✔Ganterele kettlebell sunt grozave pentru antrenamentele cu greutăți, însă dacă nu le folosești în mod corespunzător, riști să te accidentezi.
✔Printre măsurile pe care le poți lua pentru a te antrena în siguranță este să alegi greutatea și dimensiunea potrivită pentru tine și să fii atent la postura corpului în timp ce te antrenezi.
✔De asemenea, stai departe de ganterele construite din două bucăți (mânerul și bila) și alege-le doar pe cele dintr-o singură bucată.

Dacă mergi la sală de ceva vreme și te-ai hotărât să mai ieși din rutină, o alternativă bună la antrenamentele cu ganterele obișnuite o reprezintă folosirea ganterelor kettlebell. Acestea te ajută să implici în mișcare mai multe grupe de mușchi (în funcție de exercițiul ales) și să arzi mai multe calorii.

Cu toate acestea, dacă nu îți iei măsurile necesare de precauție, riști să te accidetezi atât pe tine cât și pe cei din jur. Iată ce să ai în vedere:


ALEGE GANTERELE POTRIVITE

Primul lucru pe care trebuie să îl faci (indiferent dacă vrei să îți cumperi sa să îți alegi din cele existente la sală) este să alegi ganterele potrivite, în funcție de următoarele criterii.

1. Greutate

Dacă nu ai condiția fizică necesară, nu te avânta să te antrenezi cu kettlebells de 10 kg. Fii modest și alege o greutate cu care poți lucra în siguranță, dar care să te și pună un pic în dificultate.

2. Mărime

Pentru a te asigura că nu vei scăpa gantera din mână în timpul exercițiului, alege-o pe cea care are un mâner suficient de lat pentru a o putea apuca cu ambele mâini.

3. Model

Stai departe de ganterele kettlebells confecționate din două părți separate, mânerul și bila. Acestea se pot desprinde și îi poți accidenta pe cei din jur sau chiar pe tine. Optează întotdeauna pentru cele dintr-o singură bucată.


MENTINE O POSTURA CORECTA A CORPULUI

Nimic nu este mai rău pentru corpul tău (când vine vorba de exerciții) decât să ai o postură incorectă. În afară de faptul că nu vei obține rezultatele dorite, riști să te accidentezi serios.

Cum știi dacă ai adoptat o poziție corectă?
În primul rând, trebuie să ai în vedere că în timpul exercițiilor cu astfel de gantere, șoldurile sunt cele care ar trebui să susțină mișcarea, și nu spatele. Pentru a face asta, asigură-te că spatele tău este într-o poziție neutră (așează-te în fața unei oglinzi pentru a-ți analiza mai bine postura), picioarele sunt ușor depărtate, iar șoldurile trase spre în spate, ca și cum ai vrea să te așezi pe un scaun.


CONTROLEAZA-TI RESPIRATIA

Pentru ca greutatea ganterei kettlebell să nu fie absorbită de spate trebuie să înveți să îți controlezi respirația, astfel încât să îți încordezi mușchii abdomenului în timp ce ridici gantera și expiri. În acest fel, nu îți vei suprasolicita spatele, iar riscul de accidentare va fi mult mai mic.