✔Durerile de picioare sunt o problemă frecvent întâlnită în cazul cicliștilor, în special după curse mai lungi.
✔Deși discomfortul și un anumit nivel de durere sunt normale, acestea pot semnala și anumite probleme precum repausul insuficient.
✔Pentru a evita sau a reduce problema durerilor de picioare, cicliștilor le este recomandat să se focuseze pe antrenamente potrivite nivelului lor de fitness, și să urmeze o dietă care să le asigure necesarul de nutrienți.

Durerile de picioare nu sunt necunoscute cicliștilor, mai ales după o cursă îndelungată, care le solicită musculatura picioarelor. Totodată, intensitatea sau frecvența durerilor nu trebuie să fie similară, spre exemplu, celor experimentate de alergătorii de performanță.

Dacă ai dureri persistente sau intense de picioare după o cursă cu bicicleta, este necesar să acorzi atenție acestei probleme și să îți analizezi rutina pentru a înțelege dacă anumite practici te ajută sau, mai degrabă, îți dăunează. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

1. Durerile de picioare sunt normale

Este firesc să te simți obosit și să simți disconfort după o săptămână în care ai folosit bicicleta intens. Creșterea duratei și intensității curselor cu bicicleta este necesară pentru dezvoltarea anduraței.

Cu toate acestea, este recomandat ca cicliștii să își acorde timp de repaus, pentru ca discomfortul și durerile să nu devină un lucru obișnuit. Dacă acest lucru deja s-a întâmplat, este nevoie de o perioadă mai lungă de repaus.

În aceste momente, performanța ta este oricum redusă, ceea ce înseamnă că și cursele tale cu bicicleta vor fi afectate. În plus, riști să depui mai mult efort pentru rezultate mai slabe, iar, în timp, crește riscul dezvoltării unor afecțiuni cronice, precum și riscul de accidentări.

2. Ascultă-ți corpul și schimbă-ți perspectiva

Cu toate că durerile de picioare sunt, în esență, un lucru neplăcut, ele te pot ajuta în sensul că îți oferă feedbackul necesar astfel încât să îți dai seama când ai nevoie de repaus sau de o plimbare cu bicicleta mai puțin solicitantă.

A-ți asculta corpul înseamnă să îți observi starea fizică, și să îți ajustezi antrenamentele în funcție de acest lucru. În ceea ce privește perspectiva, este bine ca cei care folosesc bicicleta des, pe distanțe lungi, să nu concentreze tot antrenamentul pentru cursă într-o zi sau două. În schimb, este important să aibă o viziune pe termen lung și să ofere timpul necesar pregătirii fizice, prin antrenamente consecvente pe o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, nu sunt recomandate ignorarea durerilor sau reducerea lor prin consumul de suplimente alimentare sau antiinflamatoare. În timp, aceste suplimente, adesea costisitoare, îți pot afecta sănătatea în diferite moduri, iar beneficiile totale sunt minime.

3. Antrenează-te la nivelul de fitness curent

Pentru a reduce durerile de picioare, sau frecvența lor, este important să te antrenezi mai des la nivelul de fitness curent, fără a te suprasolicita. Majoritatea curselor pe care le faci cu bicicleta ar trebui, în consecință, să fie simple și ușoare. Într-o săptămână, spre exemplu, poți adăuga o cursă mai lungă, și o sesiune de exerciții fizice mai intense.

Ce este important este să variezi tipul de curse pe care le faci cu bicicleta – astfel, corpul tău va fi nevoit să se adapteze, dar va avea și timp să se recupereze. Pentru începători, mai ales, este important să se concentreze pe creșterea anduranței în timp, prin antrenamente consecvente, rezistând tentației de a face curse foarte lungi care necesită, mai apoi, câteva zile de recuperare.

4. Alimentația corectă

Alimentația corectă se referă, în acest caz, nu numai la a mânca sănătos, cât și cât ai nevoie. Corpul tău are nevoie de energie pentru a rezista curselor lungi, și pentru recuperarea necesară. Adesea, durerile de picioare pot fi diminuate dacă mănânci mai mult înainte, în timpul, sau după o cursă lungă sau intensă.