✔Benzile elastice sunt un accesoriu de fitness cu un design aparent simplu, însă materialul din care sunt confecționate, grosimea lor, dar și culoarea sunt detalii ce fac diferența atunci când vrem să alegem benzile elastice potrivite nivelului nostru de fitness.
✔Utilizarea benzilor elastice într-o rutină fitness aduce cu sine multiple beneficii și avantaje pentru orice pasionat de mișcare, aflat la orice nivel de fitness.
✔Ca orice alt accesoriu fitness, și benzile elastice trebuie inspectate periodic pentru deteriorări, curățate și depozitate corespunzător, dar și utilizate cu precauție pentru a evita accidentările.

Benzile elastice, cunoscute și sub denumirea de benzi de rezistență, sunt printre cele mai ieftine, ușor de utilizat, practice, dar și subestimate accesorii pentru fitness.

Unul dintre motivele pentru care benzile elastice sunt, adesea, ignorate, este aparenta lor simplitate, ce oferă impresia că nu ar fi atât de utile pe cât sunt de fapt. Pentru cei care au încercat acest accesoriu fitness, în schimb, lucrurile nu mai par atât de simple.

Ce sunt benzile elastice?

Benzile elastice pot fi utilizate în multiple moduri, mai ales pentru a modifica dificultatea sau forma unui exercițiu, pentru exerciții de forță sau cardio, sau pentru dezvoltarea musculaturii părții superioare și inferioare a corpului.

Însă benzile elastice sunt disponibile pe piață într-o varietate de materiale, grosimi, și culori, ceea ce poate provoca o oarecare confuzie. Așadar, ce sunt benzile elastice și ce tipuri întâlnim pe piață?

O bandă elastică este, în mod tipic, un tub sau o bandă confecționată din material textil, latex, sau cauciuc sintetic, ce poate avea diferite lungimi, forme, grosimi, și culori.

Benzile confecționate din latex sunt avantajoase deoarece sunt flexibile, pot fi curățate cu ușurință, și nu sunt deloc costisitoare. Pe de altă parte, pot crea o oarecare senzație de disconfort dacă sunt utilizate direct pe piele, și nu sunt foarte durabile. Persoanele cu alergie la latex se pot orienta către benzile elastice din cauciuc sintetic.

Benzile elastice confecționate din material textil sunt destul de durabile, nu costă mult, însă sunt mai puțin flexibile decât benzile din latex sau cauciuc sintetic, iar procesul de curățare durează mai mult.

Grosimea benzii semnalează gradul de rezistență al acesteia – cu alte cuvinte, cu cât este mai groasă, cu atât banda este mai dificil de întins. Nici culoarea nu este o simplă alegere estetică a companiilor producătoare – în mod obișnuit, benzile de culori mai închise, precum negru sau mov sunt cele mai tari, iar cele de culori deschise precum galbenul sau rozul vor fi mai flexibile.


Tipuri de benzi elastice

1. Benzile elastice cu mânere

Aceste benzi elastice au capete dotate cu mânere, de obicei din plastic sau nylon, pentru a asigura o bună aderență. Frecvent utilizate în timpul exercițiilor shoulder press sau pentru bicepși, benzile elastice cu mânere pot fi, de fapt, foarte utile, permițând obținerea unui workout complet fără a utiliza și alte echipamente sau accesorii fitness.

2. Benzile elastice pentru tracțiuni

Aceste benzi în formă de buclă sunt similare benzilor elastice clasice, însă sunt mai late și mai rezistente. Pot fi folosite într-o gamă largă de exerciții însă, datorită rezistenței, sunt frecvent utilizate pentru asistența în timpul tracțiunilor.

3. Benzile elastice terapeutice

Sunt similare benzilor elastice clasice, însă sunt mai subțiri, nu formează o buclă, și nici nu au mânere la capete. Aceste benzi sunt utilizate cu precădere în exercițiile de recuperare pentru recăpătarea mobilității și creșterea stabilității articulațiilor, însă pot fi de ajutor și în cadrul unei sesiuni obișnuite de fitness.

