✔Fotbalul de masă (sau foosball-ul, așa cum mai este cunoscut) este un sport practicat și iubit în toată lumea.
✔Deși a apărut la începutul secolului XX, foosball-ul a devenit larg răspândit doar după cel de-al doilea război mondial, atunci când a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de război.
✔Structuri oficiale ca Academia de Fotbal de Masă şi International Table Soccer Federation contribuie acum la dezvoltarea acestui sport pe plan naţional şi internaţional, prin organizarea de competiţii oficiale în fiecare an.

Fotbalul de masă (sau fusbalul), cunoscut în limba engleză sub denumirea de "foosball" sau "baby-foot", îşi are originea în Franţa, acolo unde inventatorul său, Lucien Rosengart (1880 - 1976), un angajat al uzinelor Citroen, a creat prima masă de joc pe la începutul secolului trecut.

Deși a apărut la începutul secolului, foosball-ul a devenit larg răspândit doar după cel de-al doilea război mondial, atunci când a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de război (în special pentru a reface coordonarea mână - ochi), chiar dacă iniţial nu fusese inventat în acest scop. După război, soldaţii care au părăsit Europa au făcut cunoscut jocul şi în zonele de unde proveneau. Astfel, americanii au preluat termenul de "foosball" deoarece pe teritoriul Germaniei aşa era pronunţat cuvântul "fotbal".

Pe de alta parte, fotbalul de masă, in forma sa modernă, a fost inventat în anul 1922 de către Harold Searles Thornton. Asadar, acum fotbalul de masă este un adevărat sport, practicat pe toate continentele, iar structuri oficiale ca Academia de Fotbal de Masă şi International Table Soccer Federation contribuie la dezvoltarea acestui sport pe plan naţional şi internaţional prin organizarea de competiţii oficiale în fiecare an.

Fotbalul de masă este un sport accesibil atât bărbaţilor, femeilor cât şi juniorilor sau veteranilor. Persoanele cu handicap locomotor pot practica acum acest sport mulţumită noilor modele de mese de fotbal special create pentru o utilizare facilă ( dimensiuni reduse care permit utilizarea mesei din scaunul cu rotile).

În varianta cea mai cunoscută a fotbalului de masă sunt 8 rânduri de jucători la o masă: 1 jucător al echipei A pe post de portar, 2 jucători ai echipei A ca apărători, 3 jucători de atac ai echipei B, 5 jucători de mijloc ai echipei A, 5 jucători de mijloc ai echipe B, 3 jucători de atac ai echipei A, 2 jucători ai echipei B ca apărători, 1 jucător al echipe B ca portar. Există totuși mai multe tipuri de mese și dispuneri ale jucătorilor.

Tipuri de mese de fotbal

Exista două clase de mese de fotbal: modele profesionale și pentru amatori. Mesele profesionale includ în general cele mai avansate caracteristici, căutate în special de fanii mai entuziasmați și competitivi, precum marionete cu contragreutăți, mânere de înaltă calitate și sisteme de punctaj. Majoritatea meselor profesioniste sunt construite la un standard mai ridicat decât modelele obișnuite pentru amatori.

Una dintre cele mai mari diferențe pe care o vei observa între diferitele mese de fotbal este numărul de jucători pe linia portarilor. Astfel, unele mese au un singur portar, în timp ce alte mese au montate în fiecare parte a portarului încă un apărător.

Cele mai multe mese americane de fotbal folosesc acest sistem, deși, la un moment dat sistemul cu un singur portar era mult mai răspândit în Statele Unite. În Europa, modelul cu un singur portar este în continuare cel mai răspândit, la fel ca și în alte părți ale lumii. Pe de altă parte, sunt și mese ce pot fi convertite de la sistemul cu un singur portar la sistemul cu 3.

Acestea fiind spuse, iată din ce tipuri de mese de fotbal poți alege:

1. Masă de fotbal full size

Este modelul pe care îl vei întâlni cel mai adesea, dar și cel mai costisitor. Aceste mese sunt grele, deoarece majoritatea sunt realizate din lemn masiv și sunt concepute pentru a rămâne într-un singur loc pentru totdeauna. Așadar, dacă ești în căutarea unei mese de foosball pe care să o poți transporta ușor dintr-o încăpere în alta, aceasta nu este o variantă potrivită pentru tine.

Există însă și modele mai ieftine și mai ușoare, care sunt construite folosind MDF, eventual în combinație cu lemn masiv. Cu toate acestea, și modelele mai ușoare cântăresc un minim de 45 de kilograme.

Majoritatea modelelor standard însă, sunt concepute din lemn masiv și materiale de calitate grele, care au rolul de a asigura o funcționare de lungă durată a mesei de joc.

