✔La fiecare început de an, milioane de oameni își propun să înceapă să facă fitness în mod regulat.
✔Din păcate, mulți dintre aceștia renunță rapid la ceea ce și-au propus, deoarece nu realizează că un stil de viață sănătos necesită schimbări atât practice cât și mentale.

Dacă vrei ca, în sfârșit, să iei în serios fitness-ul și propria sănătate, este nevoie să îți examinezi atât atitudinea față de exercițiile fizice, cât și față de propria persoană.

Fie că ți-ai propus să pierzi câteva kilograme, să câștigi masa musculară sau să îți gestionezi mai bine starea de sănătate în 2021, pentru a reuși să faci fitness pe tot parcursul anului vei avea nevoie să creezi obiceiuri sănătoase, de durată. Pentru că acest lucru poate fi dificil mai ales când ești stresat sau ocupat, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a transforma 2021 în anul fitness-ului chiar și în momentele stresante:

Află ce te motivează

Ai mai multe șanse de succes atunci când motivul principal pentru care faci fitness este unul personal, dincolo de dorința de a arăta mai bine. Începe prin a te întreba de ce vrei să devii mai activ – vrei să ai mai multă energie, să ai un sentiment mai profund de control asupra propriei sănătăți, sau să gestionezi mai bine o boală cronică? Notează-ți obiectivul principal undeva și recitește-l de fiecare dată când simți că îți pierzi din motivație.


Informează-te

Îți va fi mai ușor să faci fitness în mod consecvent dacă te înconjori cu informații legate de fitness. Abonează-te la un podcast sau blog despre fitness, încearcă diferite aplicații de fitness, citește ultima carte în domeniu etc. Unul dintre motivele pentru care oamenii renunță la fitness este plictiseala așa că este bine să cauți, periodic, idei noi despre cum să îți faci rutina de fitness mai diversă și mai distractivă.


Alege exerciții distractive

Așa cum am spus și mai sus, este important ca exercițiile pe care le faci să fie distractive. Asta deoarece stimularea mentală pe care o vei obține de pe urma lor te va îndemna să practici fitness-ul mai des și pentru perioade mai lungi de timp, resimțind, totodată, că faci mai puțin efort. Prin urmare, caută sporturi și activități care te fac să te simți bine, atât fizic cât și mental.


Concentrează-te pe partea pozitivă a lucrurilor

Atunci când vine vorba de slăbit sau dezvoltarea musculaturii, rezultatele dorite apar în timp, ceea ce poate fi descurajator pentru multe persoane care își doresc să vadă schimbări imediat. Pentru a nu pica în această capcană concentrează-te, mai degrabă, nu pe ceea ce nu ai obținut încă, ci pe beneficiile pe care le obții oricum ca urmare a unui stil de viață activ, precum un somn mai odihnitor, o stare de spirit mai bună, și o stare mai bună de sănătate.


Fii înțelegător

Dacă te lupți cu o imagine negativă de sine, indiferent că este vorba de cum arăți sau de faptul că nu reușești să îți atingi obiectivele pe cât de repede îți dorești, nu te blama, ci caută să fii înțelegător. Acceptă nivelul de fitness la care ești acum, modul în care arată corpul tău acum, precum și diferitele obstacole pe care le întâlnești. În comparație cu autocritica, acceptarea de sine este mai eficientă în ceea ce privește menținerea unui stil de viață activ, deoarece te vei simți încurajat, nu dezamăgit de propria persoană.


Dormi suficient

Cu toții am auzit că este necesar să dormim cel puțin 7 ore pe noapte, însă nu toți cunoaștem motivele. Află, prin urmare, că somnul insuficient îți afectează metabolismul, îți intensifică senzația de foame, și te face să te simți lipsit de energie, ceea ce îți va afecta și antrenamentele. Prin urmare, nu numai că te vei simți mai greoi, dar îți va fi mai dificil să pierzi în greutate, dacă acesta este obiectivul tău.

De asemenea, este important să ai un program de somn cât mai regulat– culcă-te și trezește-te, pe cât posibil, la aceleași ore, și stai departe de lumina ecranelor înainte să te culci.