✔Biliardul este un joc iubit de majoritatea oamenilor și are mult mai multe variante decât cea pe care o cunoaștem cu toții.
✔Principalele tipuri de biliard sunt: 8 ball, 9 ball, 10 ball, One Pocket, snooker, straight pool.
✔Fiecare tip de joc are propriile reguli și specificații.

Definiție

După cum ne spune și Wikipedia, biliardul este o familie de jocuri care se joacă pe o masă specială, de obicei verde și cu șase găuri numite buzunare. Pentru a lovi bilele, se folosește un ”băț”, numit tac, astfel încât acestea să se miște pe suprafața mesei.

În ceea ce privește denumirea de ”biliard”, acesta se referă , în context internațional, la biliardul englezesc sau biliardul carambole. În România, termenul de biliard este bine definit și nu are mai multe variante. El este cunoscut ca fiind un joc de amatori ce se joacă prin baruri, astfel că la noi biliardul nu are aceași valoare pe care o are în țările în care acesta s-a dezvoltat.

Toate jocurile de biliard au evoluat din jocurile de exterior cu minge și cu bâtă. De altfel, cuvântul biliard provine cel mai probabil din franțuzescul 'billart' care înseamnă buzdugan sau măciucă, predecesorul modernului tac de astăzi.

Bilele

Bilele de biliard au fost făcute inițial din fildeș importat din Africa. La inceputul secolului 20, în parte datorită măsurilor de protecție a mediului, industria biliardului a realizat că sursele de fildeș sunt finite. Această stare de fapt a dat un impuls inventatorilor să creeze o alternativă. Astfel, John Wesley Hyatt a creat primul plastic industrial, Nitratul de Celuloză, sub numele comercial de Celuloid, material din care sunt confecționate astăzi majoritatea bilelor de biliard.

În ceea ce privește bilele de biliard, acestea diferă ca număr, tip, diametru, culoare și model în funcție de tipul de joc de biliard care este jucat.

În tipul de joc de biliard numit snooker, sunt prezente 15 bile roșii, șase bile colorate (galben, verde, maro, albastru, roz, și negru), and și o bilă albă principală. De obicei bilele nu sunt numerotate. Aceste bile au diametrul normal de 5.2 centimetri.

În jocurile cum sunt carom, straight billiards, biliardul englezesc, balkline și three cushion pe masă se află două mingi albe și una roșie. Una din bile este albă în totalitate iar cealată este ori galbenă, ori albă și cu un punct roșu. Aceste tipuri de bile au în general 7 centimetri în diametru.


Cele mai populare jocuri de biliard


8 Ball (8 Bile)

Este un tip de biliard foarte popular în Statele Unite ale Americii. Acesta este deseori jucat pe mese ce funcționează cu fise, care au o lungime de 2,13 metri. În Marea Britanie se joacă de obicei in cafenele, dar și la nivel de competiție în ligi profesioniste.

În 8-ball și alte jocuri înrudite cu acesta, sunt implicate 16 bile: cinsprezece dintre ele fiind colorate și una singură albă complet. Bilele inscripționate de la 1 la 7 se numesc pline, fiind colorate în totalitate cu galben, albastru, roșu, mov, portocaliu, verde și roșu închis sau maro. Bilele 9-15 sunt albe, fiecare având o singură parte cu o bandă colorată care se potrivește cu culorile bilelor colorate în totalitate; bila 9 are o dungă galbenă, bila 10 are o dungă albastră, etc. Bila cu numărul 8 este neagră în totalitate.

9 Ball (9 Bile)

9-ball este un joc de campionat în Statele Unite ale Americii și este jucat pe mese a căror lungime măsoară 2,74 metri. Asociația Mondială de Biliard (WPA) organizează anual un turneu de '9-ball' pentru a determina campionul mondial la acest joc.

În jocul 9-ball sunt folosite doar bilele cu numere de la 1 la 9. Bilele regulamentare au 5,7 centimetri în diametru și greutate cuprinsă între 156 și 170 de grame. Alte proprietăți specifice cum ar fi: duritatea, coeficientul de frecare, elasticitatea sunt foarte importante. Unele bile folosite în jocurile televizate sunt colorate diferit pentru a putea fi distinse pe imaginile ecranului de la televizor. Astfel, bila nr. 4 folosită în astfel de jocuri este colorată în roz în loc de mov, iar bila nr. 7 este colorată într-o nuanță de maro mai deschisă decât de obicei. Dungile de pe bilele 12 și 15 sunt colorate în același mod. Mai târziu, pentru a fi recunoscute și mai ușor, bilele folosite în astfel de jocuri au fost punctate.

10 Ball (10 Bile)

Ca și jocul de 9-ball, 10 ball este un joc tip rotație în care bilele se introduc pe rând în buzunare. Adăugarea unei bile în plus și modificarea câtorva reguli s-au produs pentru a elimina pe cât posibil factorul noroc. 10-ball a devenit rapid preferatul jucătorilor profesioniști de biliard și în prezent se organizează atât campionate continentale cât și campionate mondiale la această disciplină. Principalele deosebiri față de 9-ball este aceea că se anunță bila jucată și buzunarul în care urmează să intre, iar în cazul în care bila anunțată ajunge în alt buzunar, adversarul îl poate obliga pe cel aflat la masa de joc să continue din acea poziție. Jocul nu este câștigat dacă la spargere intră bila 10.

One Pocket

One pocket (un buzunar) este un joc de strategie între doi jucători. Fiecarui jucător îi este atribuit un buzunar de colț de pe masa de biliard. Acesta este singurul buzunar pe care fiecare jucător îl poate folosi pentru a introduce bile. Primul dintre cei doi jucători care introduce o majoritate de bile (8) în buzunar, castigă partida. Spre deosebire de '8-ball' și '9-ball', acest joc pune mai mult accent pe strategia de defensivă decât pe cea de ofensivă. Se spune că dacă '8-ball' se aseamănă cu jocul de dame, 'one-pocket' se aseamănă cu jocul de șah.