4. Benzile elastice cu bucle

Aceste benzi elastice nu formează o singură buclă prin unirea capetelor, ci au câteva bucle pe toată lungimea. Scopul buclelor este să ofere diferite nivele de rezistență pentru o ajustare cât mai bună pentru orice tip de exercițiu fitness. Sunt potrivite pentru o varietate de exerciții și pentru toate etapele unui antrenament: de la încălzire la antrenamentul propriu-zis la stretching și recuperare după un antrenament sau chiar după accidentări.

5. Benzile elastice mini

Benzile elastice mini sunt, așa cum le spune și numele, benzi elastice mai scurte. Deși de lungime redusă, le vei găsi într-o varietate de grosimi și nivele de rezistență. Lungimea redusă înseamnă, în schimb, că le poți folosi cu precădere în exerciții în care plasezi benzile în jurul încheieturilor de la mâini, gleznelor, coapselor și gambelor, și în jurul brațelor.

6. Benzile elastice în forma cifrei 8

Așa cum le spune și numele, aceste benzi elastice în buclă sunt unite la mijloc, creând forma cifrei 8. Capetele acestor benzi vor fi îmbrăcate, uneori, în spumă moale pentru confortul utilizatorului.

La fel ca celelalte tipuri de benzi, acestea pot fi utilizate atât pentru fitness (stretching, Pilates, ridicare de greutăți, yoga etc.) cât și pentru recuperarea fizică după accidentări ale picioarelor, genunchilor, spatelui, sau brațelor, sau operații în aceste zone (bineînțeles, doar cu acordul medicului).


Care sunt beneficiile utilizării benzilor elastice?

În primul rând, este necesar să subliniem diferența dintre efectele utilizării unei benzi elastice, în comparație cu utilizarea greutăților libere. Pe scurt, banda elastică te ajută să îți lucrezi mușchii mai intens decât atunci când folosești o ganteră, spre exemplu. Iată cum se petrece acest lucru: când ridici o ganteră, mușchii brațului se contractă însă, atunci când o cobori, tensiunea se diminuează și nu vei mai arde atâtea calorii ca în timpul ridicării.

În schimb, atunci când folosești o bandă elastică, mușchii sunt contractați în ambele faze, lucrându-i în profunzime. Acest lucru conduce la creșterea mai rapidă a forței musculare, precum și la îmbunătățirea flexibilității musculare. În schimb, aceste procese duc, la rândul lor, la o ardere mai rapidă a caloriilor și un metabolism mai bun.

De asemenea, față de greutățile libere precum ganterele sau kettlebell, o bandă elastică poate fi utilizată nu numai pentru a crește dificultatea unui exercițiu, ci și pentru a-l face mai ușor de efectuat.

Utilizarea unei benzi elastice pentru asistarea în timpul exercițiilor dificile oferă celor ce nu au încă suficientă forță fizică posibilitatea de a se familiariza cu exercițiile și de a învăța forma lor corectă fără să se forțeze (ceea ce poate duce la accidentări serioase) sau să aștepte până dezvoltă forța necesară. Pentru a progresa, benzile elastice trebuie schimbate progresiv cu unele mai flexibile, care să ofere mai puțin ajutor în timpul antrenamentului.

Pe scurt, iată care sunt cele mai importante beneficii și avantaje ale utilizării benzilor elastice:

1. Sunt potrivite pentru orice nivel de fitness

Fie că te afli la începutul călătoriei tale în lumea fitness-ului, că te recuperezi după un accident sau ai anumite boli cronice, că ești un pasionat de fitness experimentat care caută mai multă varietate și dificultate în antrenament, sau o persoană în vârstă ce caută să se mențină în formă, benzile elastice sunt un accesoriu potrivit și pentru tine, datorită rezistenței variabile și adaptabilității lor.

2. Cresc flexibilitatea articulațiilor

Tensiunea constantă a benzilor elastice este benefică pentru articulații – nu numai că te ajută să nu le suprasoliciți, ci le face și mai puternice și mai flexibile.

3. Dezvoltă musculatura

Simpla bandă elastică te poate ajuta să îți dezvolți musculatura dar și să faci cardio, fiind mai ușor de manevrat decât greutățile libere.

