✔Bicicletele recumbent (sau orizontale) sunt acele modele în care stai așezat ca într-un scaun și pedalezi oarecum din poziție orizontală, nu verticală ca în cazul bicicletelor obișnuite.
✔Acest design de bicicletă a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, dar abia în ultimii ani a început să câștige mai multă popularitate.
✔Principalele tipuri de bicicletă recumbent sunt: cele de șosea, obișnuite, cele in tandem și cele staționare.
✔Principalul aspect de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o bicicletă recumbent de șosea este lungimea cadrului. Astfel, ai de ales între biciclete cu cadrul lung (LWB), cu cadrul scurt (SWB) și cu cadrul compact (CLWB).

O bicicletă orizontală sau recumbent prezintă niște schimbări majore față de modelul standard. Astfel, chiar dacă ai în continuare două roți, ghidon, viteze, pedale și mânere, poziția în timpul pedalatului este una cu totul diferită.

Astfel, bicicletele recumbent sunt acele modele în care stai așezat ca într-un scaun și pedalezi oarecum din poziție orizontală, nu verticală ca în cazul bicicletelor obișnuite. Acest tip de bicicletă îți permite să ai o poziție mai relaxată în timpul pedalării și, drept urmare, nu vei supune articulațiile la același efort ca în timpul pedalării obișnuite, deoarece acestea nu îți susțin și greutatea corpului.

Față de un design convențional, partea principală a cadrului este reprezentată de un tub solid, cu un scaun întreg, mai degrabă un mini-fotoliu, dacă putem spune așa, care este poziționat spre partea din spate a tubului, oferind o poziție culcată. Ca rezultat, trebuie să îți întinzi picioarele spre înainte pentru a putea pedala, dincolo de nivelul ghidonului. Pedalele și angrenajul sunt fixate deasupra roții din față, iar roțile, cauciucurile și deraiorul sunt, în mare parte, identice cu cele întâlnite pe modelele standard.

Bicicletele recumbent folosesc exact aceleași idei generale ale unei biciclete obișnuite, dar cu diferența evidentă a design-ului, spre deosebire de cel standard, în care biciclistul trebuie să stea în poziția aplecat spre înainte sau drept în șa. Chiar dacă ți se pare că poziția nu este una tocmai naturală (obișnuit cu stilul clasic de pedalat), odată ce te-ai urcat pe o bicicletă recumbent vei înțelege de ce sunt tot mai popualare, atât atunci când vine vorba de plimbare, cat și de facut exerciții.

Astfel, felul in care sunt construite permite utilizatorului să stea într-o poziție exrem de confortabilă și ergonomică, putând fi astfel folosite și de persoane care suferă de probleme fizice, de spate, de hernii de disc sau probleme cu articulațiile. În plus, sunt mult mai aerodinamice față de ce ai putea crede atunci când le vezi pentru prima dată, iar deplasarea cu ele are loc foarte simplu, efortul depus fiind minim.

Principalul dezavantaj al acestor biciclete este că nu te pot purta pe distanțe lungi, ci mai degrabă în plimbări de agrement și relaxare. Un alt dezavantaj demn de menționat este prețul. Aceste biciclete sunt destul de scumpe, mai ales dacă iei în calcul faptul că nu poți merge oriunde cu ele. De asemenea, ar fi bine să iei în calcul și dimensiunile mai mari ale acestui model, înainte de a face o achiziție.

Aspecte de care să ții cont atunci când vrei să cumperi o bicicletă recumbent

1. Capacitatea de pedalare

În funcție de nivelul la care te afli în ceea ce privește rezistența fizică la pedalare, dar și de posibilele probleme de sănătate pe care le-ai puea avea (dureri de spate, de articulații), poți alege un model sau altul de recumbent.

De exemplu, dacă ești începător și ai o mobilitate redusă, cel mai indicat ar fi să optezi pentru un model care are coarnele montate mai jos de nivelul scaunului, pentru a pune mai puțină presiune pe mușchii spatelui și gâtului în timpul pedalării.

