✔Durerea abdominală după efort este frecvent întâlnită în cazul celor care au antrenamente intense sau de durată.
✔Deși cauzele ei sunt necunoscute, durerea abdominală după efort poate fi tratată prin repaus, respirație profundă, și masaj.
✔Hidratarea, adoptarea unei posturi corecte și ajustarea duratei și intensității antrenamentelor pot ajuta la prevenirea durerii abdominale după efort.

Durerea abdominală după efort este raportată, cel mai adesea, ca o senzație înțepătoare sau o crampă, localizată sub coaste, fie în partea dreaptă sau în partea stângă a abdomenului. De obicei, apare după activitatea fizică intensă sau de lungă durată (de exemplu, antrenamentul în intervale, sporturi precum baschetul sau fotbalul), și este întâlnită frecvent la alergători. Însă orice persoană care face sport la o intensitate crescută sau pentru o perioadă lungă de timp poate fi afectată.


Care sunt cauzele durerii abdominale după efort?

Cauzele acestui tip de durere sunt necunoscute. Se bănuiește că durerea apare atunci când circulația sângelui este intensificată în zona abdominală, producând un tip de iritație asupra mușchilor și diafragmei. De asemenea, se presupune că durerea apare și atunci când activitatea fizică la care este supus corpul implică multă mișcare a trunchiului.

În unele cazuri, durerea abdominală este însoțită de dureri în zona umerilor însă, și în acest caz, cauza este necunoscută. Cu toate acestea, se prespune că iritarea mucoasei abdominale poate rezulta în senzații dureroase în diferite zone ale corpului, inclusiv în umeri.

O altă teorie asupra cauzelor durerii abdominale după efort susține că aceasta este o consecință a consumării băuturilor bogate în zahăr sau a unei mese foarte mari.


Cum tratezi durerea abdominală după efort?

1. Ia o pauză

Fie că alergi, sari, sau mergi pe bicicletă de fitness, atunci când simți acest tip de durere este necesar să te oprești sau să reduci intensitatea efortului fizic la minim. De exemplu, dacă alergi poți opta pentru o plimbare lentă până când durerea dispare.

2. Respiră și întinde-te

În timp ce iei pauza necesară, expiră și inspiră adânc și lent, pe cât posibil, fără a agrava durerea. Pentru relaxarea mușchilor abdominali întinde un braț în sus și apleacă-te ușor spre partea unde simți durerea.

3. Masează zona dureroasă

Dacă durerea persistă și după ce ai redus intensitatea efortului fizic și după respirație și întindere, așează-te și masează ușor, cu vârfurile degetelor, zona unde simți durerea.

4. Hidratează-te

În timpul antrenamentului, ține lângă tine o sticlă cu apă și evită băuturile pentru sportivi deoarece acestea pot conține mult zahăr și calorii de care nu ai nevoie.


Cum previi durerea abdominală după efort?

Pentru a preveni această problemă care îți produce disconfort și îți întrerupe antrenamentul, sunt utile următoarele strategii:
1. Hidratează-te înainte de antrenament și evită mâncarea cu conținut ridicat de grăsimi și fibre, precum și băuturile dulci.
2. Experimentează cu durata și intensitatea antrenamentelor - cauza durerii abdominale poate fi durata prea mare, caz în care, pentru a obține aceleași rezultate, poți crește intensitatea antrenamentului și descrește durata sa.
3. Nu te supraantrena, mai ales dacă nu ai un nivel foarte ridicat de fitness – în schimb, încearcă să crești, gradual, intensitatea antrenamentelor, pentru a-ți crește nivelul de fitness într-un ritm sănătos.
4. Adoptă o postură corectă și caută ajutorul unui fizioterapeut dacă realizezi că ai o postură greșită majoritatea timpului, pentru că aceasta s-ar putea să fie cauza durerii abdominale.
Nu în ultimul rând, este bine de știut că o durere abdominală de acest tip ar trebui să dispară după câteva minute de la încetarea efortului fizic. Însă, dacă durerile sunt foarte frecvente (de exemplu, le simți după fiecare antrenament) sau dacă durerea persistă la câteva ore după încheierea unui antrenament, cere sfatul medicului, deoarece poate fi cauzată de alți factori decât efortul prelungit.