✔Exercițiile de stretching sunt recomandate, de către unii antrenori, înainte să facem sport, pe când alții consideră stretching-ul ca fiind mai potrivit pentru relaxarea de după un antrenament.
✔Indiferent de perspectiva pe care o adopți, corpul tău va beneficia de pe urma câtorva mișcări simple care îl vor activa în întregime și care te vor ajuta să eviți durerile musculare intense și accidentările în timpul antrenamentelor.

Poate o sa te mire această informație, însă stretching-ul poate fi considerat ușor controversat. Asta deoarece unii antrenori consideră că mișcările de stretching oferă o încălzire destul de bună și le recomandă pentru pregătirea fizică înaintea unui antrenament. Teoria lor spune că, prin stretching, ligamentele, tendoanele și mușchii tăi vor fi activați și, prin urmare, vei evita durerile și accidentările.

Alți antrenori susțin că stretching-ul este mai eficient pentru relaxarea mușchilor, atunci când aceștia sunt deja încălziți și întinderea lor va fi mai sigură. Pentru a fi siguri că nu își cresc riscul de accidentare, unii pasionați de fitness vor face o ușoară încălzire, urmată de câteva mișcări de stretching.

Studiile recente arată că, într-adevăr, stretching-ul ar trebui efectuat după o încălzire prealabilă a mușchilor. Dacă faci asta după încălzire sau după antrenament, este alegerea ta. Însă pentru că mulți dintre noi preferăm antrenamentele rapide, avem nevoie și de o sesiune de stretching scurtă dar eficientă. Iată, mai jos, cele mai bune mișcări pentru o sesiune rapidă de stretching:

1. Mișcarea pentru mușchii glutei

Pentru a efectua această mișcare, stai în picioare, cu tălpile aliniate cu umerii și brațele pe lângă corp. Fă un pas înainte cu piciorul drept, îndoaie genunchiul și adu-l în față, ținându-l cu brațele cât mai aproape de piept pentru câteva secunde.

2. Mișcarea Spiderman

Din poziția anterioară, cu genunchiul la piept, poți trece în poziția Spiderman, care îți va activa picioarele și zona pelvină. Stând în continuare în echilibru pe piciorul stâng, fă un pas mare înainte cu cel drept și lasă-te în jos până când genunchiul drept se află într-un unghi de 90 de grade cu solul. Genunchiul stâng, la rândul lui, ar trebui să fie foarte aproape de sol, dar fără să îl atingă. Apleacă-ți trunchiul și atinge podeaua cu ambele palme.

3. Mișcare pentru mușchii hamstring

La începutul acestei mișcări genunchiul tău drept va fi îndoit la 90 de grade, în fața ta, iar genunchiul stâng va atinge ușor solul, în timp ce te sprijini pe mâini, în față, ținând trunchiul drept. Pentru a începe mișcarea ce îți activează mușchii hamstring, împinge-te în mâini astfel încât piciorul drept devine întins, și te sprijini pe genunchiul stâng. Lasă-ți greutatea în această poziție până când simți mușchii hamstring (localizați în spatele coapsei).

4. Mișcare pentru zona core și piept

Din mișcarea pentru mușchii hamstring, revino în poziția anterioară, cu palmele pe sol și cu genunchiul drept, îndoit, în față. Sprijinindu-te pe genunchi și pe palma dreaptă, rotește-ți trunchiul și ridică brațul stâng în sus. Ambele brațe ar trebui să formeze o linie verticală dreaptă. Menține poziția câteva secunde și revino cu palmele pe sol.

După ce ai efectuat aceste mișcări pe partea dreaptă, efectuează-le și pe partea stângă urmând aceeași secvență. Astfel, vei avea parte de o sesiune de stretching rapidă, care nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute și care te va ajuta să îți crești flexibilitatea, performanța, postura, și te poate ajuta chiar să elimini stresul.