✔Trendurile în fitness nu sunt ceva nou – dimpotrivă, ele au existat încă de la începuturile fitness-ului ca fenomen global.
✔Fie că este vorba de anumite antrenamente sau de echipamente și aparate considerate inovatoare la momentul apariției, unele dintre trendurile populare și astăzi sunt mai vechi decât am crede.

Produsele fitness, antrenamentele și echipamentele cât mai variate și complexe sunt, în prezent, la un apogeu al popularității. Însă cultura fitness nu este un fenomen nou, ci un fenomen în continuă creștere începând, ar spune unii, în anii 1970, când personalități precum Jane Fonda și Arnold Schwarzenegger au devenit adevărați ambasadori pentru exercițiile aerobice și, respectiv, bodybuilding.

Istoria ne arată, totodată, că preocuparea pentru fitness exista chiar mai devreme de anii 1940. Din anii 1940, însă, au devenit mai evidente anumite preferințe pentru un tip sau altul de antrenamente, echipamente, sau produse fitness. Unele dintre ele au trecut testul timpului, în timp ce altele au fost aproape uitate sau au devenit o amintire comică. Iată care au fost cele mai populare trenduri în fitness din anii 1940 până în prezent.

1. 1940 - Stretching

Cel mai important trend al acestui deceniu a fost stretching-ul. Programele de exerciții fizice promovate în acea vreme se concentrau mult pe flexibilitate și pe evidențierea frumuseții feminine prin mișcare.

2. 1950 – Hoola-Hoop

Trendul major al anilor 1950 în fitness a fost utilizarea cercului de hoola-hoop pentru un antrenament pentru întregul corp. Cu toate că astăzi este considerat de mulți oameni o jucărie, alții folosesc și astăzi cercul de hoola-hoop dotat cu greutăți pentru arderea caloriilor.

3. 1960 – Vibromasaj

Aparatul de vibromasaj cu benzi cu diferite texturi a fost promovat drept o metodă sigură de a elimina țesutul adipos și celulita și de a-ți modela corpul așa cum îți dorești. Cu toate că diferite studii au demonstrat faptul că țesutul adipos nu poate dispărea prin aplicarea masajului cu vibrații, acest aparat a fost promovat chiar și în anii 1990, însă acum este mult mai rar întâlnit pe piață.

4. 1970 – Jazzercise și bodybuilding

Acest deceniu s-a bucurat de două mari trenduri. Jazzercise, precursorul workout-urilor cu coregrafie, combina mișcări de kickboxing, Pilates, și alte tipuri de exerciții cu muzica jazz.

Spre finalul anilor 1970, Arnold Schwarzenegger devenea un adevărat star internațional datorită fizicului său impresionant, inspirând mulți oameni să încerce antrenamentele cu greutăți.

5. 1980 – Aerobic

O eră a casetelor video cu antrenamente pentru acasă, anii 1980 au fost dominați de celebrități precum Richard Simmons și Jane Fonda, dar și de o revenire a Jazzercise. Simmons și Fonda au creat antrenamente complexe, cu exerciții de intensitate crescută acompaniate de muzică, promițând arderea multor calorii.

6. 1990 – Tae Bo

Un workout inspirat din artele marțiale, dans, aerobic și box, Tae Bo a fost dezvoltat și popularizat de americanul Billy Banks, un practicant de taekwondo.

Anii 1990 sunt caracterizați și de o preocupare pentru un aspect tonifiat al corpului, preocupare evidențiată de popularitatea aparatelor fitness precum Thighmaster, Ab Roller sau Bowflex.

7. 2000 – Yoga și Zumba

Începând cu anii 2000, practica yoga s-a extins la nivel global atât ca o metodă de a obține o condiție fizică de invidiat cât și de a reduce stresul. Pentru cei ce preferau antrenamentele mai viguroase alternativa era Zumba, o combinație de mișcări din dansurile salsa, bachata, tango și flamenco, pe muzică latino.

8. 2010 – CrossFit și brățările fitness

Deși a fost inventat în 2000, CrossFit a devenit extrem de popular abia câțiva ani mai târziu, fiind utilizat adesea pentru pierderea în greutate.
Pe măsură ce interesul pentru sport și sănătate a crescut, și tehnologia a ținut pasul. Brățările fitness au devenit un instrument foarte util pentru cei ce fac sport în mod regulat, apreciat nu numai pentru aspectele practice dar și cele estetice.

9. 2020 – HIIT

HIIT este considerat de multă lume trendul nr. 1 în fitness în anii recenți, din multiple motive. Fiind un workout cu o durată scurtă, cu exerciții de intensitate ridicată, HIIT este apreciat pentru că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, arde un număr ridicat de calorii, și stimulează metabolismul, dar și pentru că poate fi practicat cu ușurință de către cei ce nu pot dedica mult timp pentru fitness.