2. Nevoile de transport

În funcție de felul în care vei utiliza bicicleta recumbent achiziționată, poți opta pentru unul dintre următoarele modele:
- Long wheelbase (LWB) - ideale pentru viteze mici și parcurgerea unor distanțe mari;
- Short wheelbase (SWB) - potrivite mai degrabă pentru navetiști și diverse plimbări prin oraș;
- Compact long wheelbase (CLWB) - ideale pentru începători; sunt mai stabile, au un scaun mai înalt și sunt mai ușor de reperat în trafic.

3. Bugetul

Ca și în cazul altor tipuri de biciclete și în acesta bugetul are un cuvânt important de spus. Astfel, dacă vrei o bicicletă orizontală cât mai ușoară ori special concepută pentru tine, fii pregătit să scoți mai mulți bani din portofel. De asemenea, este bine să iei în calcul și faptul că o bicicletă recumbent nu te va putea purta pe trasee montane, deci dacă ești fan mtb, va trebui să investești și într-o astfel de bicicletă.


Bicicletele stationare recumbent

Modelul orizontal de bicicletă staționară oferă o experiență foarte confortabilă în timpul antrenamentului, indiferent de înălțimea utilizatorului. Scaunul este în general ajustabil. Un argument contra, însă, poate fi acela că antrenamentul nu este la fel de intens ca în cazul modelului vertical.

Avantajele bicicletei staționare orizontale:

- așa cum am precizat, bicicletele staționare au impact mai redus asupra zonei lombare, datorită felului în care te așezi pe scaun. În timp ce o bicicletă verticală te obligă să te apleci pe ghidon, o bicicletă orizontală încurajează o postura mai bună a coloanei;
- bicicletele orizontale (recumbent) protejează articulațiile. Zona lombară este sprijinită de scaunul mai lat, pe când genunchii și gleznele sunt protejate de impactul unor accidentări posibile;
- faptul că scaunul este mai lat face ca bicicleta staționară orizontală să fie mai confortabilă;
- bicicletele orizontale sunt mai sigure pentru că nu te poți ridica pe pedale și mișcarea pare mai naturală;
- o bicicletă staționară orizontală este o opțiune bună pentru majoritatea persoanelor cu probleme neurologice, fiind potrivită pentru oricine, indiferent de nivelul abilităților;
- dacă ai probleme în zona cervicală, în spatele gâtului, este posibil să te simți mult mai confortabil pe acest tip de bicicletă staționară;
- datorită impactului scăzut, bicicletele orizontale reduc riscul durerilor și dezvoltă forța. Dacă spatele și bazinul îți sunt afectate de artrită reumatoidă, o bicicletă orizontală ar putea fi mai ușor de folosit datorită poziției în care îți poți așeza greutatea pe întrega porțiune a spatelui și fesierilor;
- mușchii fesieri sunt lucrați mai eficient din poziția întinsă pe care o oferă bicicletă orizontală;
- oboseală se instaurează mai greu;
- ai parte de o stabilitate mai mare datorită centrului de gravitație poziționat mai jos;

Indiferent că alegi o bicicletă staționară orizontală sau una verticală, acasă sau la sală, ai grijă ca toate părțile mobile ale bicicletei să fie poziționate corect și asigura-te că te poți urca și poți coborî în siguranță de pe bicicletă.

De asemenea, ai grijă să îți poziționezi ghidonul și scaunul în conformitate cu nevoile corpului tău. Poziționarea perfectă pe bicicletă este extrem de importantă pentru prevenția accidentărilor și pentru obținerea unui antrenament eficient. Ține minte că durerea în partea de față a genunchiului înseamnă că îți îndoi prea mult genunchiul și durerea din spatele acestuia inseamnă că îl indoi suficient.


Bicicletele recumbent în tandem

Dacă vrei să te bucuri de o plimbare relaxantă alături de partenerul de viață, de copii sau de prieteni, bicicletele recumbent în tandem reprezintă cea mai bună alegere.

Dar, iată și alte câteva motive pentru care ar trebui să te orientezi către o astfel de bicicletă, dacă ești pasionat de ciclism și plimbări în natură, deopotrivă.

