✔În anii recenți, patinele cu rotile au revenit în atenția publicului larg.
✔Chiar dacă multe persoane consideră mersul pe patine cu rotile o activitate de recreere, efortul fizic pe care îl implică înseamnă că există și anumite beneficii pentru sănătate.
✔Dacă ești în căutarea unui nou mod de a face mișcare, patinele cu rotile te pot ajuta să îți dezvolți forța fizică, să arzi calorii, și să ai o stare mentală mai bună.

Pentru mulți dintre noi, patinele cu rotile sunt o amintire din propria copilărie sau din filmele americane ale căror acțiune se desfășoară în anii 1970 și 1980. Însă patinele cu rotile, în special cele cu design retro, nu mai sunt doar o amintire din trecut, ci sunt din nou în trend și pot fi văzute din ce în ce mai des în parcuri, pe stradă, online, și chiar în anumite campanii fashion.

Câțiva factori au condus la renașterea acestui fenomen – popularitatea pe rețelele de socializare, accesibilitatea din punct de vedere a prețului și ușurinței cu care pot fi utilizate, precum și interesul pentru moda retro (tinerii sunt din ce în ce mai interesați de ceea ce era la modă în deceniile trecute). În plus, patinele cu rotile oferă și o modalitate distractivă de a socializa și de a face mișcare.

De fapt, multe persoane consideră că mersul pe patine cu rotile le oferă un workout în toată regula, și nu se înșală. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestui trend care a revenit în forță în anii recenți:

1. Te ajută să îți dezvolți forța fizică și anduranța musculară

Când folosești patinele cu rotile, mușchii picioarelor și gluteii sunt supuși unui efort fizic important. Însă probabil nu te-ai fi așteptat ca și abdomenul și musculatura brațelor să fie impactate pozitiv. Dar impactul este real: pentru a-ți menține echilibrul și a merge cu viteza, îți utilizezi atât brațele cât și mușchii zonei core. Dacă înveți și anumite trucuri – precum mersul cu spatele sau diferite sărituri, îți vei dezvolta și mai mult forța fizică. Pe scurt, mersul pe patine cu rotile poate fi un workout pentru întregul corp.

2. Este un antrenament cardio eficient

Pe lângă întărirea sistemului cardiovascular, mersul cu patine pe rotile are și un impact scăzut asupra oaselor și articulațiilor. Prin urmare, poate fi benefic inclusiv pentru alergătorii care își doresc un antrenament cardio comparabil cu alergatul, dar care să nu le afecteze articulațiile. Alte beneficii importante includ reducerea riscului de boli cardiovasculare și diabet și normalizarea tensiunii arteriale.

3. Îți poate îmbunătăți starea de spirit

Mișcarea este benefică atât pentru corp cât și pentru minte. Mersul pe patine cu rotile stimulează inclusiv circulația sângelui către creier, contribuind la buna funcționare a acestuia. În plus, mersul pe patine cu rotile poate fi și o oportunitate pentru socializare cu familia sau prietenii. O activitate nouă precum mersul pe patine cu rotile te va scoate și din rutină, ceea ce îți poate aduce o perspectivă nouă și mai mult optimism.

4. Arde un număr ridicat de calorii

Numărul de calorii arse va depinde de greutatea ta și de efortul depus, însă este estimat că, în medie, o oră de mers pe patine cu rotile poate arde până la 600 de calorii, similar cu un joc de tenis sau cu înotul. Bineînțeles, cu cât faci mai mult efort, cu atât vei arde mai multe calorii. În general, mersul pe patine cu rotile va avea un impact pozitiv și vizibil asupra sănătății tale dacă faci această activitate timp de 150 de minute pe săptămână.