✔Creat de antrenorul Greg Glassman, CrossFit este un sistem de fitness ce poate fi utilizat atât pentru pierderea în greutate cât și pentru dezvoltarea forței fizice.
✔Antrenamentele CrossFit sunt variate și pot fi modificate pentru a ajuta pe oricine, indiferent de forma fizică, să își atingă obiectivele de fitness.
✔CrossFit a devenit foarte popular în anii recenți și este asociat cu o formă fizică foarte bună, însă poate fi potrivit și celor care nu sunt deloc în formă.

Comunității CrossFit i se alătură, adesea, oamenii care nu fac mișcare în mod regulat și care, prin urmare, nu sunt într-o formă fizică prea bună. Acestora le este recomandat să lucreze cu un antrenor care să modifice antrenamentele pentru abilitățile lor sau să își aleagă singuri antrenamente care să reprezinte o provocare dar care să fie, totodată, suficient de ușoare încât să poată fi realizate printr-un efort de nivel mediu. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre cum să faci CrossFit dacă nu ești într-o formă fizică bună.

Ce presupun antrenamentele CrossFit?

CrossFit este un program de exerciții de mare intensitate, atât cardio cât și de forță, de la sprinturi la flotări și ridicări de greutăți. Aceste exerciții sunt combinate, de obicei, în antrenamente zilnice (le vei găsi și numite WOD, prescurtat de la Workout of the Day), care durează între 5 și 15 minute. Mulți oameni aleg CrossFit tocmai pentru că un antrenor le poate spune exact ce au de făcut pentru a-și antrena întregul corp, fără a urma planuri complicate de antrenament care să nu se potrivească abilităților lor.

Majoritatea antrenamentelor presupun executarea exercițiilor, fără pauză, pentru un anumit număr de runde. O sală de CrossFit este bine echipată cu greutăți, mingi medicinale, bare de gimnastică, aparate de vâslit și alte echipamente fitness.

Trebuie să fii într-o formă fizică bună pentru a începe CrossFit?

Nu lăsa rețelele sociale sau fotografiile de pe internet să te păcălească – poți începe să faci CrossFit chiar dacă nu ai o greutate ideală, musculatură dezvoltată și multă forță fizică. Antrenamentele nu vor fi ușoare la început, însă cu ajutorul modificărilor abilitățile tale vor evolua destul de rapid.

În cele mai multe cazuri, modul în care abordezi, mental, antrenamentele, îți poate dăuna. Te poți simți prost că nu poți face exercițiile pe care le fac alte persoane, îți poate fi teamă că antrenorul nu te va înțelege sau că alții te vor judeca pentru forma ta fizică, sau te poți teme că nu ai suficientă determinare și disciplină pentru a face CrossFit în mod regulat.

Însă nu poți lăsa aceste griji să te oprească din a încerca CrossFit. Este important, prin urmare, să nu te judeci aspru pentru forma ta fizică, dar și să găsești o comunitate care să te susțină, fie că vorbim de un grup fizic, la o sală de CrossFit, fie de o comunitate online.

Probabil vei descoperi că ești mai puternic/ă decât crezi. Cei mai mulți dintre noi nu ne putem aprecia corect abilitățile și ajungem să fim surprinși de cât de puternici suntem.

Dacă nu ești sigur/ă că antrenamentele de tip CrossFit sunt pentru tine, înscrie-te la o sală CrossFit pentru o discuție cu un antrenor sau un antrenament pentru începători.

Există un risc ridicat de accidentare când faci CrossFit?

În general, se consideră că intensitatea ridicată a antrenamentelor CrossFit îi expune pe cei pasionați de acest tip de antrenamente la accidentări mai frecvente, atât în partea superioară cât și în cea inferioară a corpului. Pentru a evita accidentările este important să:
- te antrenezi la un nivel potrivit abilităților tale, folosind sfaturile unui antrenor dar și ascultându-ți corpul;
- faci pauză de o zi sau mai mult între antrenamente pentru a-i da corpului ocazia să se refacă;
- îți reechilibrezi musculatura prin mișcări de stretching și exerciții de forță concentrate pe musculatura mai slabă.

În concluzie, este posibil să faci CrossFit în mod regulat dacă nu ești deloc în formă, atâta timp cât abordezi antrenamentele cu precauție.