✔Ganterele sunt unul dintre cele mai cunoscute tipuri de echipament fitness.
✔Fie că ne dorim să lucrăm musculatura din partea superioară sau cea inferioară a corpului sau vrem să obținem un antrenament pentru întregul corp, ganterele ne pot ajuta.
✔Ganterele sunt ușor de utilizat însă nu vei obține rezultatele dorite dacă nu acorzi atenție anumitor aspecte importante precum modului în care le ridici, unde le plasezi, și ce greutăți folosești.

În spatele popularității ganterelor există mai multe motive, însă unul dintre ele este evident: sunt ușor de folosit. Spre deosebire de alte tipuri de echipament, ganterele nu necesită o asamblare complicată și nici adoptarea unor poziții incomode atunci când începem să le folosim. Folosind gantere putem efectua un număr mare de exerciții diferite care să ne dezvolte forța și puterea fizică în întregul corp.

Cu toate acestea, ganterele pot fi folosite greșit. Chiar dacă aceste greșeli sunt dificil de observat și nu par să facă o mare diferență atunci când te antrenezi, ele îți fac exercițiile mai puțin eficiente și chiar te expun riscului de accidentare. Iată ce fel de greșeli ai putea face atunci când te antrenezi, și cum să le eviți:

1. Nu ridici ganterele așa cum ar trebui

Poate părea ciudat, însă există o metodă corectă de a ridica ganterele de pe sol. Pentru a nu-ți răni spatele sau altă parte a corpului, este necesar să îți îndoi genunchii și să ridici ganterele fără a-ți curba spatele sau a te apleca, într-o mișcare similară unui deadlift.

2. Îți îndoi încheieturile

Aproape toate exercițiile pe care le poți efectua cu gantere necesită păstrarea încheieturilor într-o poziție neutră, dreaptă. Îndoirea încheieturilor atunci când exercițiul în sine nu cere acest lucru pune multă presiune asupra acestora, expunându-te durerilor ulterioare.

3. Ridici greutăți prea mari

Cum îți poți da seama că ridici greutăți prea mari? Ei bine, în afară de semnul evident – nu poți ridica greutatea sau nu poți face mai mult de 3-4 repetări cu ea – există și alți indicatori că lucrezi cu o greutate mai mare decât ar trebui.

În primul rând, nu vei efectua exercițiile în forma corectă. Dacă trebuie să îți arcuiești spatele sau simți dureri în această zonă, acesta este un semn că trebuie să reduci greutatea cu care lucrezi.
De asemenea, este necesar să lucrezi cu greutăți mai mici dacă observi că te bazezi pe impulsul mișcării atunci când utilizezi greutățile, în loc să izolezi mușchiul și să îl contracți pentru a executa ridicările. În caz contrar, rezultatele se vor lăsa așteptate și nici nu vei progresa prea curând la greutăți mai mari, pentru că nu lucrezi mușchii așa cum trebuie pentru a-ți crește forța fizică.

4. Nu ții greutățile într-un mod util obiectivelor tale

Știai că zona în care plasezi greutățile poate servi mai multor scopuri? De exemplu, dacă ții ganterele în lateralele corpului atunci când faci genuflexiuni, îți vei lucra mai bine gluteii și picioarele.

Pentru a-ți activa mușchii din zona core, ridică ganterele la piept. Desigur, dacă ridici greutățile la nivelul umerilor sau deasupra capului, și zona superioară a corpului va fi mai bine antrenată în acest exercițiu. În general, cu cât vei ține ganterele mai sus, cu atât mai dificil devine un exercițiu.

Acest lucru înseamnă și că vei putea lucra cu greutăți mai mari, atât timp cât le menții la un nivel jos, și vei avea nevoie de greutăți mai mici dacă vrei să îți lucrezi partea superioară a corpului și aduci greutățile peste nivelul trunchiului. Prin urmare, este de preferat să ai la dispoziție gantere cu diferite greutăți, pentru a-ți putea lucra corespunzător întregul corp.

5. Grăbești repetările

Pentru dezvoltarea forței și a musculaturii este necesar să urmărești repetările și să te asiguri că acestea conțin două faze: una mai rapidă și una mai lentă. Când ridici sau împingi ganterele, mușchii se contractă iar mișcarea ar trebui să fie mai rapidă. Atunci când cobori greutățile, mișcarea ar trebui să fie una controlată și mai lentă. În orice caz, nu pune accent pe viteză cât pe controlul mișcării, care menține mușchii tensionați.