✔Antrenamentele de tip HIIT (high intensity interval training) se bazează pe executarea unor exerciții la intensitate mare, alternate cu scurte perioade de intensitate mai redusă.
✔Acest tip de antrenament poate fi executat atât în sala de fitness, cât și în afară acesteia, dar și în ciclism, alergare, diferite sporturi, etc.

High Intensity Interval Training este un tip de antrenament cardio care se bazează pe serii de exerciții foarte intense, efectuate în seturi scurte de câteva zeci de secunde, cu pauze între ele. De obicei, se merge pe varianta aportului 2:1 sau 3:1, ceea ce înseamnă 40/45 secunde de exerciții urmate de 20/15 secunde de odihnă.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale antrenamentelor HIIT este eficiența. Astfel, o sesiune de 20 de minute de antrenament HIIT arde mai multe grăsimi decât 45-60 minute de cardio clasic.

Iată și alte avantaje, la fel de importante:

1. Mai multă eficiență

Antrenamentul pe intervale este mult mai eficient decât unul obișnuit, executat la o intensitate moderată, liniară. În plus, acesta este ideal pentru cei care au timp limitat de petrecut la sală, căci 20-30 de minute sunt suficiente pentru un astfel de antrenament. Astfel, chiar dacă vei petrece mai puțin timp la sală, vei munci mai mult căci va trebui să depui maximul de efort pentru fiecare interval.

De asemenea, trebuie menționat că un astfel de antrenament poate fi practicat oriunde, nu doar în sala de fitness, și de către orice sportiv, indiferent că e atlet, înotător, fotbalist și așa mai departe.

2. Îți îmbunătățești sănătatea sistemului cardiovascular

Chiar dacă la început îți va fi greu să faci față unui astfel de antrenament, cu timpul ritmul cardiac nu va mai fi la fel de crescut după terminarea unui interval, iar tu vei câștiga o formă fizică din ce în ce mai bună, dar și mai multă anduranță. De exemplu, dacă vrei să participi la un maraton, o idee bună este să combini antrenamentele de tip HIIT cu cele pe care le practici în mod obișnuit, astfel încât să iți crești cât mai mult rezistența.

În plus, în timpul exercițiilor intense vei arde mult mai multe calorii decât în mod obișnuit, așadar un astfel de antrenament da rezultate foarte bune și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

3. Îți îmbunătățești metabolismul

Antrenamentele de tip HIIT măresc efectul termogenic în organism, lucru care mărește durata de timp în care organismul arde calorii pe parcursul zilei. Prin urmare, simplul fapt că îți faci timp pentru o sesiune scurtă de antrenament HIIT înainte de a pleca spre muncă – lucru care înseamnă să te trezești cu 15 minute mai devreme decât de obicei – poate însemna mult pentru îmbunătățirea metabolismului în ziua respectivă

4. Ușor de adaptat, în funcție de nevoile tale

În cazul antrenamentelor obișnuite, nu e un secret că organismul se obinșuiește cu ele și că trebuie schimbate periodic pentru a obține rezultatele dorite. În schimb, la antrenamentele pe intervale poți modifica oricând intensitatea execuției. Astfel, dacă azi simți că ți-a fost foarte ușor să pedalezi, de exemplu, 30 de minute, mâine încearcă să crești viteza de pedalare, astfel încât să îți setezi o nouă limită. Așadar, poți adapta acest tip de antrenament în funcție de nevoi, oricând dorești, și evita astfel plafonarea în timpul exercițiilor.

În concluzie, iată că antrenamentele de tip HIIT vin la pachet cu numeroase beneficii atât în ce privește sănătatea cât și rezistența fizică, deci merită să le iei în calcul atunci când ești în căutarea unui nou antrenament care să te ajute să îți depășești limitele.

Cu toate acestea, ai în vedere că timpul maxim recomandat pentru executarea unui astfel de antrenament este de 30 minute. Dacă vei trece peste această valoare, riști să te accidentezi, având în vedere efortul intens depus în respectivul interval de timp.