✔Atât alergatul cât și mersul pe bicicletă oferă beneficii multiple pentru organism, de la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, la tonifierea musculară și pierderea în greutate.
✔Fiecare dintre aceste tipuri de a face mișcare tinde să fie mai eficient pentru anumite obiective de fitness: alergatul arde mai multe calorii decât mersul pe bicicletă, iar mersul pe bicicletă este o alegere mai bună pentru dezvoltarea musculară.
✔Înainte de a face o alegere între cele două, este necesar să iei în considerare și alte aspecte, precum costurile echipamentului sau afecțiunile cronice.

Dacă ai hotărât să faci mai multă mișcare, sau pur și simplu vrei să-ți schimbi rutina de fitness și nu știi ce să alegi între alergat și mers pe bicicletă, iată cum te poate ajuta fiecare în funcție de următoarele obiective:

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Fiind antrenamente aerobice, atât mersul cu bicicleta, cât și alergatul, îmbunătățesc sănătatea inimii și circulația. Ai grijă, însă, să le practici cu măsură. Anumite studii au indicat că exercițiul fizic intens poate avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare dacă este practicat pentru mai mult de 5 ore pe săptămână.

De aceea, este recomandat ca, atât în cazul mersului pe bicicletă, cât și al alergatului, să te limitezi la 60 de minute pe zi.

Pierderea în greutate

Alergatul poate da mai rapid rezultate în acest sens, însă, dacă îl poți practica pe distanțe lungi, mersul pe bicicletă te va ajuta să arzi mai multe calorii decât alergatul.

În plus, mersul pe bicicletă are un impact mai slab asupra articulațiilor, ceea ce îți poate permite să te antrenezi pentru perioade mai lungi de timp și, prin urmare, să arzi mai multe calorii.

Ambele metode te pot ajuta să scapi de kilograme nedorite, însă doar combinate cu o dietă sănătoasă, care să îți ofere și energia de care ai nevoie pentru antrenamente mai intense, în timpul cărora să arzi multe calorii.

Dezvoltarea musculaturii

Dacă acesta este obiectivul tău, mersul cu bicicleta este varianta cu care vei obține rezultate mai vizibile. Bineînțeles, acest lucru este valabil în ceea ce privește musculatura picioarelor, deoarece este mai solicitată decât partea superioară a corpului.

Alergatul, în schimb, îți solicită întregul corp însă nu are același impact ca mersul cu bicicleta, mai ales dacă alergi pe distanțe lungi. În schimb, mușchii și oasele vor deveni mai puternice datorită impactului cu solul și a efortului depus.

Pe de altă parte, unele studii susțin că sprinturile (alergare cu viteză mare pe distanțe relativ scurte) sunt eficiente în dezvoltarea cvadricepșilor (mușchi localizați în partea frontală a coapselor) și mușchilor hamstring (localizați în spatele coapselor).

Tonifierea și definirea mușchilor

Așa cum am menționat mai sus, alergatul îți antrenează întregul corp mai bine decât o face mersul cu bicicleta, și arde mai multe calorii. Musculatura este mai evidentă atunci când ai un nivel de fitness ridicat, și puțin țesut adipos.

De aceea, dacă ceea ce îți dorești sunt mușchi tonifiați și definiți, alergatul va fi, cel mai probabil, o opțiune mai bună decât mersul pe bicicletă. Pentru rezultate vizibile într-un timp mai scurt, specialiștii recomandă alergatul la o viteză scăzută, pe distanțe lungi, deoarece tonifierea apare în urma antrenamentelor de durată, care nu epuizează mușchii.

Acestea fiind spuse, înainte să alegi să te dedici alergatului sau mersului pe bicicletă, este bine să iei în considerare și starea ta de sănătate, precum și costurile pe care le vei avea.

Dacă suferi de anumite afecțiuni, consultă medicul înainte de a face o alegere, pentru a afla dacă există contraindicații. Spre exemplu, dacă ai probleme de coordonare sau cu echilibrul, alergatul poate fi o opțiune mai bună. Mersul pe bicicletă, pe de altă parte, are un impact mai scăzut asupra corpului, însă poate să îți înrăutățească durerile de spate.

În ceea ce privește costurile, o bicicletă și echipamentul necesar de protecție, precum și hainele și încălțămintea speciale, pot însuma o investiție considerabilă. Încălțămintea potrivită pentru alergat poate fi, la rândul ei, destul de scumpă, însă dacă îți dorești doar să încerci un sport nou, alergatul este opțiunea mai ieftină.