Unele variante mai grele sunt chiar menite pentru a rezista afară. Totuși, dacă bugetul reprezintă o problemă pentru tine, poți opta pentru modele clasice în dimensiuni mai mici. Dimensiunea poate varia în cazul acestui tip de masă de foosball, dar cea mai întâlnită este de 1,5m lungime și 75cm lățime.

În ceea ce privește dezavantajele acestui tip de masă, pe primul loc se află spațiul mare pe care îl ocupă, iar apoi greutatea ridicată.

2. Masă de fotbal cu montare pe blat

Mesele de acest tip sunt considerate mini mese de foosball, deoarece au dimensiuni mai mici. Sunt mese pentru începători și au un preț mai mic față de modelul anterior. În plus, acestea sunt perfecte pentru copii, datorită dimensiunilor reduse, dar și pentru adulții care nu au spațiu pentru o masă standard dar vor totuși să se bucure de joc.

Principalul avantaj al acestui model de masă de fotbal este acela că este ușor de transportat și de depozitat. În plus, poți amplasa o astfel de masă de joc, pe orice suprafață, având posibilitatea să controlezi înălțimea la care vrei să joci.

Mulți părinți preferă să cumpere acest model pentru copiii lor, deoarece este o variantă mai ieftină, și nu riscă să facă o investiție mare, doar pentru a descoperi că jocul nu este folosit în realitate. De regulă, aceste modele sunt realizate din plastic, acesta fiind principalul motiv pentru prețul lor mic. Asta înseamnă și că nu sunt foarte durabile, având în vedere că materialul folosit nu este de calitate superioară.

Înainte de a cumpăra o astfel de masă este necesar să verifici dacă baza acesteia a fost îmbunătățită cu materiale anti alunecare. Altfel îți va fi foarte greu să te joci, mai ales când partida devine încinsă.

De asemenea, suprafața anti-alunecare, din cauciuc de cele mai multe ori, este o protecție pentru mobila ta.

3. Masă de fotbal multifuncțională

Dacă vrei să ai mai multe variante de joc, pe o singură masă, aceasta este alegerea ideală. Astfel, dacă îndepărtezi barele orizontale, poți folosi suprafața de joc pentru a juca hockey, tenis de masă, shuffleboard, șah, table, sau chiar bowling. Poți găsi variante de astfel de mese, atât în forma standard cât și sub forma de mese cu montare pe blat.

Deoarece oferă mai multe variante de joc perfecte pentru întreaga familie, investiția într-o astfel de masă de jocuri merită, chiar dacă are un preț mai mare decât o simplă masă de foosball.

Dacă e să ne referim la avantaje, acestea sunt foartenprietenoase cu spațiul. Gândește-te că în loc să ai un spațiu dedicat fiecărui tip de joc, acum le ai pe toate în aceiași masă. De multe ori, suprafețele de joc specifice altor tipuri de joc, se pot depozita cu ușurință în masă, ceea ce îți salvează și mai mult spațiu. Sunt o variantă foarte bună și pentru persoanele sau copiii care se plictisesc repede de același joc.

4. Masă de foosball cu fise

Mesele de foosball care funcționează cu fise sunt concepute pentru a fi utilizate în scop comercial. Astfel, dacă deții un bar sau o sală de jocuri, aceasta este alegerea ideală. În general, aceste mese sunt scumpe și sunt foarte trainice pentru a rezista la utilizare intensă. Investiția merită cu siguranță însă, deoarece vei face profit de pe urma ei. Pentru a se putea juca, doritorii vor trebui să adauge monezi într-un spațiu special.

Sunt grele deoarece sunt făcute din materiale de mare calitate. Sunt foarte distractive și vor constitui și un obiect decorativ important. De regulă aceste mese pot fi personalizate pentru a corespunde cu profilul localului tău, și vor fi cu siguranță o atracție pentru clienți. Sunt greu de manevrat însă, și mecanismul fiselor poate deveni destul de enervant după o vreme.


La ce să fii atent când cumperi o masă de fotbal

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi o masă de fotbal, indiferent că o vrei pentru acasă, la birou sau într-un pub/sală de jocuri, iată ce ar trebui să ai în vedere:

1. Stabilitate

Fotbalul de masă este un joc de precizie, și dacă ai o masă ce este ușor instabilă, acest aspect poate schimba în totalitate jocul și poate oferi cuiva un avantaj foarte mare. Din acest motiv, este foarte important să te asiguri că masa este echilibrată pe toate părțile.

Cele mai multe mese profesionale au integrate un sistem de nivelare pe care îl poți folosi pentru a păstra masa complet plană.

Picioarele cu secțiuni cu șurub filetat ce pot fi ridicate sau coborâte prin răsucire sunt cele mai comune sisteme de nivelare disponibile pe piață. Cu toate acestea există și alte opțiuni, precum picioare telescopice și chiar echilibrarea mesei pe bucăți de lemn. Sistemul de filetare este însă cel mai ușor de folosit și cea mai comună opțiune disponibilă.