4. Cresc forța fizică într-un mod echilibrat

Dacă nu ești niciodată sigur că antrenamentele tale sunt echilibrate, benzile elastice te pot ajuta în acest sens, crescând forța fizică atât în faza de contracție musculară cât și în faza de relaxare. Ca urmare, mușchii tăi sunt mai puternici dar și mai flexibili și, în consecință, mai rezistenți la posibile accidentări.

5. Sunt ieftine

Spre deosebire de alte accesorii și aparate fitness, benzile elastice nu sunt deloc costisitoare și, prin urmare, sunt potrivite inclusiv celor care nu își permit să investească într-un stil de viață activ. În plus, nici nu va trebui să cheltui bani pe cursuri pentru a învăța cum să utilizezi benzile – pe lângă faptul că poți găsi, cu ușurință, instrucțiuni și exemple de exerciții online, anumite seturi de benzi includ și mini-manuale cu exerciții.

6. Le poți lua cu tine oriunde

Benzile elastice sunt printre accesoriile de fitness cu cele mai reduse dimensiuni și cu cea mai redusă greutate. Prin urmare, le poți lua cu tine în majoritatea bagajelor. Pentru că sunt atât de ușor de utilizat cu o mulțime de exerciții, să ai benzi elastice la tine înseamnă să ai propria sală de fitness oriunde te-ai duce.


Cum să introduci benzile elastice în antrenamentul tău

Datorită formelor, mărimilor, și nivelurilor variate de rezistență în care sunt disponibile, benzile elastice pot fi utilizate de orice persoană, la orice nivel de fitness.

Pentru a introduce benzile elastice în antrenamentul tău, testează diferite rezistențe. Începe cu cea mai flexibilă bandă și, dacă poți face mai mult de 10 repetări ale unui exercițiu folosind această bandă, treci la o bandă cu următorul nivel de rezistență.

Desigur, banda trebuie să facă exercițiul mai dificil, însă nu să schimbe executarea corectă a exercițiului. Dacă simți că nu poți completa exercițiul în forma lui corectă, acesta este un semn că folosești o bandă elastică prea dură. În consecință, riști să faci exercițiile incorect, ceea ce nu numai că nu îți va fi util pentru a progresa, ci poate conduce și la dezechilibre musculare și diferite afecțiuni și accidentări.

Progresul se petrece într-un mod similar cu cel al utilizării greutăților – pentru a ne crește mobilitatea și forța fizică, vom crește, progresiv, rezistența benzilor, așa cum am adăuga greutăți suplimentare atunci când folosim ganterele, kettlebell-ul, halterele, sau aparatele cu greutăți.


Cum să utilizezi benzile elastice în siguranță

Ca majoritatea accesoriilor de fitness, benzile elastice prezintă anumite riscuri atunci când nu sunt folosite în mod corespunzător. Cele două probleme principale care pot apărea în utilizarea benzilor elastice sunt ruperea benzii sau alunecarea unui capăt al benzii din mâini sau din locul unde este ancorată atunci când se află sub tensiune. Ambele pot cauza accidentări mai mult sau mai puțin serioase, deoarece banda poate lovi utilizatorul destul de violent.

Așadar, cum trebuie să utilizăm benzile elastice pentru a ne asigura că ne antrenăm în siguranță?

1. Inspectează și înlocuiește

În primul rând, este recomandat să inspectăm frecvent și să înlocuim benzile cu unele noi, deoarece acestea își pierd din elasticitate și integritate în timp. Verifică dacă benzile au crăpături, găuri, zgârieturi profunde, decolorări sau zone cu grosimi diferite de restul benzii, deoarece toate acestea pot reprezenta puncte slabe.

Dacă folosești benzi elastice cu mânere, verifică înainte de fiecare utilizare îmbinarea benzii cu mânerele deoarece și acestea pot reprezenta un punct slab. Nu încerca să lipești banda sau să o repari în alte moduri pentru că improvizațiile pot face mai mult rău decât bine.

2. Curăță și depozitează corespunzător benzile

Pentru a te asigura că benzile vor avea o viață cât mai lungă, este necesar să le și întreții, însă efortul este minim. Curăță-le cu o cârpă umedă sau cu apă călduță, fără a folosi săpun sau detergenți, pentru că aceștia pot deteriora benzile.

