✔Ciclismul este un sport minunat care vine la pachet cu nenumărate beneficii pentru sănătate.
✔Cele mai importante beneficii ale pedalatului sunt: scăderea în greutate, creșterea și tonifierea masei musculare, reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, protejarea articulațiilor și îmbunătățirea sănătății creierului.
✔Pentru a te bucura de toate avantajele ciclismului este important să îți alegi o bicicletă de calitate, care să ți se potrivească perfect.

Apropierea primăverii iți stârnește cheful de mișcare în aer liber, dar nu te-ai hotărât ce tip de activitate ți-ar plăcea să faci? Ce zici de ciclism? Este un sport minunat care, în afară de faptul că vine la pachet cu nenumărate beneficii pentru sănătate, te va ajuta să te bucuri de natură și să descoperi mereu locuri noi.

Cu siguranță știi că ciclismul este o activitate sănătoasă, dar poate ți-ar prinde bine să știi mai în detaliu cum te poate ajuta pedalatul să atingi o stare fizică și psihică mai bună.

1. Te ajută să slăbești

Dacă ai câteva kilograme în plus, dar nu ești prea mare fan al sălii de fitness, te poti baza pe ciclism să revii la forma dorită. În funcție de viteza de pedalare și distanța parcursă, poți arde între 400 și 1000 de calorii pe oră.


2. Te ajută să crești masa musculară

Nu în același fel cum s-ar întâmpla dacă ai lucra zilnic cu greutăți în sala de fitness, însă dacă scopul tău este doar să obții un corp bine definit și nu să te umfli de mușchi, atunci ciclismul reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.

În principal, zonele musculare ce vor fi lucrate și mai bine definite în urma pedalatului sunt gluteii, bicepșii femurali, cvadricepșii și gambele, însă efecte vizibile vor apărea și în zona trunchiului și a brațelor.

Evident, cu cât rezistența la pedalare va fi mai mare, cu atât rezultatele vor fi mai bine. Așadar, dacă vrei să îți lucrezi mușchii evită drumurile line și optează pentru cele cu denivelări și multe urcări.


3. Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare

Pedalatul îți crește ritmul cardiac, îmbunătățește circulația sanguină și te ajută să arzi calorii, împiedicându-te să te îngrași. Toate aceste lucruri contribuie la o mai bună sănătate a inimii și scad riscul apariției problemelor specifice cauzate de sedentarism și supraponderabilitate, precum hipertensiune, infarct, etc.


4. Are un impact minor asupra articulațiilor

Spre deosebire de alergat - o altă activitate pe care o poți face în aer liber - ciclismul este mai prietenos cu articulațiile, în sensul că nu trebuie să îți susții toată greutatea corpului în timp ce pedalezi.

Cu toate acestea, dacă bicicleta nu ți potrivește perfect sau dacă nu ești atent la felul în care te deplasezi, și în cazul ciclismului te poți confrunta cu probleme ale articulațiilor, dureri de spate și ceafă, etc.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că pedalatul nu te ajută să crești atât de mult densitatea osoasă (așa cum se întâmplă în cazul alergatului sau altor sporturi) pentru că nu ai de susținut o greutate mare în timpul mișcării. Pentru a compensa acest lucru este important să incluzi în activitatea ta și alte sporturi sau activități, astfel încât beneficiile cumulate să fie cât mai multe și mai importante.


5. Te ajută să îți îmbunătățești sănătatea mentală

Odată cu înaintarea în vârstă, suntem supuși riscului apariției diverselor afecțiuni ce țin de sănătatea creierului, cum ar bolile Parkinson sau Alzheimer, evident condiționate și de factorul genetic. Însă, pentru a evita cât mai mult apariția unor astfel de probleme, este necesar să facem mișcare și să ducem un stil de viața sănătos.

Potrivit unui sudiu realizat în anul 2013 cu privire la incidența bolii Alzheimer în Marea Britanie, s-a constatat faptul că ciciclismul, prin faptul că ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în corp (și deci și în creier), poate reduce riscul apariției bolii Alzheimer, dar și efectele acestuia, dacă boala s-a instalat deja.

În afară de beneficiile enumerate mai sus, mai trebuie amintite și altele, precum îmbunătățirea sistemului imunitar și a vieții sexuale, un somn mai bun și mai odihnitor, creșterea abilităților motorii, etc.