2. Calitatea jucătorilor

Dacă jucatorii tăi se întorc în poziție verticală atunci când îi lași liberi, este posibil să îți blochezi propriile lovituri. Aici este momentul în care o contragreutate este de folos. Mulți sunt de parere că această caracteristică este necesară numai pentru jucătorii experimentați, însă, în realitate acestea îmbunătățesc calitatea jocului indiferent de ablități.

3. Materialul din care este confecționată masa

Un alt lucru de luat in considerare atunci când îți cumperi o masă de fotbal este materialul din care este construita aceasta. Astfel, cel mai comun material este lemnul laminat. Acesta este extrem de stabil, ușor si nu foarte scump. În ciuda faptului ca este ieftin și nu foarte greu, majoritatea oamenilor aleg acest tip de material deoarece se potrivește mai bine cu restul mobilei din casă.

Pe de altă parte, și mesele din plastic devin din ce în ce mai populare, însă acestora le lipsește stabilitatea și durabilitatea, factori extrem de importanți pentru o masă de fotbal.


Beneficiile fotbalului de masă

Așa cum spuneam și la început, fotbalul de masă este un adevărat sport, care are nenumărate beneficii pentru cel care îl practică. Iată-le, mai jos, pe cele mai importante:

1. Încurajează spiritul competitiv

Fotbalul de masă poate fi jucat de doi până la patru jucători, asigurând distracție pentru toți participanții într-un joc cu ritm alert, antrenant, cu spirit competitiv și mult entuziasm și provocări. Toți cei care joacă încearcă să devină mai pricepuți jucând din ce în ce mai mult, provocându-se reciproc într-o competiție sănătoasă. În acest joc, atenția nu se îndreaptă numai asupra jucătorului, ci și asupra adversarului și a mișcărilor sale.

2. Te ajută să socializezi mai mult

Oamenii pot vorbi și comunica în timp ce joacă fotbal de masă și chiar se pot împrieteni. O gamă variată de subiecte de conversație poate apărea, chiar și subiecte legate de afaceri și muncă. Prea multă muncă poate să deconecteze oamenii însă acest joc distractiv poate să fie ocazia potrivită în care oamenii se reconectează într-o atmosferă ludică, discutând despre orice în timp ce se distrează, fără stres sau griji.

Fotbalul de masă presupune mai multă armonie între jucători și poate contribui la consolidarea spiritului de echipă, în timp ce jucătorii învață să comunice eficient, să facă strategii și să se aprecieze reciproc. Astfel, se poate spune că fotbalul de masă dezvoltă valori sociale, aducând împreună tipuri diferite de oameni, care pot avea interese comune și, prin urmare, s-ar împrieteni mult mai repede.

3. Crește productivitatea

Pe lângă dezvoltarea spiritului de echipă, în timpul jocului coechipierii vor încerca să se sprijine reciproc și să prevadă mișcările partenerului. Astfel, vor ajunge să se cunoască mai bine. Construirea unei astfel de legături între angajați va crește cu siguranță productivitatea muncii lor, mai ales în cazul în care locul de muncă necesită de obicei muncă în echipă.

4. Te ajută să te menții în formă

Sportul a fost mereu considerat un medicament foarte bun, iar sporturile ușoare precum fotbalul de masă oferă o modalitate bună pentru reabilitare și ajută oamenii să se pună pe picioare și să se întoarcă la viața lor normală. De altfel, așa cum spuneam și la început, fotbalul de masă a fost inventat inițial ca o soluție pentru refacerea militarilor răniți pe front.

În plus, s-a dovedit că jocul ameliorează și simptomele artritei. Astfel, oamenii care suferă de osteoartrită pot juca acest joc pentru a se menține activi și pentru ca articulațiile afectate să nu rămână statice, deoarece acest joc oferă un mini-antrenament pentru genunchi, care sunt în mod constant în mișcare, la fel ca și celelalte articulații.

Revenind la recuperare, acest joc, care presupune coordonare mână - ochi, va ajuta creierul pacientului să se vindece mai repede și să se adapteze cu membrele protetice (dacă este cazul) mult mai repede decât în mod obișnuit.

5. Joc pentru toata familia

Fie ca ești bărbat sau femeie, bătrân sau tânăr, toată lumea se poate bucura de acest joc. Chiar și copiii pot juca un meci împreună cu parinții lor. Acest joc poate fi jucat în mall-uri sau în centre comunitare, asigurând distracție și timp de calitate, deoarece jocul construiește respect și egalitate între membrii unei familii, atât în mod direct, cât și indirect.

6. Te bucuri de distracție

Acest joc este foarte distractiv și poate crea dependență cu conceptul său simplu, dar atractiv. Milioane de iubitori de fotbal sunt atrași de această versiune mini a fotbalului. Jocul de fotbal de masă este un joc perfect pentru a-l juca cu prietenii, colegii sau familia, distracția fiind garantată.