1. Faci economie

Având la dispoziție un astfel de mijloc de transport nu vei mai fi nevoit să luați mașina (tu și partenerul, de exemplu) atunci când mergeți într-o plimbare scurtă până în parc, la magazin sau în vizită la prieteni. Veți face astfel economie de combustibil și cu banii strânși puteți să vă faceți lunar o mică plăcere.

2. Protejezi mediul

Din același motiv de mai sus, pentru că nu vei mai scoate de zece ori pe zi mașina din parcare, vei reduce emisiile poluante eliberate în atmosferă, aducându-ți astfel aportul la protejarea mediului înconjurător. În acest caz, poate nu îți vei primi răsplata pe moment, dar copiii și nepoții tăi cu siguranță îți vor mulțumi cândva, în viitor.

3. Socializezi

Ia-ți prietenul cel mai bun sau pe oricine drag ție și bucurați-vă de o plimbare relaxantă în parc. Spre deosebire de plimbarea pe o bicicletă obișnuită, când nu prea poți conversa cu cel care te însoțește, fie pentru că a rămas în urmă, fie că aglomerația vă desparte, acum poți discuta pe îndelete vrute și nevrute. Nu uita însă să mai arunci și un ochi la drum din când în când.

4. Te menții în formă

Pentru că îți inspiră mai multă relaxare și lejeritate în pedalat, va fi mult mai probabil să ieși la plimbare pe o astfel de bicicletă decât pe una obișnuită. Astfel, vei face automat mai multă mișcare și îți vei îmbunătăți considerabil forma fizică.

5. Te distrezi

Ai văzut vreodată două persoane mergând pe o bicicletă în tandem? Atunci probabil ai observat cât de bine se simțeau și câtă veselie emanau. Asta pentru că ești aproape de partenerul de plimbare și te poți bucura nestingherit de cele mai bune glume.

Iată, deci, doar câteva dintre cele mai importante motive pentru a opta pentru o bicicletă recumbent în tandem. În afară de acestea însă, cu siguranță vei mai găsi și altele pe măsură ce vei începe să o folosești.


Sfaturi despre alegerea unei biciclete recumbent utilizate

Dacă ești în căutarea unei biciclete recumbent, însă nu îți permiți una nouă, poți opta fără probleme și pentru o bicicletă utilizată. Pentru a face cea mai bună alegere, iată ce anume să ai în vedere:

Unde găsești o bicicletă sh bună?

Cea mai bună idee este să cauți online. Vei găsi o multitudine de anunțuri din care poți alege, după o verificare atentă. Ai în vedere faptul că oricând te poți înșela, poți cumpăra o bicicletă furată, etc. Fii prudent și analizează bine toate informațiile înainte de a lua o decizie și de a face plata.

O altă variantă, mai convenabilă, ar fi magazinele specializate. Chiar dacă sunt mai rare cele care vând și biciclete uzate, poate ai șansa ca în orașul tău să găsești așa ceva. Avantajul în acest caz este că poți alege în cunoștință de cauză, poți proba bicicleta și poți verifica multe alte aspecte care țin de funcționalitatea acesteia.

Măsuri de siguranță

Întotdeauna, după ce ai cumpărat o bicicletă second hand, verifică, personal sau la un service specializat, dacă acesta poate fi folosită în deplină siguranță, nu îi lipsesc piese importante ori dacă nu are defecțiuni majore.

În plus, dacă nu are semne reflectorizante sau lumini în față și în spate, ia în calcul să le montezi imediat, mai ales dacă ai obiceiul să mergi cu bicicleta și pe timpul nopții.

