✔Atunci când vorbesc despre fitness, majoritatea oamenilor se gândesc la sănătatea corpului și la un aspect fizic pe care alții îl vor invidia.
✔Activitatea fizică regulată are un rol esențial într-un stil de viață sănătos – exercițiile fizice au beneficii pentru mușchi și oase, dar au un impact important și asupra sănătății creierului.
✔Deși mai puțini oameni fac sport pentru a-și menține memoria și atenția într-o bună funcționare, pentru a dormi bine și a evita bolile degenerative ale creierului, acestea sunt câteva dintre beneficiile de care se vor bucura toți cei care au un stil de viață activ.

Dacă faci sport în mod regulat, cel mai probabil ai observat deja câteva dintre beneficiile acestui obicei: mai multă energie, o dispoziție mai bună, un număr mai mic afișat pe cântar, sau poate chiar ești mai performant/ă la muncă pentru că dormi mai bine. Să fii activ nu îți modifică doar corpul, ci și creierul.

Ce se întâmplă în corp și în creier în timpul exercițiilor fizice?

Pe măsură ce ritmul cardiac crește în timpul exercițiilor, fluxul de sânge către creier crește la rândul său, expunând creierul la mai mult oxigen și la o cantitate mai mare de nutrienți. Exercițiul fizic induce, de asemenea, eliberarea de proteine benefice în creier. Aceste proteine nutritive mențin neuronii sănătoși și promovează formarea de noi neuroni. Aceste procese se traduc, în viața de zi cu zi, prin:

1. Atenție mai bună

Capacitatea noastră de a ne concentra și de ne menține atenția asupra unui subiect pare că ar crește după o sesiune intensă de exerciții fizice. Totodată, creșterea nu ar fi atât de semnificativă după exerciții moderate, precum joggingul sau plimbarea pe bicicletă.

2. Mai multă putere de învățare

Exercițiile aerobe precum mersul pe jos, joggingul sau grădinăritul pot ajuta hipocampul creierului tău – partea care este legată de învățare și transformarea memoriei de scurtă durată în memorie de lungă durată – să crească. De asemenea, mișcarea regulată ar contribui la încetinirea micșorării hipocampului, micșorare ce poate duce la pierderea memoriei pe măsură ce îmbătrânim.

3. Mai multă „flexibilitate” a creierului

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului tău de a se adapta atunci când înveți și experimentezi lucruri noi. Creierele persoanelor mai tinere sunt în general mai abile decât ale persoanelor mai în vârstă în acest sens, însă nu ar trebui să fim descurajați de acest fapt. Neuroplasticitatea ar fi stimulată de antrenamentele cu greutăți și de cele aerobe precum spinning, înot, sau de alergatul pe banda de alergat.

4. Evitarea demenței

Oamenii sedentari ar avea un risc mai ridicat de a dezvolta boala Alzheimer și alte forme de demență. Cei care fac sport în mod regulat pot scădea acest risc deoarece exercițiile fizice ajută la prevenirea altor afecțiuni conectate cu boala Alzheimer, precum tensiunea arterială crescută, diabetul și chiar depresia.

Însă exercițiile fizice au și efecte vizibile: mai multă materie cerebrală albă și gri și mai puține țesuturi bolnave sau anormale, toate semne ale unei bune sănătăți a creierului.

5. Inteligență sporită

Cercetările sugerează că exercițiile fizice îmbunătățesc capacitatea creierului de a organiza și interpreta informațiile și de a acționa într-un mod care are sens.

6. Somn mai odihnitor

Efectele exacte ale mișcării asupra somnului nu sunt cunoscute în totalitate, dar se cunoaște faptul că oamenii care fac mai mult exercițiu fizic experimentează mai des genul de somn profund care ajută la revitalizarea creierului și corpului.

Acum că știi aceste informații, probabil te întrebi de câtă activitate fizică ai nevoie pentru a avea beneficiile de mai sus. Potrivit experților, pentru a-ți menține creierul sănătos este nevoie de 30-45 de minute de exerciții fizice moderate pe zi. Fie că alegi dansul, mersul pe jos, ciclismul, înotul, vâslitul și alte sporturi, sau te rezumi la activități domestice mai viguroase precum grădinăritul sau curățenia generală, încearcă să faci mișcare în fiecare zi.