✔Încălțămintea nepotrivită, obiectivele nerealiste și postura incorectă a corpului sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite greșeli în rândul celor care obișnuiesc să alerge, chiar și dacă o fac de mult timp.
✔Corectarea posturii, obiectivele setate în mod realist, răbdarea, încălzirea corectă și o pereche de pantofi de alergare de calitate sunt doar câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te bucura de maximul de beneficii de pe urma unei sesiuni de alergare.

Alergarea este o activitate preferată de mulți dintre cei care vor să slăbească, să își tonifice musculatura sau doar să se mențină în formă. Este o activitate plăcută și care dă rezultate uimitoare dacă este practicată ținând cont de câteva reguli simple. Cu toate acestea, mulți dintre cei care aleg alergarea, ca formă de antrenament, comit o serie de greșeli banale, dar care le pot afecta rezultatele și chiar sănătatea pe termen lung.

Iată, așadar, cele mai comune greșeli în alergare, de care probabil nici tu nu ești străin:

1. Setezi obiective prea ambițioase

Mai ales dacă ești la început în ceea ce privește alergatul, este posibil ca entuziasmul tău să se transpună și în obiectivele stabilite. Însă, la o privire mai atentă sau la o analiză la rece, vei vedea că obiectivele stabilite pot fi greu te atins și că mai tare de demoralizează decât să te motiveze.

Pentru cât mai multe șanse de succes, setează-ți obiective mai mici, pe care să le actualizezi pe măsură ce evoluezi.


2. Nu faci exerciții de stretching

Exercițiile de stretching, mai ales cele mai dinamice, sunt esențiale pentru a te proteja de accidentări în timpul alergării. Oricât de experimentat ai fi, nu sări peste această etapă.


3. Nu porți pantofi speciali de alergare (sau cei pe care îi porți sunt vechi ori de proastă calitate)

Dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de această activitate, investește într-o pereche de pantofi sport de calitate, special concepuți pentru alergare. Probează mai multe perechi, până o găsești pe cea care să îți vină perfect și în care să te simți confortabil.


4. Nu te odihnesti suficient

Ieși în fiecare zi la alergat și te antrenezi până la epuizare? Poate ai impresia că e bine, însă organismul tău va ceda în curând și te vei vedea să stai pe tușă până te recuperezi. Pentru a evita acest scenariu tot ce trebuie să faci este să te antrenezi cu măsură. Nu ezita să faci pauză de 2-3 ori pe săptămână și să te odihnești bine după fiecare sesiune intensă de alergare.

În plus, nu uita că și somnul are un rol important în această ecuație, așa că ar fi bine să dormi măcar 8 ore pe noapte.


5. Nu păstrezi o postură corectă

Dacă în timp ce alergi apleci trunchiul spre în fața sau ții trunchiul prea tensionat asta se va simți în stilul tău de alergare și în timpul în care rămâi fără energie. Pentru a putea alerga pe o distanță cât mai mare fără a te simți complet epuizat trebuie să adopți o postură corectă (spatele drept, brațele flexate, pe lângă corp, și privirea înainte, nu către pantofi), dar relaxată.