✔Un somn odihnitor ne oferă mai multă energie pentru a face sport, însă și inversul este valabil: practicate regulat, exercițiile fizice ne pot îmbunătăți calitatea somnului.
✔Este adesea recomandat să nu facem sport înainte de culcare deoarece ne va impacta negativ somnul, însă acest lucru nu este adevărat în totalitate.

Beneficiile unui stil de viață activ sunt multiple, atât pe termen lung cât și pe termen scurt. De exemplu, pe termen lung, exercițiile fizice ne îmbunătățesc calitatea vieții și reduc riscul de a dezvolta boli precum diabetul, osteoporoza, sau bolile de inimă, printre altele.

Pe termen scurt vom observa o îmbunătățire a stării de spirit după fiecare antrenament, datorită endorfinelor eliberate după efort. De asemenea, așa cum spuneam mai sus, exercițiile fizice ne ajută și să avem un somn mai odihnitor.

Relația dintre somn și activitatea fizică este de mult timp un subiect de interes pentru lumea științifică. Un somn bun este asociat, în general, cu niveluri optime de energie și productivitate, în timp ce acestea scad dacă nu ne odihnim suficient. Relația dintre cele două este bidirecțională – dacă ducem un stil de viață activ, ce include un program regulat de exerciții fizice – vom dormi, în general, mai bine.

Mai specific, este vorba despre activitatea fizică de o intensitate moderată spre ridicată, care ne ajută să adormim mai rapid și, prin urmare, poate reduce chiar și nevoia de folosi anumite medicamente pentru a adormi. Mecanismul acestei relații nu este înțeles pe deplin însă se consideră că exercițiul aerobic moderat crește timpul pe care îl petrecem într-un somn adânc, ce ajută la recuperarea fizică și psihică pe timpul nopții.

Cum îți afectează efortul fizic somnul

Efortul fizic îți va influența somnul, în general, într-un mod pozitiv. Iată de ce:

1. Diminuează stresul și anxietatea

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca grijile și stresul de peste zi să te țină treaz? Exercițiile fizice de intensitate moderată, chiar și pentru 10-15 minute, îți pot aduce o stare de relaxare fizică și psihică prin eliberarea de endorfine ce combat stresul și anxietatea.

2. Îți consumă energia

Fiind obosit fizic, corpul tău va avea o nevoie mai mare de somn pentru a-și recupera energia consumată peste zi. Pentru ca acest lucru să se întâmple nu este necesar să ai antrenamente epuizante – asigură-te doar că ești activ fizic pe tot parcursul zilei.

3. Lumina naturală îți reglează ciclul somn-veghe

Pe cât posibil încearcă să fii activ în aer liber, expunându-te la lumină naturală. Aceasta îți ajută organismul să își stabilească un ciclu somn-veghe sănătos, lucru care te va ajuta să rămâi alert ziua și să dormi mai bine noaptea.

Dacă nu poți face sport în aer liber, exercițiile fizice tot te vor ajuta să dormi mai bine chiar dacă te antrenezi la sală sau acasă, din motivele expuse mai sus.


Impactul exercițiilor fizice înainte de culcare

În ce privește modul în care ne afectează antrenamentele efectuate seara, cu puțin timp înainte de culcare, există multe informații contradictorii. În general, o opinie foarte populară este aceea care ne spune că, făcând sport seara, vom adormi mai greu sau vom avea un somn neliniștit. Acest lucru s-ar datora faptului că somnul ne crește temperatura, pulsul, și nivelul de adrenalină.

Însă studiile în domeniu nu susțin, neapărat, această ipoteză. Dimpotrivă, unele dintre ele ar indica faptul că cei care fac sport după-amiaza și seara au un somn adânc și se trezesc odihniți a doua zi.

O altă ipoteză frecvent întâlnită este aceea că exercițiile fizice înainte de somn sunt de preferat, pentru că vom obosi și organismul nostru va fi nevoit să intre mai repede într-o stare de repaus pentru a se repara. Acest lucru are bază în realitate însă, în același timp, s-a observat că cei care fac sport la o intensitate foarte ridicată chiar înainte de culcare pot avea probleme cu somnul din pricina temperaturii corporale mai ridicate.

Prin urmare, aceste descoperiri par să indice faptul că exercițiile fizice seara pot impacta negativ somnul însă mai ales dacă este vorba de antrenamente în timpul cărora depunem mult efort. Pe de altă parte, anumite tipuri de exerciții mai ușoare precum stretching-ul sau yoga par să ne ajute să dormim mai bine.