Depozitează-le într-un loc cu temperatură medie – benzile nu trebuie nici expuse la soare dar nici la frig, deoarece temperatura extremă este un alt factor ce conduce la deteriorarea lor.

3. Utilizează-le cu precauție în timpul antrenamentului

Precauția, în acest caz, se referă la utilizarea benzii elastice astfel încât să elimini riscul ca aceasta să revină rapid la forma inițială fără ca tu să o mai poți controla. Cu alte cuvinte, este necesar să începi exercițiile lent, pentru a te asigura că banda este ancorată așa cum trebuie, nu este deteriorată, și nu se rupe sub tensiune.

De asemenea, evită să smucești banda, nu încerca să o folosești în poziții în care nu îți poți ține bine echilibrul, și nici pe suprafețe denivelate.

Nu în ultimul rând, evită să îți ancorezi benzile de picioare (cu excepția cazului când stai în picioare pe bandă) sau de obiecte ce se mișcă ușor, deoarece benzile pot aluneca cu ușurință și te pot lovi cu putere.

Pentru un antrenament optim și eficient este important și să testăm cu grijă benzile pentru a afla dacă au rezistența potrivită nivelului nostru de fitness, și să experimentăm cu diferite rezistențe ale benzilor și intensități ale exercițiilor, pentru a obține cât mai multă varietate și a afla ce exerciții ne fac plăcere.


6 exerciții cu banda elastică pentru un workout complet

1. Abdomene cu banda elastică

Pentru acest exercițiu este nevoie să legi banda elastică de un obiect stabil (de exemplu un calorifer, însă ai grijă să fie foarte bine ancorat). Stai întins pe spate, ținând celălalt capăt al benzii, cu mâinile întinse deasupra capului și către spate. Ridică picioarele și îndoaie genunchii astfel încât gambele să fie paralele cu solul.

Trage cu mâinile de bandă, către genunchi, ridicându-ți capul și umerii de pe sol, apoi revino în poziția inițială. Repetă de 15-20 de ori.

2. Fandare cu ridicarea brațului în lateral

Vei începe exercițiul stând în picioare, cu piciorul drept plasat pe unul dintre capetele benzii elastice și ținând celălalt capăt în mâna dreaptă. Cu piciorul stâng fă o fandare laterală, trăgând de banda elastică spre piciorul stâng.

Revino în poziție verticală, ridicând piciorul stâng ușor de pe sol, și brațul drept în sus, cât îți permite banda. Repetă de 15-20 de ori pe ambele părți ale corpului.

3. Plank taps

Un exercițiu pentru cei cu un nivel mai avansat de fitness, plank taps modifică forma inițială a planșei introducând câteva mișcări simple și o bandă elastică în acest exercițiu.

Începe în poziția plank, cu o mini bandă elastică în jurul încheieturilor mâinilor. Mișcă mâna dreaptă înainte, apoi în lateral, apoi în spate, atingând de fiecare dată solul, sprijinindu-te pe cealaltă mână. Repetă, alternativ, pe partea dreaptă și cea stângă, de 10-20 ori.

4. Ridicări laterale cu brațele

Stând în picioare, cu spatele drept și cu picioarele pe banda elastică cu mânere, îndoaie ușor genunchii și ridică brațele în sus, trăgând de mânerele benzii. Coboară lent brațele, și repetă exercițiul de 10 ori. Acest exercițiu te va ajuta să îți dezvolți musculatura umerilor.

5. Ridicări din poziție aplecată

Acest exercițiu îți va tonifia, în principal, mușchii spatelui. Poziționat ca în exercițiul anterior, cu picioarele peste banda elastică, îndoaie genunchii și apleacă-te în față. Ridică brațele, cu palmele îndreptate către interior, îndoind coatele până când formează un unghi de 90 de grade și palmele sunt paralele cu lateralele trunchiului. Coboară ușor brațele și repetă de 10-12 ori.

6. Crunch inversat

Ancorează banda elastică de un suport aflat la mică înălțime. Întinde-te pe spate, cu genunchii ridicați astfel încât să formeze un unghi de 90 de grade cu solul. Înfășoară banda în jurul ambelor glezne, pe care le menții apropiate. Trage genunchii către piept încordând, simultan, mușchii abdominali. Revino în poziția inițială și repetă de 10-15 ori.