✔Snowboarding-ul este un sport de iarnă tot mai iubit și practicat și la noi în țară.
✔Cu toate acestea, dacă nu ai o condiție fizică bună, va fi dificil să stăpânești placa.
✔Printre cele mai bune exerciții pe care le poți face se numără fandările, genuflexiunile și flotările.

Tot mai mulți tineri români vor să învețe ”să se dea cu placa”, din nenumărate motive: este cool, distractiv și pare un sport foarte ușor de practicat. Însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de pe pârtie. Dacă ai încercat măcar odată să cobori cu placa de snowboard pe pârtie, știi cu siguranță că este destul de dificil să îți menții echilibrul și să controlezi direcția de mers. Tocmai de aceea, pentru a face față cu brio noii provocări, trebuie să ai o condiție fizică de invidiat.

Așadar, dacă ai planificat o ieșire la munte pentru perioada următoare, încearcă să faci înainte câteva antrenamente care să îți întărească mușchii. Trebuie să știi că nu ai nevoie să mergi la sală sau să îți cumperi echipamente scumpe. Este suficient să faci câteva exerciții cu propria greutate corporală. Pentru a obține cele mai bune rezultate, însă, trebuie să te apuci din timp (ideal cu cel puțin o lună înainte de merge pe pârtie).

Iată, așadar, ce exerciții poți face:

1. Fandări

Cu siguranță ai făcut cel puțin odată în viață o fandare. Dacă nu în sala de forță sau acasă, atunci cu siguranță la ora de educație fizică de la școală. Știi atunci că nu este un exercițiu greu de executat, însă dacă ai grijă să abordezi doar execuția corectă și să faci mai multe repetări, cu siguranță a doua zi te vei confrunta cu o febră musculară de zile mari.

Nu știi cum se face o fandare? Nu e mare filosofie. Tot ce trebuie să faci este să stai în poziție de drepți, cu spatele drept și privirea înainte și să pășești cu un picior în față. Apoi, trebuie să flexezi genunchiul piciorului din spate, până când acesta atinge podeaua. Revino apoi la poziția inițială și repetă mișcarea cu celălalt picior. Execută 3 seturi a câte 15 repetări pentru a te putea bucura de cele mai bune rezultate.

2. Genuflexiuni

Fie că alegi să faci genuflexiunile clasice, fie că le preferi pe cele de tip squat, acestea te vor ajuta să capeți suficientă forță în picioare. Ai grijă doar să le execuți în mod corect și să faci cel puțin 3 seturi a câte 15 repetări pentru fiecare antrenament.

3. Flotări

Probabil te întrebi cum anume te pot ajuta flotările să te dai mai bine cu placa. Ei bine, în primul rând, vei avea nevoie de forță în brațe pentru a-ți putea căra placa până la pârtie. Iar în al doilea rând, vei avea nevoie de mușchi puternici în zona trunchiului, pentru a putea manevra corect direcția de mers a plăcii de snowboard (îți va explica instructorul de ce, dacă nu știi).

Așadar, pentru un trunchi puternic și brațe asemenea, nu uita să incluzi în atrenamentul tău și trei seturi a câte 15 flotări.

4. Abdomene

Pentru obținerea unui trunchi puternic nu sunt suficiente flotările, ci trebuie să te orientezi și către abdomene. La fel ca și în cazul celorlalte exerciții, 3 seturi a câte 15 repetări ar trebui să fie suficente pentru început.

5. Alergare

Dacă nu ești genul care să facă exerciții precum cele descrise mai sus, poți începe să alergi pentru a-ți crește condiția fizică. Vei avea nevoie atunci când vei ajunge pe pârtie. Nu trebuie neapărat să alergi zeci de kilometri din prima, ci să crești treptat distanța parcursă.

Acestea fiind spuse, îți dorim spor la antrenament și distracție plăcută pe pârtie!