✔Exercițiile de stretching sunt esențiale pentru a-ți menține flexibilitatea, reduce durerile musculare si stresul, precum si pentru a reduce riscul de accidentări în timpul antrenamentelor.
✔Acest tip de miscări se poate executa atât înainte, cât și după finalizarea antrenamentului.
✔Practicarea a 30 de minute de stretching în fiecare zi te ajută să îți menții sănătatea încheieturilor si a sistemului cardio-vascular.

Multă lume a auzit de exercițiile de stretching, însă prea putini le si practică. Asta deoarece mulți sunt de părere că astfel de exerciții sunt bune, utile, doar pentru cei care se antrenează la sala de fitness sau fac vreun sport, pentru a-și încălzi mușchii și articulațiile. Însă exercițiile de strecthing pot fi executate de către oricine, indiferent de vârstă, dacă face un sport sau nu, etc.

Tipuri de exerciții de stretching

Înainte de a vedea de ce este atât de important să practici astfel de exerciții, trebuie să știi și că acestea sunt de mai multe feluri.

1. Statice

Acestea sunt exercițiile practicate de sportivi în timpul sau între antrenamente pentru a-și întinde mușchii și pentru a reduce tensiunea acestora. De obicei se realizează în poziții confortabile.

2. Dinamice

Sunt exerciții de întindere realizate prin mișcări circulare și repetate, de regulă confortabile, care au rolul de a îmbunătăți mobilitatea în sport sau în activitățile de zi cu zi.

3. Pasive

Aceste exerciții se realizează prin utilizarea unor echipamente externe de întindere, precum benzile elastice, sau apelând la greutatatea corpului prin intervenția gravitației.

4. Active

Presupun implicarea mai multor grupe de mușchi prin contractarea unora și relaxarea altora.


Importanța practicării exercițiilor de stretching

De ce e important să ne stabilim o rutină zilnică în care să includem și astfel de mișcări? Iată doar câteva dintre cele mai importante motive:

1. Imbunătățesc flexibilitatea

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, musculatura tinde să se atrofieze, restricționand flexibilitatea. Acest lucru duce la mobilitate scăzută, mișcări încetinite, luxații ale ligamentelor și răniri ale țesuturilor. Exercițiile de stretching sunt cele mai eficiente în îmbunătățirea mobilității și flexibilității.

2. Îmbunătățesc circulația

Exercițiile de stretching stimulează circulația sângelui, care transporta către mușchi nutrienții de care aceștia au nevoie. În același timp, o bună circulație a sângelui elimină și reziduurile din organism și ajută la recuperarea rapidă în urma accidentelor.

3. Reduc stresul

Stretching-ul de dimineață poate înlătura tensiunile acumulate în corp, ceea ce te ajută să te eliberezi de stres. În plus, îți oferă o senzație pozitivă, care te ajută să privești viața într-o lumină mai plăcută. Nu te vei mai supăra de la orice și vei avea o zi relaxată și liniștită.

4. Elimină acidul lactic din mușchi

Oboseala mușchilor și durerea pot apărea chiar din momentul în care începi antrenamentul, pentru că acidul lactic începe să se producă. Stretching-ul te ajută să îl elimini și să iți relaxezi mușchii.

5. Reduc apariția crampelor musculare

Procesul de transpirație și deshidratarea pot provoca dureri musculare severe. Hidratarea și executarea unor exerciții de stretching în timpul și după antrenament scade riscul apariției crampelor musculare.

6. Favorizează coordonarea mai bună și tonifierea musculară

Stretching-ul grăbește procesul de refacere a mușchilor, pregatindu-i astfel mai repede de un nou antrenament. Astfel, procesul de tonifiere are loc mult mai ușor și eficient. De asemenea, stretching-ul te ajută să iți coordonezi mai ușor mușchii atunci când un exercițiu fizic îi implică în tandem.

7. Ajută la răcorirea treptată a mușchilor și a întregului organism

Stretchingul va ușura procesul de trecere de la căldura din sala de sport la aerul de afară, aducând corpul la echilibrul inițial. De asemenea, ritmul cardiac va scădea și el gradat, iar astfel, corpul va putea să se relaxeze.

8. Ajută la secreția endorfinelor

Acestea iți vor asigura starea de bine și de relaxare după antrenament.

9. Îmbunătățesc postura generală a corpului

După sesiunea de stretching, sportivii au tendința de a se concentra mai mult asupra unei posturi corecte a corpului.

10. Diminuează stările de anxietate

O stare de anxietate se resimte de obicei la nivelul mușchilor, tensionându-i. Mișcările de stretching ajută, astfel, la diminuarea stărilor de anxietate, datorită sentimentului de eliberare și relaxare a mușchilor, care se va resimți și la nivel psihic.