✔Când vine vorba de a fi în formă, stabilirea obiectivelor este cheia succesului.
✔Dacă metoda ta preferată de a face mișcare este mersul pe jos, probabil știi deja că vei obține beneficii pentru sănătate dacă faci minim 5000 de pași zilnic, și chiar vei slăbi dacă faci mai mulți.
✔Mersul pe jos este extrem de benefic însă, dacă nu ai oportunitatea de a merge aproximativ 1 oră și 40 de minute pe jos, zilnic, trebuie să îți plănuiești cu grijă această activitate.

De ce să mergi pe jos în loc să mergi la sală sau să faci exerciții cu greutăți acasă? Mersul pe jos este preferat de mulți oameni deoarece este blând cu articulațiile, oferă un antrenament pentru întregul corp, și este convenabil și mereu la îndemână, mai ales dacă stai să te gândești că majoritatea oamenilor nu au timp să meargă la sală mai mult de două-trei ori pe săptămână.

Numărul exact de pași pe care ar trebui să îi faci depinde de obiectivele tale. 10.000 de pași pot fi efectuați, în mod obișnuit, în aproximativ 1 oră și 40 de minute. Te întrebi cum poți atinge acest număr fără să faci plimbări lungi de aproape 2 ore? Ei bine, în primul rând, achiziționează-ți un pedometru ca să poți observa mai ușor câți pași faci în activitățile tale zilnice, obișnuite. Dacă nu te apropii de 5000 de pași, vei avea nevoie de câteva strategii pentru a crește acest număr fără să îți modifici drastic programul. Iată cum poți proceda:

1. Alege o activitate distractivă

Ce îți place să faci ca să te distrezi? Îți place să dansezi? Să grădinărești? Să te uiți la filme? Oricare ar fi răspunsul, adaugă activitatea respectivă la rutina ta de fitness. Ni se spune mereu că fitness-ul trebuie să fie structurat, trebuie să ai hainele potrivite, echipamentul fitness de cea mai înaltă calitate, și să îți învingi plictiseala și demotivarea prin pură voință. Dar vei obține beneficii importante pentru sănătate și dacă te urci, în pijamale, pe banda de alergat și mergi în timp ce te uiți la serialul preferat sau asculți cel mai recent episod din podcast-ul favorit.

Poate vrei să adugi o componentă socială antrenamentelor tale. Fă echipă cu un membru al familiei sau un prieten și alegeți o activitate de care ambii sunteți pasionați: tenis, squash, dansuri. Regăsește sporturile de care erai pasionat în copilărie și intră în competiții amicale. Cu cât ești mai entuziasmat de activitatea aleasă, cu atât va trece mai ușor timpul iar tu vei atinge numărul de pași propus.

2. Nu subestima activitățile de scurtă durată

Poate va suna ciudat, dar cel mai bun mod de a crește numărul zilnic de pași este să alegi să faci multe activități cu durată mai scurtă. Mergi pe jos până la supermarket, coboară cu două stații mai devreme în drumul tău, mergi pe scări în loc să iei liftul, și așa mai departe.

3. Schimbă-ți perspectiva asupra treburilor casnice

Dacă ai nevoie de mai multă motivație pentru treburile casnice, gândește-te la ele ca la o modalitate de a-ți atinge numărul zilnic de pași. Plimbă-te în timp ce împăturești rufele sau când vorbești la telefon, folosește zilnic mătura sau aspiratorul, fă mai multe drumuri între parter și etaj, mergi de mai multe ori pe săptămână la magazin, și așa mai departe. Acordă atenție activităților tale și vei observa că nu trebuie să stai jos pentru majoritatea dintre ele.

4. Împarte-ți timpul în plimbări mai scurte

Ideea unei plimbări de aproape două ore poate părea copleșitoare și plictisitoare, mai ales dacă ești o persoană ocupată. Însă poți să îți faci pașii necesari în plimbări mai scurte pe parcursul zilei. Câte o plimbare de 25-30 de minute, după fiecare masă, poate fi ideală. Nu trebuie să te plimbi în natură, dacă vremea nu îți permite. Poți vizita magazine, un muzeu, un târg, și așa mai departe.

Nu în ultimul rând, nu uita să te inspiri din mediul online. Mersul pe jos este din nou popular, ceea ce înseamnă că există multe video-uri online cu instrucțiuni și provocări care să te ajute să faci numărul dorit de pași.