✔Multe femei asociază ideea de sarcină cu dificultatea în mișcare, oboseala și necesitatea de a se odihni câteva ore pe zi.
✔Din fericire, majoritatea sarcinilor nu necesită un program special de odihnă, iar multe femei însărcinate își pot continua programul de fitness fără să facă schimbări majore.
✔Femeile însărcinate pot chiar să alerge regulat, făcând anumite ajustări – precum modificarea intensității antrenamentului – pentru confortul și siguranța lor și a sarcinii.

Dacă alergi în mod regulat, ești familiarizată deja cu beneficiile acestei activități și probabil nu îți dorești să renunți la ele în timpul sarcinii. Cu excepția cazului în care medicul tău îți recomandă să iei o pauză de la alergat, nu va fi necesar să te oprești deoarece alergarea poate fi practicată în siguranță în timpul sarcinii. Pe măsură ce sarcina progresează, însă, este necesar să acorzi mai multă atenție corpului tău și să faci anumite schimbări pentru a te asigura că programul de alergare se desfășoară în siguranță. Iată despre ce este vorba:

1. Evaluează-ți atent starea fizică

Dacă să alergi este activitatea ta fizică preferată însă ai un nivel scăzut de energie sau experimentezi alte schimbări importante legate de sarcină, nu continua programul de alergare ca înainte, ignorând aceste semnale din partea corpului. Desigur, nu îți poți ignora nici nevoia de mișcare, mai ales din moment ce, adesea, un program fitness este și o modalitate de a ne gestiona stresul și emoțiile. Cere sfatul medicului în ce privește alergarea și activitățile mai ușoare cu care o poți înlocui dacă alergarea nu este benefică în cazul tău.

Dacă ai o stare bună de sănătate și vrei să încerci să îți creezi un program regulat de alergare, abordează această activitate cu mare precauție. Adaptarea la alergare poate fi mai dificilă din pricina sarcinii, deoarece corpul tău trece deja prin schimbări majore. Începe cu plimbări mai lungi și în ritm mai alert pentru câteva săptămâni, progresând ușor către jogging sau alergare alternată cu mers pe jos.

2. Modifică modul în care măsori intensitatea antrenamentului

Ritmul tău cardiac este afectat de sarcină, ceea ce înseamnă că simpla măsurare a pulsului nu este chiar eficientă în a estima cât de intens te antrenezi. Acordă atenție corpului tău și estimează cât de intens simți antrenamentul – este în regulă să te antrenezi la o intensitate medie spre dificilă, într-un ritm care să îți permită să întreții o conversație. Testul conversației îți semnalează faptul că folosești bine oxigenul și nu te antrenezi prea intens.

3. Fii atentă la hidratare (și la semnele deshidratării)

Sesiunile de alergat îți vor consuma apa din organism, necesară inclusiv furnizării de nutrienți către făt. Hidratează-te înainte de antrenament cât și după, bând până la 2 litri de apă, zilnic. Dacă experimentezi crampe uterine în mijlocul sesiunii de alergare, este posibil să fie un semn că ai nevoie să bei mai multă apă.

4. Ascultă-ți corpul

Ce înseamnă să îți asculți corpul când ești însărcinată, și ce legătură are acest lucru cu alergarea? Așa cum este descris mai sus, poate fi vorba despre a depista din timp semnele deshidratării. Însă există multe alte moduri de a-ți asculta corpul. Spre exemplu, nu este un mit faptul că gravidele trebuie să meargă mai des la toaletă. Prin urmare, ai grijă să planifici o rută de alergare care să includă accesul la toalete.

De asemenea, corpul tău trece prin schimbări care îți pot afecta echilibrul. Este important, prin urmare, să ții cont de pante, de suprafețele alunecoase sau cu obstacole, și de alte persoane, pentru a evita potențiale accidente.

Nu în ultimul rând, nu insista să începi sau să finalizezi programul de alergare dacă nu te simți bine. Scopul alergării este să te mențină sănătoasă și să te binedispună. Nu vei avea ocazia să te bucuri de alergare dacă această activitate îți provoacă stări neplăcute. Dacă experimentezi dureri de spate sau alt tip de disconfort în mod frecvent, ia în considerare explorarea altor forme de activitate fizică.