✔Vâslitul tonifiază și întărește multiple grupe musculare, oferind un antrenament pentru întregul corp.
✔În rarele cazuri în care vâslitul poate conduce la o accidentare sau rănire, aceasta se poate petrece în majoritatea zonelor corpului, tocmai pentru că vâslitul vizează toate aceste zone.
✔Accidentările pe un aparat de vâslit sunt cauzate, în cele mai multe cazuri, de tehnica nepotrivită sau de utilizarea prea intensă sau îndelungată a aparatului.

Vâslitul este recunoscut drept una dintre cele mai bune modalități de a-ți antrena întregul corp. Deși nu sunt frecvente, accidentările pe aparatul de vâslit sunt posibile, mai ales dacă îl folosim excesiv sau într-un mod nepotrivit. Acest lucru înseamnă, totodată, că potențialele accidente pe un aparat de vâslit pot fi ușor evitate dacă abordăm antrenamentul cu precauție și cunoaștem tehnica potrivită.

Cel mai adesea, umerii, spatele, zona coastelor, genunchii, și încheieturile vor fi impactate de o accidentare. În mod specific, iată care sunt cele mai des întâlnite accidentări și probleme care pot apărea când te antrenezi pe aparatul de vâslit:

1. Dureri ale umerilor

Durerile în zona umerilor apar, cel mai adesea, din pricina tensiunii sau întinderii excesive pentru a apuca și trage de mânerele aparatului.

2. Dureri în zona lombară

Această afecțiune este destul de frecvent întâlnită printre cei care practică vâslitul în mod regulat. Durerile pot fi cauzate de mușchii tensionați sau discuri afectate în zonă.

3. Dureri în zona superioară a spatelui

Aceste dureri sunt adesea cauzate de mișcările exagerate ale brațelor, cauzând tensiune în musculatura umerilor, gâtului, și din partea superioară a spatelui.

4. Dureri de genunchi

Durerea poate fi resimțită în rotulă, în partea superioară sau cea inferioară, fie continuu, fie doar atunci când miști articulația.

5. Tendinită a încheieturii mâinii

Simptomele acestei afecțiuni includ durere în zona articulației și umflarea acesteia. Este adesea provocată de mișcări repetate sau bruște ale încheieturilor, sau de răsuciri în direcții nepotrivite.

6. Dureri în zona coastelor

În cazul celor care se antrenează extrem de frecvent și intens pot apărea fracturi de stres în zona coastelor. Mușchii trag în mod repetat de coaste, provocând fracturile.


Cum să eviți accidentările când folosești aparatul de vâslit

Fă o încălzire înainte de a folosi aparatul

Așa cum este recomandat să procedezi cu orice altă formă de exercițiu, este benefic să faci o încălzire înainte de vâslit. Este suficient să faci cinci minute de exerciții cu greutatea corporală care să îți ridice ușor pulsul și să îți flexibilizeze musculatura.

Menține brațele și încheieturile drepte

Unele dintre cele mai dureroase accidentări sunt cele din zona încheieturilor mâinilor, inclusiv cele de tunel carpian. Acestea sunt, adesea, rezultatul poziționării nepotrivite a mâinilor atunci când vâslești. Pentru a-ți proteja încheieturile, ține palmele paralele cu solul și brațele drepte, rezistând impulsului de a-ți îndoi mâinile de la încheieturi.

De asemenea, nu îți lăsa toată greutatea pe brațe atunci când tragi de mânerele aparatului de vâslit – concentrează-te, mai degrabă, pe a-ți împinge greutatea cu picioarele.

Menține o postură corectă

Atunci când folosești aparatul de vâslit, spatele tău ar trebui să fie drept. Cu toate că te vei apleca ușor înainte în anumite momente, nu ar trebui să îți arcuiești spatele. Este foarte important, mai ales, să nu te apleci mult înainte pentru a apuca mânerul aparatului. Folosește-ți brațele și întinde-le la maxim pentru a evita curburi ce vor rezulta în dureri în zona inferioară a spatelui.

Fă exerciții pentru zona core

Zona core este o rețea complexă de mușchi ce include musculatura abdominală, a spatelui, și din jurul pelvisului. O zonă core puternică este esențială pentru executarea cu ușurință a tuturor activităților fizice, pentru menținerea unei posturi corespunzătoare și pentru evitarea accidentărilor, mai ales în zona spatelui și a gâtului. Exercițiile precum plank, podul, Superman, răsucirile rusești, și ridicările de picioare din întins sunt printre cele mai eficiente în întărirea musculaturii în zona core.