✔Mâncatul în exces de sărbători e un sport național, însă poți scăpa cu silueta neafectată dacă dai dovadă de puțină cumpătare.
✔Focusează-te mai mult pe socializarea cu cei dragi și mai puțin pe ce ai în farfurie.
✔Alege de fiecare dată să consumi partea cea mai sănătoasă din meniu și nu ezita să ieși zilnic la o plimbare prelungită, chiar dacă afară e frig și-ți îngheață nasul.

Deși ai putea spune că grija menținerii siluetei și după ce sărbătorile de iarnă au trecut e doar o problemă strict feminină, nici bărbații nu ar trebui să se lase pradă desfrâului culinar. Căci dincolo de aspectul fizic, mai important este să te simți bine, să fii sănătos și să nu aglomerezi camera de gardă de la spital cu încă o indigestie.

Așadar, femeie ori bărbat, ai grijă ca anul acesta să pui mai mult accent pe timpul petrecut cu cei dragi și mai puțin pe mâncare și cu siguranță corpul tău nu avea avea de suferit.

Dar, iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să-ți menții silueta de invidiat chiar și după sărbători:

1. Caută gustările sănătoase

La orice petrecere sau masă în familie vei găsi probabil ascunse printre platourile de fripturi și salată boeuf și unul cu legume sau alte aperitive mai prietenoase cu silueta. Concentrează-te pe acelea și caută să te saturi cu ele, astfel încât să nu mai fii tentat să dai iama în sarmale și friptura de porc.

Și, dacă vrei să te simți mai bine, răsfață-te la desert. În acest fel nu vei trăi cu impresia că ai ratat toată armosfera de sărbătoare.


2. Socializează cu cei dragi

Care e principalul motiv pentru care mergi acasă de sărbători? Să îi vezi pe cei dragi și să te pui la curent cu utltimele evenimente în familie sau să te ghiftuiești cu tot ce găsești pe masă? Stabilește clar care îți sunt prioritățile și îți va fi mai ușor să stai departe de oala cu sarmale.


3. Menține-ți poziția

Știu că e greu, atunci când mergi acasă la mama sau la bunica, să reziști tuturor tentațiilor culinare. Însă dacă tot anul ai muncit din greu la sală pentru a obține corpul de care te mândrești acum, merită să îți sabotezi rezultatele?

Fii ferm pe poziție și refuză politicos felurile de mâncare pline de grăsimi și optează pentru variante mai sănătoase.


4. Mergi în continuare la sală

Sălile de fitness sunt închise doar prima și a doua zi de Crăciun, dar din a treia zi îți poți relua programul obișnuit. La fel și de Revelion. Nu trebuie să te folosești de scuza sărbătorilor pentru a chiuli de la antrenamente.


5. Nu consuma prea mult alcool

Și de Crăciun și de Revelion te poți distra fără a consuma alcool în exces. Marchează evenimentele cu un pahar sau două cu vin sau șampanie și apoi treci pe apă. Evită și sucurile din comerț, acidulate sau nu.


6. Mănâncă încet

Savurează mâncarea și nu te grăbi să termini tot din farfurie. Cu cât mănânci mai încet, cu atât vei simți mai bine atunci când ești sătul. Când simți asta, oprește-te din mâncat.


7. Folosește o farfurie mai mică

Pe o farfurie mică încape mai puțină mâncare, deci vei mânca mai puțin. Simplu de tot. Ai grijă, totuși, să nu o umpli de mai multe ori.


8. Ieși la o plimbare

Ce poate fi mai plăcut decât o plimbare prin orașul îmbrăcat în straie de sărbătoare? Ia-ți prietenii sau familia și bucurați-vă de o plimbare prelungită, chiar dacă afară este frig.


9. Organizează un festin sănătos

Dacă tu ești organizatorul mesei de sărbători, schimbă un pic tradiția și alege să pregătești mâncăruri simple, delicioase și sănătoase. În acest fel, te vei putea bucura alături de invitați de un festin culiar, însă fără grija că vei consuma prea multe calorii ori vei face indigestie.


10. Caută un aliat

De unul singur îți va fi mult mai greu să refuzi mâncărurile grele cu care te servesc mama sau bunica. Însă cu un aliat dacă îți găsești un aliat în familie care să adopte aceeași strategie poți avea mai mult succes, iar sărbătorile de anul acesta nu își vor mai lăsa amprenta asupra fizicului tău.