✔Spinning-ul este o activitate aerobica ce se poate practica în grup sau singur, cu ajutorul unei biciclete statice special creată pentru acest tip de mișcare.
✔Obiectivul acestui tip de antrenament este să lucrezi fiecare mușchi al corpului, în acord cu ritmul antrenant al muzicii.

Te-ai hotărât să dai jos kilogramele acumulate de sărbători și ai fi curios să vezi ce are spinning-ul de oferit? Felicitări! Primul pas e foarte important. Însă pentru a nu avea parte de dezamăgiri sau situații nedorite, iată ce ar trebui să știi înainte de a te înscrie la o astfel de activitate.

1. Încearcă să ajungi mereu cu cel puțin 10 minute mai devreme

De ce este necesar să faci asta? În primul rând, pentru că nu este politicos să apari fix la începutul ședinței, căci îi poți întârzia pe cei care sunt pregătiți deja să înceapă mișcarea. Și în al doilea rând pentru că ai nevoie de puțin timp pentru a ajusta setările bicicletei astfel încât să te simți cât mai confortabil în timpul antrenamentului.


2. Află care sunt regulile și semnalele din timpul antrenamentului

Pentru că nu te vei putea opri la fiecare nelămurire (spinning-ul presupune pedalarea continua timp de 30-45 minute), este esențial să te informezi de înainte cu privire la regulile pe care trebuie să le respecți (de exemplu să nu vorbești cu persoana de lângă tine, deși este puțin probabil să o mai poți face din cauza oboselii), precum și cu privire la semnificația semnalelor date de instructor (de exemplu, care este semnalul care îți indică faptul că trebuie să te ridici din șa, să te apleci în față și așa mai departe).


3. Setează nivelul optim de rezistență

În timp ce unii practicanți de spinning tind să exagereze cu nivelul de rezistență setat, alții sunt mai indulgenți cu ei înșiși și tind să ”uite” că există un astfel de mecanism pe bicicletă. Trebuie să știi că niciunul dintre cele două tipuri de comportament nu sunt corecte, cheia pentru un antrenament de spinning reușit fiind un nivel optim de rezistență, setat în funcție de condiția ta fizică. Dacă nu știi exact la ce nivel al trebui să te oprești deocamdată, nu ezita să ceri ajutorul instructorului (deși cu siguranță acesta vă va vorbi și despre acest aspect).


4. Nu uita să respiri

Sau, mai exact, să respiri corect pe toată durata antrenamentului, chiar și atunci când simți că nu o mai poți face, din cauza oboselii și a umezelii din cameră. Cu toate acestea, este important să păstrezi ritmul constant în ceea ce privește respirația. În caz contrar, riști să nu poți termina antrenamentul sau chiar să ți se facă rău. În acest din urmă caz, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să te oprești din pedalat.


5. Poartă haine confortabile

Cel mai indicat este să porți echipament special creat pentru fitness (colant, bustiera si maieu) sau haine cat mai stranse pe corp (fără să te incomodeze, însă). Acest aspect este foarte important deoarece, dacă porți haine largi ori care nu îți permit să te miști în voie, riști să nu te simți confortabil în timpul antrenamentului sau chiar să te accidentezi (dacă îți agați pantalonii, de exemplu, în pedale).


6. Nu apuca prea strâns coarnele bicicletei

Cu siguranță, în timpul antrenamentului, vei fi tentat, din cauza efortului crescut, să te ”ții” cât mai bine de coarnele bicicletei. Acest obicei însă nu este unul de dorit din cauză că îți va afecta poziția corpului și felul în care implici mușchii în mișcare. Astfel, pentru a te bucura cu adevărat de beneficiile spinning-ului, nu încerca să îți să îți mai lași greutatea corpului pe mânerele bicicletei, ci susține-o cu mușchii trunchiului.


7. Nu uita să bei apă. Multă apă

În timpul unui antrenament de spinning trebuie să te aștepți că vei transpira abundent, mai ales dacă încăperea în care exersezi nu este bine ventilată. Pentru a suplini lichidele pierdute prin transpirație și a te rehidrata, trebuie să bei apă în mod constant. De asemenea, nu ar strica să ai cu tine și o băutură pentru sportivi, bogată în electroliți.

Acestea fiind spuse, spor la pedalat și nu uita să te distrezi!