✔Bodybuilding-ul nu este scutit de apariția și circulația diverselor mituri, de cele mai multe ori neadevărate.
✔Persoanele fără experiență pot cădea în plasa acestor concepții, riscând să își compromită antrenamentele de la sală.
✔Printre cele mai populare mituri se află cele care te îndeamnă să renunți la exercițiile cardio și cele care spun că rețeta succesului este să te antrenezi cât de mult poți.

Fiecare aspect al vieții noastre face la un moment dat obiectul unor mituri mai mult sau mai puțin adevărate, iar creșterea masei musculare nu face excepție. Pentru că este un domeniu în care toată lumea își poate da cu părerea (în mod avizat sau nu) era și normal ca pe marginea subiectului să circule tot felul de mituri care nu fac altceva decât să îți pună în pericol rezultatele.

Pentru că nu vrem ca munca ta de la sală să fie în zadar, am identificat cele mai comune mituri din această zonă, precum și adevărul din spatele lor.

1. Dacă vrei să slăbești și să adaugi în schimb masă musculară trebuie să mănânci mai puțin.

Această afirmație este adevărată într-o oarecare măsură (foarte mică). În sensul că va trebui să renunți la vizitele de la fast food și să te orientezi către mâncarea mai sănătoasă. Însă nu trebuie să mănânci mai puțin, ci poate chiar mai mult decât înainte. Secretul este însă să consumi doar alimente sănătoase, în porții mici. În acest fel îți accelerezi metabolismul și vei slăbi fără să te înfometezi.

În plus, având în vedere că nu vrei doar să scapi de grăsime, ci să crești și masa musculară, este evident că trebuie să mănânci mai mult și mai bine, căci mușchii au nevoie de combustibil.


2. Trebuie să stai ore în șir la sală, zilnic, pentru a vedea rezultate.

Nimic mai fals. Adoptând un astfel de program nu vei face altceva decât să te obosești, iar corpul tău se va resimți, fapt care, evident, îți va afecta rezultatele.

Ideal este să nu petreci mai mult de o oră pe zi la sală, de 4-5 ori pe săptămână. Execută-ți programul obișnuit de antrenament și apoi lasă-i timp musculaturii să se refacă și să crească.


3. Exercițiile de izolare ar trebui evitate complet.

Una dintre credințele din zona creșterii masei musculare este aceea că doar exercițiile cu mișcări compuse, ce implică mai multe grupe musculare, te vor ajuta să obții rezultate notabile. Însă și exercițiile de izolare își au rostul lor și nu ar trebui evitate.

De exemplu, dacă ai niste gambe subțiri, ce nu țin pasul cu dezvoltarea musculară din restul corpului, ar fi indicat să incluzi la fiecare antrenament și un exercițiu destinat acestora, astfel încât să reduci discrepanța dintre ele și restul corpului.


4. Stai departe de exercițiile cardio, căci vei pierde din masa musculară.

Executate la intensitate mare (80-85% din valoarea maximă a ritmului tău cardiac), exercițiile cardio îți pot aduce o creștere a masei musculare și nu o pierdere a acesteia. În plus, te vor ajuta să te menții în formă și să mai reduci din rutina antrenamentelor obișnuite.

Pentru a calcula valoarea maxima a ritmului cardiac, scade varsta ta din 220; ex: 220 - 32 = 188, valoarea maxima a ritmului cardiac.