✔Mănușile pentru MMA sunt un accesoriu esențial pentru oricine practică acest sport.
✔Înainte de a alege un model de mănuși, un luptător are nevoie să cunoască tipurile de mănuși MMA existente și cum să determine mărimea de care are nevoie.
✔Pentru unele antrenamente mai dure este recomandată utilizarea mănușilor de box, care se aleg în funcție de greutatea luptătorului și circumferința palmelor sale.

Mănușile pentru arte marțiale mixte (MMA) sunt esențiale pentru fiecare pasionat de acest sport. Deoarece există multe opțiuni pe piață, poate fi dificil să decizi ce pereche de mănuși să îți achiziționezi. Pentru a face o alegere bună de la început, este necesar să cunoști atât tipurile de mănuși de MMA și la ce folosesc ele, cât și un aspect foarte important – mărimea care ți se potrivește. Vom vorbi pe rând despre aceste două aspecte, astfel încât să alegi cea mai bună pereche de mănuși pentru MMA.

Tipuri de mănuși MMA

În MMA există diferite tipuri de mănuși, care servesc unor scopuri diferite. Scopul unei mănuși va influența modul în care aceasta este fabricată și rezultatul final: în funcție de scop, mănușile vor fi diferite în ce privește grosimea căptușelii utilizate, modul în care sunt cusute, și modul în care se modelează pe mâini. În general, mănușile pentru arte marțiale se împart în trei categorii. Acestea sunt:

1. Mănuși pentru grappling

Grappling-ul presupune prinderea adversarului și fixarea acestuia la pământ. Prin urmare, mănușile de grappling au mai puțină căptușeală decât cele de competiție, spre exemplu, pentru a permite mișcări mai ample ale degetelor și o prindere mai bună a oponentului.

Mănușile pentru grappling sunt utilizate și în antrenamente generale, fiind suficient de subțiri încât să permită efectuarea diferitelor mișcări cu ușurință.

2. Mănuși pentru sparring

Mănușile pentru sparring sunt utilizate, cu precădere, în timpul unor sesiuni de antrenament mai speciale. În timpul acestor sesiuni, scopul luptătorilor este să se antreneze în așa fel încât să își dezvolte anduranța și acuratețea loviturilor.

Acest tip de mănuși sunt mai bine căptușite decât mănușile pentru lupte, permițând sesiuni mai prelungite de sparring deoarece minimizează forța loviturilor. Prin urmare, luptătorii sunt mai protejați de accidentări și dureri. Cu toate acestea, este recomandată purtarea accesoriilor de protecție (cască și protecție dentară) pentru că și sesiunile de sparring pot fi destul de dure.

3. Mănuși pentru competiție

Așa cum le spune și numele, aceste mănuși sunt folosite în competițiile de MMA. Căptușeala lor este situată, ca grosime, undeva între a celor pentru grappling/antrenament și a celor pentru sparring. Totodată, mănușile pentru începători vor avea o căptușeală mai groasă pentru extra-protecție.


Cum alegi mănușile MMA care să ți se potrivească

Una dintre primele probleme pe care trebuie să le rezolve un începător în MMA este găsirea mănușilor de mărime potrivită. Varietatea de modele de mănuși existentă pe piață poate crea confuzie, însă nu este foarte dificil să calculăm mărimea mănușilor MMA pe care trebuie să le purtăm. Aceasta va depinde de circumferința palmei – pentru a obține această măsurătoare este necesar să înfășurăm un centimetru pentru croitorie în jurul celei mai groase părți a palmei mâinii dominante, fără a include și degetul mare.

Adesea, mănușile MMA vor fi marcate cu mărimi de tip S, M, L, XL. În general, aceste mărimi vor corespunde astfel cu circumferința palmei:
- S: maxim 20 cm
- M: 20-22 cm
- L/XL: 22-25 cm

Pentru antrenamentele la sacul de box, în schimb, este mai sigură utilizarea mănușilor de box, ale căror mărime este exprimată adesea în oz. Astfel, în funcție de greutatea noastră și circumferința palmei, vom alege mănușile astfel:
- Pentru o greutate de 40-50 kg și o circumferință între 14-17 cm, vom alege mănuși de 8 oz.
- Pentru o greutate de 50-60 kg și o circumferință între 17-19 cm, vom alege mănuși de 10 oz.
- Pentru o greutate de 60-74 kg și o circumferință între 19-21.5 cm, vom alege mănuși de 12 oz.
- Pentru o greutate de 74-86 kg și o circumferință între 21.5-24 cm, vom alege mănuși de 14 oz.
- Pentru o greutate de 86-92 kg și o circumferință între 24-26.5 cm, vom alege mănuși de 16 oz.