exersezi abilitățile, iată câteva idei bune de luat în calcul.

1. Parcuri exterioare special amenajate

În unele orașe mai mari autoritățile locale sau diferite organizații au înființat parcuri special amenajate pentru iubitorii de mers pe role, skateboard, trotinetă, bicicletă, etc. Acestea sunt amenajate cu diverse rampe și trasee, astfel încât te poți antrena cu succes chiar și pentru o competiție. În plus, dotările din parc sunt construite astfel încât să fii în siguranță în cazul unei accidentări, să nu te rănești foarte tare.

2. Parcuri interioare

Similare cu cele exterioare, însă și mai bine echipate la capitolul siguranță. În plus, pot fi folosite cu succes în zilele ploioase sau iarna, atunci când frigul și zăpada îți fac imposibil antrenamentul în aer liber.

Aceste parcuri interioare sunt destul de rare la noi în țară, însă cu o minimă documentare pe internet poate vei găsi unul și în zona ta (dacă ești din capitală, ai cu siguranță câteva variante din care poți alege). De obicei acestea percep o taxă de intrare, însă momentele petrecute în interior vor merita cu siguranță investiția. Ai grijă însă, că majoritatea acestor parcuri de interior impun purtarea de echipament de protecție (minim cască), așa că nu pleca de acasă fără ele.

3. Pe stradă

Străzile orașului au fost dintotdeauna locul preferat de antrenament pentru iubitorii de skateboarding, și nu numai. Acestea îți oferă libertatea de care ai nevoie, precum și numeroase obstacole pe care le poți depăși, pentru a deveni tot mai bun în fiecare zi. În plus, nu ai nevoie să plătești o taxa de intrare și nici să te conformezi unor structuri deja create. Poți improviza și poți alege traseele care se portivesc cel mai bine cu necesitățile tale.

4. Piscinele

Da, ai citit corect și nici nu e vreo greșeală. Acest trend a pornit din America, după cum probabil te așteptai, având în vedere că acolo piscinele particulare sunt mult mai frecvente decât la noi. Astfel, în momentele în care acestea sunt goale ori dezafectate, amatorii de senzații tari le foloseau drept rampe de antrenament și skate park-uri originale. Pentru a putea fi folosite, însă, acestea trebuie să aibă fundul curbat, nu cu muchii drepte.

Iată, așadar, că skateboarding-ul este un sport cu o istorie frumoasă în spate, un sport interesant și mult iubit în special de tineri, un sport pe care merită să îl încerci cel puțin odată în viață.