✔Varietatea este esențială pentru mulți oameni, iar acest principiu se aplică și antrenamentelor fitness.
✔Totodată, prea multă varietate îți poate diminua sau chiar distruge succesul în fitness.
✔Pentru a-ți menține motivația dar a-ți și atinge obiectivele, este recomandat să îți modifici antrenamentele la câteva săptămâni.

Fie că îți variezi antrenamentele pentru că pare o idee bună, pentru că te plictisești sau pentru că așa ți-a fost recomandat, este bine să știi că modificarea prea frecventă a antrenamentelor poate fi ceea ce te împiedică să-ți atingi obiectivele.

Citește în continuare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cât timp ar trebui să menții aceeași rutină de antrenament, cât de des ar trebui să schimbi seturile, repetările și greutățile, și cât de des poți adăuga varietate fără ca schimbarea să îți afecteze progresul.

Să repeți aceleași exerciții îți aduce rezultatele dorite

Ca în multe alte cazuri, și în fitness repetiția este mama învățăturii. Cu alte cuvinte, cu cât vei face un exercițiu mai des, cu atât îl vei face mai ușor. Pentru a suporta mai ușor ideea de a face aceleași exerciții în aproape fiecare zi, gândește-te la exercițiile tale ca la un obiectiv, nu ca la o sarcină de îndeplinit. Obiectivul tău este să devii cât de bun/ă posibil la a efectua acele exerciții. Nu te poți aștepta ca acest lucru să se întâmple peste noapte, nu-i așa?

Singurele lucruri pe care trebuie să le schimbi sunt elemente precum viteza, durata exercițiilor, sau greutatea cu care lucrezi. Organismul tău se va adapta și va deveni mai performant, datorită principiului de supraîncărcare progresivă.

Modificările frecvente ale antrenamentelor te stimulează mai mult mental, nu și fizic

Dacă a fi sănătos este obiectivul tău, poți face orice exerciții, în aproape orice combinație, oricând dorești. Dacă ai obiective mai specifice, însă, precum dezvoltarea masei musculare sau a forței, nu te aștepta la rezultate vizibile. Atunci când variezi prea mult exercițiile, mușchii tăi nu pot învăța foarte bine anumite abilități și nici nu vei putea aplica principiul supraîncărcării progresive.

Trebuie să te bazezi pe un set de exerciții pe care nu le schimbi

Este foarte util ca antrenamentele tale să includă, pe termen nelimitat, un set format din aceleași exerciții. În funcție de obiectivele tale de fitness, alege acele exerciții despre care știi că vor avea cel mai mare impact asupra succesului tău. Spre exemplu, dacă dezvoltarea forței fizice este ceea ce urmărești, bazează-te pe genuflexiuni și deadlift-uri, incluzându-le de fiecare dată în antrenamentele tale.

Pentru a-ți urmări progresul, notează-ți sau înregistrează într-o aplicație fitness detalii despre numărul de seturi, repetări, greutățile utilizate, durata antrenamentelor și așa mai departe. Pe termen lung, urmărește modificarea acestor elemente pentru a oferi mereu o provocare în plus corpului tău.

Când este recomandat să îți modifici antrenamentele

Chiar dacă modificările frecvente ale antrenamentului mai mult dăunează obiectivelor tale decât te ajută să le îndeplinești, cu siguranță ar fi foarte plictisitor dacă ai face același antrenament pentru mult timp. Este important să menții un program constant suficient de mult timp încât să progresezi, dar varietatea îți va susține motivația și implicarea.

Pentru majoritatea oamenilor este sănătos atât din punct de vedere fizic cât și mental să își modifice antrenamentele la fiecare patru până la șase săptămâni. De ce? Atunci când vine vorba de exerciții noi – sau dacă ești începător într-ale fitness-ului – va dura aproximativ două săptămâni până corpul tău va învăța mișcările corecte, apoi încă trei săptămâni pentru a crea modificări în anatomia ta ca rezultat al efectuării acestor mișcări.

Bineînțeles, între timp poți efectua modificări mai subtile, precum efectuarea unor genuflexiuni-pistol în locul genuflexiunilor clasice, o dată pe săptămână, dacă te antrenezi de trei ori pe săptămână.

În general, un principiu ușor de ținut minte este următorul: dacă un exercițiu este mai dificil de învățat, execută-l regulat pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Pentru cele mai bune rezultate, învață, mai întâi, forma corectă a exercițiilor, apoi ia în considerare modificări de diferite tipuri.