✔Exercițiile cardio și ridicarea de greutăți ne ajută să îndeplinim obiective diferite de fitness, însă și ordinea în care facem aceste exerciții contează în unele cazuri.
✔Pentru a scăpa de kilograme nedorite, este recomandat să alegi cardio la începutul antrenamentului, iar pentru tonifiere și dezvoltarea forței fizice este mai bine să începi cu ridicarea de greutăți.

Fie că faci sport la sala de fitness, fie acasă, poate te-ai întrebat ce alegi mai întâi: ganterele sau banda de alergare? Contează dacă îți începi antrenamentul cu cardio sau, mai degrabă, cu ridicarea de greutăți? Specialiștii în fitness spun că da, mai ales dacă te concentrezi pe obținerea unui anumit tip de rezultate. Iată, mai jos, cu ce tip de exerciții ar trebui să începi un antrenament fitness, în funcție de obiectivele tale:

1. Dezvoltarea forței fizice și masei musculare

Dacă acesta este obiectivul tău, este recomandat să începi sesiunea de sport cu ridicarea de greutăți. Motivul este unul destul de simplu: exercițiile cardio sunt consumatoare de energie, deci nu vei avea prea multă energie rămasă pentru ridicarea de greutăți. Dacă te simți obosit, nu vei putea să ridici greutăți suficient de mari, sau să faci suficiente repetări ale unui exercițiu astfel încât să îți dezvolți forța fizică și musculatura.

2. Scăderea în greutate

În acest caz, părerile specialiștilor sunt împărțite. Unii dintre aceștia susțin că se aplică același principiu ca la punctul 1 – antrenamentul ar trebui început cu ridicarea de greutăți, când ai energie suficientă pentru a lucra cu greutăți mari. Pe de altă parte, exercițiile cardio ard mai multe calorii per total, așadar pare logic să te concentrezi pe acest tip de exerciții. Însă e necesar să iei în considerare și ce anume îți face plăcere – dacă nu te împaci cu cardio, o să te simți demotivat dacă faci numai acest tip de exerciții.

Pentru a-ți reduce greutatea corporală, este necesar să incluzi în antrenamentul tău atât exerciții cardio, cât și ridicarea de greutăți. Arderea depozitelor de țesut adipos va fi mai intensă în timpul exercițiilor cardio dacă incluzi și greutăți în antrenament. În schimb, o masă musculară crescută te va ajuta să arzi mai multe calorii în perioadele de repaus.

3. Tonifiere

Mulți oameni evită antrenamentele cu greutăți pentru că nu vor să aibă un aspect fizic musculos, ci mai degrabă tonifiat. Însă ridicarea de greutăți nu înseamnă că vei obține, în mod automat, mușchi imenși, deoarece creșterea masei musculare este un proces lent și complex care implică atât exerciții specifice cât și un anume tip de dietă.

Tonifierea o vei obține cu ușurință dacă petreci 15-20 minute la începutul antrenamentului lucrându-ți pieptul, brațele și picioarele folosind greutăți. Apoi poți trece la alergat sau la exercițiile cardio preferate.

4. Îmbunătățirea condiției fizice

Dacă tot ce îți dorești este să fii într-o formă fizică mai bună, poți fi mai flexibil cu antrenamentele. Cu alte cuvinte, poți să începi un antrenament fie cu ridicarea de greutăți, fie cu exercițiile cardio. Depinde de preferințele tale - dacă ești genul care vrea sa treacă rapid peste exercițiile mai plictisitoare, începe cu ele. Dacă este mai important pentru tine să te încarci cu energie pozitivă, începe cu exercițiile preferate, și lasă exercițiile care nu îți plac la finalul antrenamentului.

În principiu, cel mai important lucru este ca antrenamentele tale să includă cât mai multe exerciții care îți fac plăcere – astfel, îți crești șansele să faci sport în mod regulat.