Reparații

Dacă ai găsit o ofertă bună, dar mai trebuie să faci ceva îmbunătățiri pentru ca bicicleta să arate ca nouă, iată ce ar trebui să faci:
1. Lubrifiază lanțul și asigură-te că funcționează corect. Alege întotdeauna un lubrifiant de la magazinele specializate. Dacă nu ai această posibilitate, un ulei mineral sau de bebeluși funcționează destul de bine.
2. Verfică frânele. Dacă acestea sunt prea uzate, schimbă-le. Este în joc siguranța ta.
3. Schimbă anvelopele uzate. Dacă anvelopele au semne clare de uzură, atunci trebuie să iei în calcul schimbarea acestora, căci asta poate afecta performanța bicicletei. Ai în vedere posibilitatea schimbării anvelopelor atunci când cumperi o bicicletă second hand, astfel încât să oferi prețul corect, nu umflat.


Curățarea corespunzătoare a bicicletei recumbent (și numai)

Curățarea bicicletei poate părea o sarcină lipsită de importanță sau ceva extrem de ușor de făcut, mai ales dacă ai obiceiul să îți lași bicicleta pe unde apuci, pe afară. Dar dacă obișnuiești să ai grijă de aceasta, atunci știi că o curățare periodică și eficientă îi poate prelungi semnificativ durata de viață. Așadar, iată de unde ar trebui să începi:

1. Pregătește sculele

Spălarea și curățarea bicicletei poate fi un proces de lungă durată și dezordonat, deopotrivă, așa că nu strică să ai la îndemână instrumentele necesare înainte de a te apuca de treabă. Pe majoritatea le poți găsi la orice magazin specializat, dar nu neapărat.

Iată de ce ai nevoie:
- Perie pentru curățat bicicleta
- Perie pentru lanțul de bicicletă
- Un bol metalic
- Detergent sau o altă substanță degresantă
- Lubrifiant pentru lanț
- Două găleți
- Bureți și cârpe care nu lasă scame
- Săpun
- Furtun cu apă
- Stand de reparații (pentru împătimiți).

2. Curățarea

În primul rând, începe cu îndepărtarea murdăriei persistente, cum ar fi noroiul, de pe părțile importante ale bicicletei.

Lanțul

Curăță cu grijă lanțul folosind peria de care am amintit mai sus. Face minuni și mai reduce din corvoada acestei acțiuni de care toată lumea fuge. Cel mai indicat ar fi să scoți lanțul, să îl pui într-un bol cu substanță degresantă (după ce l-ai curățat de murdărie). Lasă-l câteva minute, apoi mai curăță-l odată cu peria.

Dacă a ieșit curat, șterge-l cu o cârpă uscată și lasă-l să se mai usuce la aer. Dacă nu a ieșit toată murdăria, repetă procesul cu introducerea în degresant. Dacă e nevoie, mai pune-l și în puțină apă cu săpun. Combinația de săpun și substanță degresantă face minuni.

Roțile și cadrul

Dacă ai terminat cu lanțul, curățarea bicicletei poate fi o activitate chiar relaxantă. În ceea ce privește roțile și cadrul, dacă acestea sunt foarte murdare și uleioase, le poți curăța cu peria moale înmuiată în solvent. Dacă murdăria se reduce doar la puțin praf, poți folosi doar buretele cu săpun.

Pinioane, pedale

Părțile mai delicate ale bicicletei trebuie să aibă parte de asemenea de o atenție mai sporită. Curăță-le bine cu peria moale, având grijă ca degresantul să nu ajungă la rulmenți sau la butuc. Dacă bicicleta nu e prea murdară, poți folosi doar o cârpă moale, ușor umedă, pentru a șterge aceste părți.

3. Clătirea

După ce ai terminat cu etapele de mai sus, ia furtunul cu apă (sau doar o găleată, dacă nu ai la dispoziție un furtun) și clătește bine bicicleta. Las-o să se usuce bine și apoi aplică lubrifiant pe lanț, pinioane, pivoți și cabluri. Acum bicicleta ta nu doar va arăta foarte bine, dar va și funcționa ireproșabil.

Acestea fiind spuse, iată că bicicletele recumbent reprezintă o variantă bună la bicicletele obișnuite, atât pentru cei care suferă de anumite afecțiuni ale coloanei și articulațiilor, cât și pentru cei care vor doar să se bucure pe îndelete de o plimbare relaxantă în natură.