✔Casca ar trebui să fie un accesoriu nelipsit atunci când mergi cu bicicleta, cu rolele, cu skateboard-ul sau atunci când practici sporturi de iarnă.
✔Casca ar trebui să fie alta pentru fiecare tip de sport practicat.
✔Astfel, ar trebui să ai cască de ciclism, de snowboard, de skateboard, etc., în funcție de sportul pe care îl practici.
✔La rândul ei, casca pentru ciclism vine în forme variate, în funcție de stilul de ciclism practicat.

Deși nu este obligatorie (din punct de vedere legal) în toate sporturile, dacă ții la sănătatea și integritatea ta corporală, atunci vei purta cască de fiecare dată când pleci cu bicicleta pe un traseu mai lung, când te dai cu skateboard-ul într-un skatepark, când mergi cu ATV-ul sau când practici sporturi de iarnă.

Casca îți va proteja zona capului în cazul unei căzături și îți poate salva viața, căci cele mai multe decese în rândul practicanților activităților mai sus menționate se înregistrează în urma unei lovituri la cap.

Așadar, pentru a evita deznodămintele nefericite, ar trebui să iei în calcul achiziționarea unei căști potrivite pentru fiecare dintre sporturile pe care le practici.

În ceea ce privește ciclismul, și aici ai de ales din mai multe tipuri de căști, în funcție de stilul preferat.

Astfel, poți opta pentru:
1. Casca pentru ciclismul de șosea - are formă aerodinamică prelungită și îi lipsesc găurile de ventilare.
2. Casca pentru plimbări recreaționale - este potrivită pentru plimbările prin oraș sau parc, dar și pentru mersul pe role ori skateboard.
3. Casca pentru mountain biking - este echipată cu cozoroc și cu un sistem special de fixare, pentru a nu se mișca în timpul parcurgerii traseelor accidentate.
4. Casca pentru downhill - seamănă cu cele pentru motociclete, are o greutate mică și este confecționată în general din fibră de carbon și sticlă.
5. Casca pentru competițiile de BMX - asigură protecție ridicată și bărbiei, este ușoară și are un cozoroc pătrat în partea frontală.

Cum alegi mărimea potrivită?

Având în vedere că o cască trebuie să stea corect fixată pe cap, aceasta trebuie să aibă dimensiunile potrivite, în funcție de diametrul capului tău. Pentru o măsurătoare corectă, așează centimetrul cu 1,5 cm mai sus de urechi, căci aici capul are dimensiunile cele mai mari.

Acestea fiind spuse, după ce ai făcut achiziția, nu uita să porți casca de fiecare dată când pleci la drum cu bicicleta. Pentru ca aceasta să dea randamentul scontat, ai grijă să o așezi în mod corect. Casca nu trebuie să se miște stânga-dreapta, nu trebuie să fie montată prea pe spate ori prea în față și nici să aibă curelele foarte largi. Casca trebuie să stea fixă pe cap, dar fără să te strângă.

Materialele folosite la confecționarea căștilor

Pe piață vei găsi o gamă variată de modele și stiluri de căști, la prețuri destul de diferite. Acest lucru se datorează materialelor din care sunt confecționate. Astfel, poți cumpăra o cască confecționată în întregime din plastic sau una din materiale de înaltă calitate, care oferă o mai bună protecție. De exemplu, așa cum spuneam și mai sus, căștile pentru downhill sunt confecționate în general din fibră de carbon.

Așadar, dacă vrei să îți cumperi o cască de calitate, capabilă să te protejeze cu adevărat, ar trebui să te orientezi către cele un pic mai scumpe, confecționate din materiale moderne, durabile și rezistente.