✔Calatoria cu bicicleta se poate transforma într-un calvar dacă aceasta nu ti se potriveste perfect.
✔Dacă bicicleta este prea mică, vei arăta caraghios pe ea și îți va fi aproape imposibil să te simți confortabil în timp ce pedalezi.
✔Dacă bicicleta este prea mare, îți va fi greu să o manevrezi și să o stăpânești.

Nu este nimic mai rău în ciclism decât să mergi pe o bicicletă ale cărei dimensiuni nu ți se potrivesc. Dacă bicicleta este mai mică decât trebuie vei arăta caraghios pe ea, dacă aceasta e prea mare îți va fi destul de greu să o manevrezi.

Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a fi cu un pas mai aproape de alegerea bicicletei portivite este să îți afli dimensiunile: înălțimea, lungimea piciorului măsurată pe interiorul coapsei și, eventual, greutatea.

Iată cum să procedezi:

1. Află-ți dimensiunile

Pentru a fi sigur că bicicleta pe care vrei să o cumperi este potrivită pentru înălțimea ta, trebuie în primul rând să stabilești care este lungimea picioarelor tale, măsurate pe interior. Iată cum poți să te măsori corect:

a) Descalță-te în picioarele goale și stai cu spatele drept, lipit de un perete. Depărtează picioarele la o distanță de aproximativ 15 cm și așează o carte sau o bucată de lemn între picioare, ca și cum ai simula șederea pe șaua bicicletei;

b) Cu un centimentru, măsoară distanța de la podea și până exact deasupra cărții sau a bucății de lemn; fă un semn pe perete pentru a-ți fi mai ușor să măsori.

In ceea ce privește aflarea înălțimii și greutății, nu ai nevoie de alte indicații speciale. Folosește un metru și un cântar și află ce te interesează.


2. Află mărimea ideală a cadrului

Mărimea unei biciclete se stabilește, de obicei, după dimensiunile cadrului.

Mai departe, mărimea cadrului se calculează în funcție de lungimea țevii care se prelungește în partea superioară cu șaua (seat tube), astfel: center-to-top (măsoară distanța de la mijlocul butucului pedalier și până în punctul în care se unesc țevile care vin de la butucul roții spate până spre șa) și center-to-center (măsoară distanța de la mijlocul butucului pedalier și până la mijlocul ghidonului).

În cazul măsurătorii center-to-top, dacă lungimea interioară a piciorului tău este 85 cm, înmulțește cu 0.67 și vei obține mărimea cadrului tău, astfel: 0.67x85=56,95, adică un cadru de 57 cm. Dacă, însă, cadrul este măsurat center-to-center, înmulțește lungimea interioară a piciorului tău cu 0,65, astfel: 0,65x85=55,25, de unde rezultă că ai nevoie de un cadru de 55 de cm.

În ceea ce privește bicicleta potrivită pentru munte (mountain bike), se recomandă un cadru mai mic cu 10-12 cm decât în cazul unei biciclete de șosea. De exemplu, dacă bicicleta ta de oraș are un cadru de 55 cm (conform măsurătorii center-to-top), pentru un mountain bike ar trebui să alegi un cadru de 43-45 cm.


3. Află înălțimea ideală a șeii

După ce ai aflat ce cadru de bicicletă ți se potrivește, poți afla și înălțimea la care ar trebui să fie reglată șaua, înmulțind lungimea interioară a picioarelor cu 0.883, astfel: 85 x 0.883 = 75 cm.

Măsoară această distanță de la mijlocul axului pedalier până în cel mai jos punct al șeii. Astfel vei permite extensia completă a piciorului atunci când pedala atinge poziția cea mai joasă.

Pentru că aceste măsurători sunt orientative, nu uita să testezi bicicleta înainte de o cumpăra.