✔Un program regulat de exerciții fizice necesită un plan bine structurat.
✔Pe lângă alegerea exercițiilor, începătorii în fitness vor fi preocupați să afle care este durata optimă a unui antrenament pentru a-și atinge obiectivele.
✔Multe persoane fără experiență în fitness doresc să crească durata unui antrenament cât mai mult, însă aceasta nu este o cale eficientă de a vedea rapid rezultate.

Odată ce ai luat decizia de a merge la sala de fitness în mod regulat, cel mai probabil te vei întreba cât timp ar trebui să dureze o sesiune de exerciții. Timpul petrecut la sala de fitness va depinde de timpul tău liber și de obiectivele pe care încerci să le atingi.

Pentru majoritatea oamenilor, intre 30 si 60 de minute de sport pe zi, de 3 până la 5 ori pe săptamână, au efecte pozitive asupra sănătății. Însă, în primul rând, alegerea exercițiilor și stabilirea obiectivelor sunt cele mai importante aspecte atunci cand hotărăști să îți transformi stilul de viață prin sport.

Cum să îți organizezi un program de fitness

În primul rând, este necesar să fim realiști vizavi de condiția noastră fizică atunci cand începem sa facem sport regulat. O persoană în mare parte sedentară va resimți efortul fizic dacă merge câteva minute, rapid, pe o bandă de alergat, în timp ce o persoana activă în general va atinge, cel mai probabil, 80% din pulsul maxim numai dacă aleargă.

Dacă ești sedentar, te vei acomoda mai ușor dacă antrenamentul tău include exerciții cardio de intensitate scăzută combinate cu ridicări de greutăți sau exerciții cu propria greutate corporală. Dacă ești rezistent la efort fizic poți face exerciții cardio de intensitate medie și ridicată, și să lucrezi cu greutăți mai mari.

Dacă lucrezi cu un instructor fitness, o ședință va dura, în mod obișnuit, între 45 de minute și o oră. Ședința ar trebui să includă încălzirea, exerciții cu greutăți, exerciții cardio, și stretching sau alte tehnici de recuperare.

Cât timp să petreci la sală în funcție de obiectivele tale

Dacă scopul tău este să îți dezvolți forța fizică și musculatura folosind greutăți, mulți specialiști recomandă o sesiune de fitness cu durata între 60 și 75 de minute, de două până la patru ori pe săptămână. Exercițiile cardio nu trebuie uitate – celor care lucrează frecvent cu greutăți le este recomandat să aibă și un program de exerciții cardio pe care să îl practice de 2-3 ori pe săptămână, în sesiuni de 30-40 de minute.

Pierderea în greutate poate fi obținută, în mod tipic, în sesiuni ce durează între 45 și 60 de minute, de 3 până la 5 ori pe săptămână. O combinație eficientă de exerciții în acest sens constă în exerciții cu greutăți și/sau greutatea corporală și antrenamente în intervale.

Poți petrece prea mult timp la sala de fitness?

Deși poți simți că ai nevoie să petreci ore întregi la sala de fitness, durata ideală a unui antrenament este de 40 – 75 minute. Depășind această durată îți vei stresa organismul inutil. Prea mult efort fizic poate conduce la dureri, lipsă de energie, sau accidentări. Acestea pot conduce, în schimb, la demotivare și stagnare.

Vei vedea rezultatele dorite dacă rămâi consecvent și crești, gradual, dificultatea antrenamentelor, astfel încât să poți progresa. Însă nu uita de odihnă și de relaxarea activă (mers pe jos sau cu bicicleta, înot, sau orice activitate fizică ușoară). Să ai grijă de corpul tău înseamnă și să îi acorzi suficient timp să se recupereze după efortul fizic susținut de la sala de fitness.