✔Alegerea șeii potrivite este foarte importantă pentru un ciclist și mai ales pentru cei care parcurg distanțe mari in fiecare zi.
✔Pentru a evita disconfortul din timpul cursei, dar și durerile de șezut și spate de după, alege o șa cu o formă potrivită corpului tău.
✔Pentru o căutare cât mai ușoară, ține cont și de sfaturile din articolul de mai jos.

Alegerea șeii potrivite poate fi o misiune dificilă, atât pentru cei cu experiență în domeniul ciclismului, dar mai ales pentru începători. Cu toate acestea, cu puțină atenție și documentare poți face alegerea cea mai bună pentru nevoile tale.

Iată, deci, de ce anume ar trebui să ții cont:

1. Formă

Pe piață există o mare varietate de forme și mărimi, potrivite oricărui tip de corp. De exemplu, șeile pentru femei sunt mai late pentru că și structura anatomică a șezutului acestora este de așa natură. Cu toate acestea, lăsând la o parte diferențele de gen, o șa prea lată poate înlesni frecarea pielii, în timp ce una prea îngustă nu poate asigura suportul necesar.

De asemenea, în ceea ce privește strict partea de șezut a șeii, aceasta poate fi perfect plată, cu margini mai pătrățoase, sau cu partea din mijloc mai ridicată și cu marginile mai rotunjite. Pentru a fi sigur că alegi forma potrivită, măsoară în prealabil lățimea oaselor șezutului.


2. Materiale

Majoritatea șeilor sunt confecționate din plastic, acesta fiind modelat în funcție de forma ce se dorește a da șeii. De altfel, materialul din care sunt confecționate poate determina și modul în care acestea flexează sub greutatea ciclistului.

Dacă vrei o șa de calitate, optează întotdeauna pentru una făcută din plastic și fibră de carbon. În afară de faptul că fibra de carbon face ca șaua să fie mai ușoară, acesta îi conferă și suficientă flexibilitate. Dacă ești genul care își dorește mai multă viteză, atunci optează pentru o șa confecționată în totalitate din fibră de carbon.


3. Căptușire

Materialul cu care este căptușită șaua poate face diferența între o durere grozavă de șezut și o călătorie confortabilă cu bicicleta. În general, acestea sunt învelite cu materiale precum spumă poliuretanică și geluri de polimeri. Acestea din urmă au o consistență ca de cauciuc și conferă ciclistului o senzație confortabilă în timpul deplasării.

De asemenea, pentru a spori confortul, se pot folosi mai multe tipuri de materiale pentru învelirea unei șei de bicicletă, în funcție de producător și destinația acesteia. Este evident că fiecare tip de ciclist (amator, profesionist, de off road, etc.) va avea nevoie de un tip diferit de șa.

Bine de știut este că nu e indicat să optezi pentru o șa cu un înveliș prea tare deoarece asta poate pune presiune suplimentară pe oasele șezutului. Dacă nu vrei niciun fel de căptușeală, poți alege dintre modele foarte ușoare, din plastic și fibră de carbon, fără niciun fel de înveliș.

În ceea ce privește învelișul extern al șeii, acesta poate fi din piele naturală, piele sintetică, dintr-o combinație de mai multe materiale sau doar din plastic. În plus, poți alege dintr-o gamă variată de culori, dacă vrei să ieși în evidență în trafic sau doar pentru negru, dacă vrei mai degrabă să treci neobservat. Posibilitățile sunt nenumărate și pentru toate buzunarele.

Acestea fiind spuse, iată că alegerea șeii ideale pentru bicicleta cursieră nu este o misiune chiar atât de grea. Important este, așa cum spuneam și la început, să te documentezi bine înainte și să probezi/testezi șaua înainte de a o cumpăra.