✔Pilates, o serie de exerciții inventate de Joseph Pilates, a devenit un fenomen internațional datorită multiplelor sale beneficii pentru corp și minte.
✔Pentru a vedea rezultate cât mai rapid, începătorii în Pilates au nevoie să învețe forma corectă a exercițiilor, să își creeze rutina potrivită, dar și să urmeze principiile Pilates în viața de zi cu zi.

Inspirat de mișcările din dans și balet, Joseph Pilates a creat, în 1920, seria de exerciții ce îi poartă, acum, numele. La momentul respectiv, Pilates era o cale de recuperare fizică pentru sportivi și dansatori, însă a crescut în popularitate până a devenit fenomenul internațional de astăzi.

Beneficiile Pilates sunt multiple: îmbunătățirea flexibilității generale, a circulației, și a posturii corpului, creșterea rezistenței musculare într-un mod echilibrat, prevenirea afecțiunilor generate de dezechilibre musculare, dar și reducerea stresului.

Dacă ești atras de Pilates, iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le știe orice novice:

1. Participă la un curs

Pentru început, găsește un curs bun de Pilates în orașul tău. Informează-te online căutând recenzii despre săli de fitness sau antrenori care oferă acest tip de cursuri. Desigur, dacă acest lucru nu îți este la îndemână poți urmări un curs online, fie cu plată sau gratuit.

Orientează-te către cursurile prezentate de antrenori acreditați pentru a te asigura că primești informațiile corecte. Alege cursuri cu prezentări video cât mai detaliate pentru fiecare exercițiu, cu modificările necesare celor cu mobilitate redusă – acestea îți vor fi utile mai ales dacă ai un nivel mai scăzut de fitness.

2. Nu te forța

Efortul fizic intens nu este recomandat în Pilates și, în consecință, dacă un exercițiu devine foarte inconfortabil sau dureros, este necesar să te oprești. În acest caz este posibil fie să nu execuți exercițiul corect, fie să ai nevoie să progresezi către forma clasică a exercițiului prin alte mișcări ce îți vor permite adaptarea progresivă la poziția pe care îți este dificil să o adopți.

3. Urmează principiile Pilates

Pilates nu se referă doar la un set de exerciții pe care să le execuți mecanic. Mulți antrenori Pilates îți vor putea oferi și diferite sfaturi despre cum să îți adaptezi stilul de viață pentru un organism mai sănătos, și cum să abordezi diferite afecțiuni fizice prin metoda Pilates.

4. Aranjează-ți spațiul

Dacă faci Pilates acasă, creează-ți un spațiu special pentru antrenamente – o zonă ordonată în care te poți întinde fără probleme. Un spațiu dezordonat îți poate crea o stare de anxietate, ceea ce nu te va ajuta deloc să te concentrezi la exercițiile Pilates.

Pentru un plus de varietate și dificultate, achiziționează diferite accesorii care te pot ajuta în timpul antrenamentului, precum un inel Pilates, sau greutăți fitness.

5. Creează o rutină Pilates potrivită stilului tău de viață

Pe cât posibil, încearcă să îți creezi un program de fitness destul de fix, pe care să îl respecți de fiecare dată. Altfel, este posibil să găsești tot felul de motive pentru care să amâni momentul când faci sport, mai ales dacă mișcarea nu este activitatea ta preferată.

În ce privește rutina Pilates pentru începători, este recomandat să alegi trei exerciții pentru forță și trei pentru mobilitate, pe care să le repeți în cea mai bună formă posibilă timp de 40 de minute până la o oră. Pilates este o metodă lentă de a face mișcare și, prin urmare, nu este recomandată efectuarea în grabă a exercițiilor ci, dimpotrivă, efectuarea lor într-un mod conștient, cu răbdare și cu intenția de a le executa cât mai corect.

6. Ajustează-ți așteptările

Acest sfat este valabil pentru orice altă metodă de a face mișcare însă este de menționat și în cazul Pilates. Probabil îți vei dori să vezi rezultate foarte rapid însă, la fel cum trebuie să ai răbdare atunci când faci exercițiile, așa va trebui să ai răbdare și în ce privește apariția rezultatelor.

Dacă faci Pilates de minim 3 ori pe săptămână, ar trebui să simți schimbări în starea ta de spirit din prima lună, și să observi schimbări fizice precum postura îmbunătățită sau musculatura mai bine definită după 2-3 luni.