✔Scara de agilitate poate fi adăugată oricărui antrenament, fie de la sala de fitness sau acasă, pentru o multitudine de beneficii atât fizice cât și mentale.
✔Pentru a avea un antrenament eficient cu scara de agilitate, este necesar să avem precizie și să fim atenți la poziția corpului în timpul exercițiilor.

Scara de agilitate este un tip de echipament fitness util pentru o gamă largă de exercițiii de agilitate, viteză, coordonare, și anduranță. Executate, de obicei, prin mișcări rapide, exercițiile cu scara de agilitate ne pot îmbunătăți sănătatea și performanța la diferite niveluri. Citește mai jos pentru a afla mai multe despre beneficiile utilizării scării de agilitate și greșeli frecvente pe care să nu le repeți la rândul tău.

Beneficiile exercițiilor cu scara de agilitate

1. Îmbunătățesc coordonarea, viteza, și agilitatea

Exercițiile care utilizează scara de agilitate îmbunătățesc, în principal, trei aspecte esențiale în fitness – coordonare, viteză, și agilitate. Acești trei factori îți vor îmbunătăți performanța atletică în general, indiferent că faci un anumit tip de sport sau te rezumi la antrenamente de fitness.

2. Îți mențin inima sănătoasă

Vei obține un antrenament cardio foarte bun folosind scara de agilitate, ceea ce înseamnă că și sănătatea ta cardiovasculară se va îmbunătăți în timp. Pentru că vei arde multe calorii în timpul acestor exerciții, poți să le utilizezi și pentru scăderea în greutate, dacă acesta este unul dintre obiectivele tale.

3. Sarcinile zilnice devin mai ușoare

După câteva săptămâni de antrenament folosind scara de agilitate vei observa că și activitățile de zi cu zi sunt mai ușor de executat, pentru că vei avea un echilibru mai bun, vei fi mai agil, dar și mai puternic. Aceste beneficii sunt importante mai ales pentru persoanele mai în vârstă.

4. Susțin o bună funcționare cognitivă

Exercițiile regulate cu scara de agilitate pot îmbunătăți performanța mentală. Asta deoarece executarea lor presupune concentrare și antrenarea reacțiilor rapide, a atenției, memoriei și a puterii de observație.


Cele mai frecvente greșeli atunci când lucrăm cu scara de agilitate

Deși este un echipament ușor de utilizat atât la sala de fitness cât și acasă, este nevoie să fim atenți la anumite aspecte pentru a nu repeta cele mai frecvente greșeli legate de lucrul cu scara de agilitate. Iată care sunt acestea:

1. Aplecarea excesivă în față

Pe măsură ce execută exercițiile din ce în ce mai rapid la scara de agilitate, mulți oameni au tendința să își aplece trunchiul în față. Însă partea superioară a corpului nu ar trebui aplecată excesiv în față în timp ce te miști înainte, iar umerii ar trebui menținuți aliniați cu șoldurile pentru un mai bun echilibru.

2. Atingerea solului cu toată talpa

Atunci când învățăm un exercițiu nou la scara de agilitate, este normal să călcăm pe întreaga talpă în timp ce ne mișcăm în interiorul și exteriorul treptelor. Acest lucru facilitează învățarea și coordonarea. Pe măsură ce învățăm să executăm exercițiul cu ușurință, este recomandat să nu atingem solul cu călcâiul, pentru a intensifica dificultatea exercițiului dar și a facilita modul în care ne mișcăm.

3. Lipsa preciziei

Dacă obiectivul tău este să efectuezi exercițiile la viteză foarte mare vei fi tentat să renunți la precizie și să nu calci exact în zona dintre trepte sau în afara acestora. Însă necesitatea de a fi preciși face parte din provocarea scării de agilitate. Începe exercițiul ușor, concentrându-te pe poziția corectă a picioarelor. Dacă greșești în timpul secvenței de mișcări, scade viteza.

Nu în ultimul rând, nu uita de încălzire înainte să utilizezi scara de agilitate, mai ales pentru a limita riscul de accidentare în timpul exercițiilor.