✔Comparația dintre eficiența ganterelor și kettlebell-ului nu este una nouă – acesta este un subiect dezbătut de mulți ani, iar părerile sunt împărțite.
✔Kettlebell-ul a devenit mai popular în ultimii ani datorită varietății de exerciții în care poate fi folosit, ceea ce înseamnă că poate ajuta și la crearea unor antrenamente mai distractive; pe de altă parte, ganterele sunt utilizabile în majoritatea exercițiilor și greutatea lor poate fi modificată, ceea ce le face mai adaptabile.
✔Atât ganterele cât și kettlebell-ul sunt utile în diferite moduri, în funcție de ceea ce vrem să obținem.

Dacă vrei să începi să utilizezi greutăți în antrenamentele tale însă nu știi ce tip de greutăți este mai eficient, citește în continuare pentru a afla care sunt diferențele dintre kettlebell și gantere, în funcție de diferite obiective de fitness și tipuri de exerciții:

1. Exerciții pentru umeri

Când vine vorba de umeri puternici și cu musculatură dezvoltată, kettlebell-ul este cel care îți va oferi rezultate mai bune, mai rapid. De ce? Utilizarea unui kettlebell, spre deosebire de o ganteră, îți permite mișcarea naturală a umărului, a omoplatului, și a încheieturii mâinii. Aceste mișcări sunt mai dificile cu o ganteră, deoarece greutatea este distribuită la capetele ei iar tu trebuie să o ții în echilibru atunci când o ridici deasupra capului. Pentru a menține acest echilibru vei fi tentat să îți rotunjești spatele sau să ții gantera mai în față, punând stres suplimentar asupra umărului.

2. Exerciții pentru brațe și forța prizei

Brațele puternice sunt necesare aproape în toate exercițiile cu greutăți. În plus, abilitatea de a strânge puternic și a manipula greutăți mari cu ușurință ar indica atât sănătatea fizică cât și longevitatea, ceea ce înseamnă că vrem să dezvoltăm această abilitate.

Atunci când lucrezi cu gantere, îți poți dezvolta forța prizei și musculatura antebrațelor cu mai multă ușurință prin exercițiul Farmer’s walk. Mergând cu greutățile, te vei asigura că antebrațele tale sunt mereu sub tensiune. Desigur, cu un kettlebell poți face exerciții mai variate datorită mânerului și ușurinței cu care schimbi poziția greutății. Cu toate acestea, ganterele sunt câștigătoare când vine vorba de eficiență pentru dezvoltarea mușchilor brațelor și creșterea forței prizei, fiind mai probabilă menținerea tensiunii musculare pe o perioadă mai lungă de timp.

În orice caz, greutatea utilizată contează. Când alegi o pereche de gantere cu care să lucrezi, asigură-te că greutatea aleasă îți permite să efectuezi curl-ups corect. Pentru începători, un kettlebell cu greutatea de până în 11 kilograme va fi cel mai potrivit.

3. Exerciții pentru picioare

Antrenarea musculaturii picioarelor este un obiectiv important pentru orice persoană care vrea să își tonifieze corpul și să devină mai puternică. Pentru atingerea acestui obiectiv, atât kettlebell-ul cât și ganterele au avantajele lor.

Kettlebell-ul îți oferă un plus de confort în timpul genuflexiunilor și fandărilor, însă ganterele sunt mai eficiente în timpul exercițiilor precum Romanian deadlift, deoarece îți permit să cobori mai mult greutățile și să îți activezi mai intens mușchii hamstring și gluteii.

4. Exercițiile de izolare

Exercițiile de izolare se focusează pe anumite zone specifice ale corpului, forțând mușchii din acele zone să crească prin limitarea implicării altor mușchi în exercițiile efectuate. Dacă vrei să îți dezvolți musculatura brațelor și, mai specific, bicepșii, trebuie să dedici timp în antrenamentele tale și exercițiilor de izolare.

Pentru ca exercițiile de izolare pentru biceps să fie eficiente, este preferabil să utilizezi ganterele. Motivul este simplu: greutatea distribuită la ambele capete ale ganterei te va ajuta să îți dezvolți bicepsul dacă te concentrezi pe a menține gantera în echilibru în timpul unui bicep curl.

5. Exercițiile explozive

În timp ce exercițiile de izolare te ajută să îți dezvolți mușchi specifici, mișcările explozive cu greutăți forțează mușchii să lucreze împreună, facilitând dezvoltarea forței în întregul corp. Datorită mânerului, un kettlebell va fi mult mai ușor de manevrat în timpul acestor exerciții.

Desigur, și cu ganterele poți face acest tip de exerciții însă ele te pot dezechilibra ușor și vei fi, aproape inevitabil, mai precaut, ceea ce îți va diminua forța explozivă. Pur și simplu, kettlebell-ul este mai confortabil și mai versatil pentru exercițiile explozive.