✔Puternica latură spirituală o are yoga și se concentrează mai mult pe găsirea unui echilibru suprem între corp și minte.
✔Pilates propovăduiește, în mare, aceleași idei, însă fără a aduce în discuție spiritualitatea, religia.
✔În Pilates, faci exerciții de stretching dinamic, în timp ce în cazul Yoga le vei practica pe cele statice.

Te-ai hotărât să faci mai multă mișcare, dar nu ești fanul antrenamentelor clasice din sala de fitness? Atunci poți opta pentru Yoga sau Pilates, două tipuri de antrenamente la fel de eficiente pentru tonifiere, slăbire și întărirea organismului.

Deși par la fel, Yoga și Pilates sunt discipline diferite, cu concepte și traiectorii diferite. Diferă tehncile de respirație, tipul de exerciții executat, dar și vechimea acestora. Dar, haide să le luăm pe rând:

1. Tehnica de respirat

Yoga și Pilates sunt destul de asemănătoare în ansamblul lor, însă foarte diferite atunci când vine vorba de tehnicile de respirat.

Astfel, în ceea ce privește Pilates, acesta nu presupune executarea unor tehnici de respirat în adevăratul sens al cuvântului, ci pune accent pe respirația controlată, așa cum ai proceda în cazul oricărui alt exercițiu fizic. Trebuie să respiri astfel încât să implici cât mai bine mușchii în mișcare.

Pe de altă parte, Yoga presupune stăpânirea anumitor tehnici speciale de respirație (pranayama), astfel încât să faci conexiunea minte-corp și să îți atingi scopul suprem, acela de relaxare totală, senzația că îți părăsești propriul corp. Tehnicile de repirat în cadrul claselor de yoga sunt predate cu seriozitate de către instructor și trebuie să le reproduci întocmai pentru a te bucura cu adevărat de beneficiile yoga.

2. Conexiunea minte-corp

Ambele metode pun un accent deosebit pe conexiunea psihicului cu fizicul, însă yoga aduce în discuție și latura spirituală, religioasă. Așadar, dacă nu ești foarte religios și singurul motiv pentru care vrei să faci Pilates sau Yoga este acela de a te menține în formă, atunci poți opta fără griji pentru Pilates.


3. Exerciții cu propria greutate corporală

Deși ambele tipuri de mișcare se folosesc uneori de mingi de fitness, benzi elastice sau alte echipamente de acest gen, trebuie să știi că niciunul dintre ele nu este necesar. Atât Pilates cât și Yoga pot fi executate fără niciun fel de echipament (asta era și ideea de bază, aflată la originea antrenamentelor). Singurul lucru de care chiar ai nevoie este salteaua de fitness, pentru a te putea desfașura în voie și a te simți confortabil în timpul exercițiilor.

4. Stretching

Diferența majoră dintre cele două mișcări o reprezintă tipul de exerciții de stretching pe care trebuie să îl faci. Astfel, yoga presupune efectuarea de exerciții de stretching statice, în timp ce la Pilates acestea sunt dinamice. Ce presupune asta? În primul caz, cel al exercițiilor de stretching statice, trebuie să stai nemișcat în timp ce execuți un anumit exercițiu (poză), iar în al doilea caz, execuți exercițiile în timp ce te miști.

Dintre cele două forme de exerciții de stretching, cele mai eficiente pentru îmbunătățirea condiției fizice, eliminarea durerilor de spate și de articulații sunt cele dinamice. Pe de altă parte, dacă scopul tău este doar să te relaxezi și să elimini stresul, încordarea musculară, atunci mai bune rezultate vei obține cu ajutorul yoga, adică al exercițiilor de stretching statice.

5. Istoric

Sigur, istoria fiecărei metode nu ar trebui să îți influențeze alegerea, însă este important să știi care sunt rădăcinile tipului de antrenament pe care îl practici, tocmai pentru a înțelege care este scopul pentru care a fost creat.

Astfel, Pilates a apărut în New York, în anii 60, inventat de către sportivul Joseph Pilates. Inițial, acest tip de antrenament era destinat în special dansatorilor, însă a devenit rapid o modă printre vedetele de fil, cântăreți, etc.

Pe de altă parte, Yoga are o tradiție de mii de ani și a fost predată și perfecționată din generație în generație. Așa cum spuneam și mai sus, yoga are și o puternică componentă religioasă.


Concluzie

După analizarea principiilor fiecărei metode în parte, este greu de spus care este mai eficientă. Alegerea depinde foarte mult de ceea ce vrei să obții. Astfel, dacă ești o persoană mai spirituală și motivul pentru care faci mișcare este de a te relaxa și a te conecta cu propriul corp, atunci Yoga este varianta ideală pentru tine.

Pe de altă parte, dacă ești orientat mai degrabă pe partea fizică a exercițiilor și tot ce îți dorești este să slăbești, să te tonifiezi și să capeți o mai bună formă fizică, atunci Pilates-ul ar trebui să fie prima ta alegere. Sigur, dacă nu te poți decide, le poți practica fără probleme pe ambele, plus multe alte forme de mișcare.