✔Faza de platou sau stagnarea este o parte naturală a progresului atunci când facem sport.
✔Este important să ne antrenăm chiar și când stagnăm, acceptând că aceasta nu este o problemă, ci o altă etapă a progresului.
✔Chiar dacă face parte din progres, asta nu înseamnă că stagnarea nu este neplăcută; fără să ne panicăm, este important să ne gândim la potențialele cauze ale stagnării și să căutăm informații suplimentare.

În general, toți cei care fac sport regulat cunosc dificultatea – mai mult psihologică – a fazei de platou, acea perioadă de stagnare ce urmează după ce progresăm constant în timpul antrenamentelor. Fie că ne place sau nu, această stagnare se întâmplă oricui, aflat la orice nivel de fitness, și reprezintă o parte naturală a oricărui progres. Desigur, asta nu înseamnă că este o perioadă plăcută – dimpotrivă, este o provocare, deoarece trebuie să avem încredere că vom depăși această perioadă, chiar dacă nu vedem niciun semn că acest lucru s-ar întâmpla.

Prin urmare, faza de platou este un test al încrederii și răbdării, atât în corpul nostru cât și în eforturile pe care le depunem. Ceea ce putem face în plus este să reevaluăm modul în care ne antrenăm, dar și să lucrăm la modul în care privim această etapă de stagnare. Dar să le luăm pe rând.

Faza de platou poate fi cauzată de prea mult sau prea puțin sport

Atunci când realizezi că ai intrat într-o fază de platou, este de luat în considerare faptul că aceasta poate fi cauzată de antrenamente prea ușoare, ce nu îți supun organismul unei provocări suficient de mari astfel încât să fie nevoit să se adapteze și să progreseze. In general, dacă un antrenament ți se pare prea ușor, probabil ai nevoie să îi crești intensitatea.

De asemenea, supraantrenarea, prin antrenamente de durată prea mare sau de intensitate prea ridicată pentru nivelul tău de fitness, poate cauza o faza de platou. Acest lucru se întâmplă, de obicei, deoarece corpul tău nu are resurse suficiente pentru a face față efortului fizic. Alteori, cauza poate fi psihologică – dacă insiști să te antrenezi determinat de frustrarea stagnării, este posibil să nu poți progresa pentru că nu ești suficient de relaxat sau focusat din pricina stresului.

Dacă te-ai antrenat intens în ultima vreme sau resimți stresul stagnării, ia-ți câteva zile libere de la antrenamentul tău obișnuit și încearcă o altă activitate care să îți facă plăcere. Deși poate părea contraintuitiv să muncești mai puțin, vei observa că aceste scurte pauze îți vor permite să treci mai ușor peste frustrare și să revii la antrenament cu mintea limpede și un sentiment reîmprospătat de determinare.

Apelează la cei din jur pentru ajutor și informații suplimentare

O altă cauză a fazei de platou poate fi faptul că, momentan, ai ajuns la o limită a cunoștințelor tale despre fitness și despre ce funcționează pentru tine. Este posibil să ai nevoie de informații suplimentare despre dietă, intensitatea antrenamentelor, combinații de exerciții care te pot ajuta să progresezi etc.

De obicei, aceste informații sunt cunoscute de cei cu mulți ani de experiență în domeniul fitness-ului și, prin urmare, poți cere sfatul antrenorilor specializați, inclusiv din mediul online. Ei te pot ajuta nu numai cu cunoștințele lor, dar și cu recomandări de resurse suplimentare.

Ai încredere că faza de platou poate fi depășită

Probabil cel mai important lucru este modul în care ne raportăm la faza de platou. Dacă faci sport de ceva vreme, în mod sigur ai acceptat că efortul fizic intens, disconfortul din timpul și după antrenament, durerile și crampele, să faci sport chiar și când nu ai chef etc. fac parte dintr-un stil de viață activ.

Stagnarea nu ar trebui privită diferit – este parte din progres și, implicit, dintr-un stil de viață activ. În timp, vei învăța inclusiv ce înseamnă fiecare fază de platou, când trebuie să te relaxezi și când trebuie să reevaluezi antrenamentele. Prin urmare, îți va fi mai ușor să treci prin această etapă de platou și dincolo de ea.