✔Atunci când îți dorești să faci mișcare în mod regulat, este important să ai în vedere câteva aspecte importante.
✔În lipsa unui plan, va fi ușor să renunți la mișcare și să simți că nu ai suficientă motivație pentru a duce o viață mai activă.
✔Planificarea atentă, cunoașterea activităților care îți plac, și înțelegerea față de propria persoană sunt elemente foarte importante care te pot ajuta să nu mai renunți atât de ușor la antrenamente.

Dacă ai deschis acest articol, probabil te numeri printre acele persoane cărora le este dificil, din diferite motive, să mențină un program consecvent de exerciții fizice. Deși este o problemă frustrantă, nu ești singurul sau singura care se confruntă cu ea. Multe persoane sar adesea peste antrenamente, însă au și combinația potrivită între motivație, obicei, și plăcere pentru sport astfel încât să nu considere că a rata un antrenament este o mare problemă.

Tot ce trebuie să faci este să conștientizezi ce se întâmplă în relația ta cu mișcarea, și să faci schimbările necesare. Citește în continuare, pentru că ai șanse mari să îți schimbi perspectiva asupra un stil de viață activ.

1. Fă-ți un plan personalizat

În primul rând, este important să îți programezi antrenamentele. Notează-le într-un calendar și tratează-le ca pe cel mai important eveniment al zilei. Al doilea pas este să alegi tipul pe antrenament pe care îl vei face. Și, în ultimul rând, gândește-te unde îți vei desfășura antrenamentul.

2. Fă-ți un plan B

Un plan bine construit te va ajuta să nu mai eziți sau să pierzi timpul înainte de următorul antrenament. Totodată, știi deja că în programul tău pot interveni tot felul de lucruri pe care nu le poți controla. Să presupunem că sala de fitness la care mergi de obicei se închide pentru câteva zile. Vei aștepta să se redeschidă sau te vei antrena acasă sau în parc? Bineînțeles, este de preferat să continui antrenamentele. Așadar, creează și un plan B -de exemplu, o listă cu câteva exerciții cu greutăți, pentru acasă.

De asemenea, poți avea acasă unul sau mai multe aparate fitness, precum un aparat de vâslit sau o bandă de alergat pentru antrenamente rapide oricând îți dorești.

3. Găsește ceea ce te motivează și acționează

O modalitate bună de a îți menține motivația pentru exerciții fizice este să asociezi un antrenament cu o altă activitate plăcută. Dacă îți place un serial anume, spre exemplu, vizionează-l numai când pedalezi pe bicicleta fitness. Astfel, antrenamentele vor căpăta o mai mare importanță pentru tine.

De asemenea, mulți dintre noi credem, în mod eronat, că avem nevoie de un sentiment puternic de motivație pentru a începe antrenamentele. Însă acțiunile noastre, în sine, contribuie la crearea și menținerea motivației. Spre exemplu, dacă te străduiești să faci trei plimbări scurte pe săptămână, cel mai probabil vei observa rapid că te simți mai bine, dormi mai bine, și ai mai multă energie. Aceste efecte pozitive îți vor reînnoi sentimentul de motivație.

4. Nu te judeca prea tare când ratezi un antrenament

Acest lucru se întâmplă chiar și celor care fac sport în mod regulat, de ani de zile. Cu toții avem zile ocupate și oricând poate interveni ceva neașteptat. Și nu, nu trebuie să fie vorba de un eveniment major. Poate nu te-ai odihnit bine noaptea precedentă și nu ai energie, sau ai petrecut mai mult timp jucându-te cu copiii și acum trebuie să pregătești cina.

Dacă te judeci nu te vei simți mai bine, și nici mai motivat/ă, ci dimpotrivă. Treci peste. Însă nu lăsa acest lucru să se transforme într-un obicei. Cum poți evita ca renunțarea la antrenamente să devină un obicei? Asigură-te că nu ratezi niciodată două antrenamente consecutive.