✔Fizionomia corpului tău poate influența în mod semnificativ rezultatele exercitiilor pe care le practici de obicei.
✔Invață cum să te antrenezi și să obții rezultatele dorite, indiferent dacă ești tipul ectomorf, endomorf sau mezomorf.

Ești tipul somatic ectomorf, endomorf sau mai degrabă mezomorf? Nu știi ce înseamnă asta sau de ce este atât de important acest aspect atunci când vine vorba de realizarea unui antrenament? Află mai multe detalii în cele ce urmează:

Tipul Ectomorf

Denumește acele persoane cu o constituție slabă care, oricât ar mânca sau ar trage de fiare, nu reușesc să crească în greutate sau masă musculară.

Potrivit dexonline.ro, ectomorf este un tip somatic caracterizat prin dezvoltarea exagerată a membrelor în raport cu trunchiul și a craniului în raport cu masivul facial, însă această definiție are un pronunțat caracter științific. În general, oamenii înalți și slabi sunt încadrați în categoria ectomorfi.


Tipul Endomorf

Se referă la persoanele cu o structură osoasă mai solidă și cu forma trunchiului asemănătoare cu un pătrat sau dreptunghi. Aceste persoane, în general, nu au talie evidențiată și nici încheieturi delicate. Au un metabolism lent și nu au probleme cu adăugarea masei musculare, ci cu slăbitul și remodelarea corpului.


Tipul Mezomorf

Descrie acele persoane care sunt bine proporționate din punct de vedere fizic. Aceste persoane au umerii mai lați și talia îngustă în mod natural. De asemenea, acestea sunt predispuse, tot în mod natural, la acumularea de masă musculară, nu de grăsime.

Cu toate acestea, trebuie să fii conștient de faptul că fiecare persoană este diferită și că nu toți ne încadrăm exact în aceste tipare. Poți foarte bine să ai trăsături din unul sau două tipuri somatice. Tocmai de aceea, înainte de a începe un antrenament trebuie să știi, în mare, în ce tipar corporal te încadrezi.

Sfaturi de antrenament pentru ectomorfi

Dacă faci parte din acest tip somatic, antrenamentele tale trebuie să fie scurte și concentrate exact pe obiectivele stabilite. De exemplu, este indicat să faci exerciții compuse și seturi a câte 8-10 repetări și să eviți antrenamentele cardio, precum și alte activități de acest gen din afara sălii de fitness.
În plus, nu uita să te odihnești foarte bine după fiecare antrenament și să-i dai astfel timp organismului să se refacă. Astfel, nu este recomandat să te antrenezi de prea multe ori pe săptămână; de 4 ori (luni, marți, joi și vineri) poate fi ideal.


Sfaturi de antrenament pentru endomorfi

În cazul în care corespunzi acestui tipar este posibil să te confrunți cu un metabolism lent. Asta înseamnă că antrenamentele tale trebuie să fie cât mai intense.

În plus, atunci când se antrenează cu greutăți mari, endomorfii tind să acumuleze mai multă grăsime decât masă musculară. Pentru a evita asta, scurtează perioada de odihnă dintre seturi, dar și dintre exerciții. Cel mai indicat este să execuți seturi de 10-12 repetări pentru partea superioară a corpului și de 12-20 repetări pentru partea inferioară. Exercițiile executate pot fi atât de izolare cât și compuse, iar printre cele mai eficiente exerciții pe care le poți practica se numără genuflexiunile cu bara și îndreptările.

Și nu în ultimul rând, în zilele de odihnă, atunci când nu mergi la sală, fă cât mai multă mișcare în aer liber (alergare, ciclism, înot).


Sfaturi de antrenament pentru mezomorfi

Dacă te încadrezi în acest tip somatic, poți face antrenamente mai lungi (60-90 minute) atât cu exerciții de izolare, cât și compuse. Astfel, poți face atât exerciții cu greutăți cât și exerciții cardio, și poți opta pentru seturi de 4-6 repetări, dar și pentru unele de 15-20 de repetări, în funcție de obiectivele setate.
Și pentru că ai tras lozul câștigător în ceea ce privește condiția genetică, ai toate șansele să obții rezultate cât mai apropiate de cele ale unui bodybuilder profesionist, fără prea multe bătăi de cap.

Acestea fiind spuse, tu în care dintre aceste tipuri somatice te încadrezi și cum anume îți construiești antrenamentele astfel încât să te bucuri de cele mai bune rezultate?