✔După zilele dogoritoare de vară, mulți pasionați de fitness întâmpină aerul răcoros de toamnă cu entuziasm, pentru că temperaturile mai scăzute le permit să facă sport pe tot parcursul zilei.
✔Alții, dimpotrivă, își doresc să evite frigul, hainele groase, potențialele îmbolnăviri, și pot deveni sedentari.
✔Pentru a evita pierderea motivației în sezonul rece, cei care au această problemă pot să se antreneze mai mult acasă, să se echipeze diferit când fac mișcare în aer liber, dar și să adopte o dietă mai sănătoasă și să își schimbe rutina.

Mulți oameni tratează toamna ca pe un nou început iar alții, dimpotrivă, simt să se retragă la căldură și tind să devină sedentari atunci când frigul se instalează și ploile devin mai frecvente.

Dacă ești o persoană activă de obicei, probabil știi deja că trebuie să te antrenezi consecvent pentru a te menține sănătos. O pauză de câteva zile sau scăderea frecvenței antrenamentelor săptămânale nu îți vor dăuna însă, dacă simți că motivația îți scade această toamnă și ești în pericol de a deveni sedentar, urmează sfaturile de mai jos:

1. Asigură-te că ești echipat și confortabil

Pe măsură ce temperaturile scad și sezonul aduce cu sine răceala și gripa este important să te echipezi corespunzător pentru a evita îmbolnăvirea. O alegere bună în acest anotimp este purtarea unei salopete cu compresie, care nu numai că îți menține temperatura la un nivel normal ci ajută și la reducerea durerilor musculare de după antrenament. Prin urmare, motivația ta nu va fi afectată de frig, îmbolnăviri, și disconfort.

2. Organizează o mică sală de fitness la tine acasă

Dacă frigul sau ploaia te intimidează suficient încât să nu vrei să faci nici drumul până la sala de fitness, este bine să ai la îndemână echipament și accesorii fitness pentru un antrenament rapid.

Mai mult, în această perioadă când lucrul remote a devenit din ce în ce mai întâlnit, cei ce lucrează de acasă pot să ia o pauză de la lucru pentru a se energiza cu câteva exerciții. Dacă și tu te numeri printre aceștia, vei găsi foarte util să aranjezi într-un colț al casei sau apartamentului un dulap cu câteva greutăți fitness, o coardă pentru sărit, benzi elastice și, dacă spațiul îți permite, o bandă pentru alergat sau o bicicletă fitness.

3. Energizează-te cu alimente de sezon

În anotimpul rece sunt șanse mari să simți nevoia de alimente mai consistente însă cele mai îndemână, precum fast-food-ul, alimentele prăjite și carbohidrații rafinați (pâine albă, paste, produsele de patiserie și prăjiturile, cartofii prăjiți, alimentele în aluat etc.), pe lângă faptul că sunt nesănătoase, sunt sărace în nutrienți. Aceste alimente nu îți vor oferi energia necesară unor antrenamente reușite, ceea ce îți va afecta performanța și, prin urmare, motivația.

În locul acestor alimente nesănătoase alege să mănânci mere și dovleac, care sunt bogate în fibre, sărace în calorii, și îți oferă nutrienți esențiali precum potasiu, vitamina C, acid folic și calciu. Pentru un snack mai consistent adaugă nuci și semințe, ce îți oferă omega—3, magneziu, zinc, și vitamina B6.

4. Revizuiește-ți obiectivele

Fie că vrei să ai mai multă forță fizică sau mobilitate, că folosești antrenamentele pentru reducerea stresului sau pierderea în greutate, este important ca, din când în când, să îți revizitezi obiectivele, să îți evaluezi acțiunile și, dacă este cazul, să faci anumite schimbări. Ce moment mai potrivit pentru acest lucru decât toamna, când se apropie finalul anului?

Dacă simți că lipsa de motivație îți afectează antrenamentele, poate acestea nu sunt suficient de plăcute sau eficiente. Gândește-te la aspectele pro și contra ale antrenamentelor pe care le faci în prezent. Ai vrea să încerci ceva nou? Sau poate ai nevoie de ajutorul unui antrenor sau de un prieten cu care să faci fitness?

Nu te teme de schimbări și fă ceea ce îți place, chiar dacă relația ta cu fitness-ul nu urmează cele mai noi trenduri sau nu sunt catalogate drept cele mai eficiente (de exemplu, nu te forța să faci CrossFit dacă pasiunea ta este yoga).